Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Tizenöt éves a Vadrózsácska

Tizenöt éves fennállását ünnepli idén a Heideröslein Német Nemzetiségi Dalkör. Jubileumi hangversenyüket június 14-én, pénteken délután 5 órakor rendezik a Fehér Ló Közösségi Házban.
Dr. Varga Zsuzsanna kezdeményezésével alakult meg a Heideröslein Német Nemzetiségi Dalkör Mosonmagyaróváron. A kis közösség tagjai német származásúak, akik még nagyon sok régi dalt ismernek. A kezdetekkor huszonkilencen voltak, a környékbeli községek német nemzetiségű tagjaival közösen. Idővel a falvakban megalakultak az önálló dalkörök, így csökkent a létszámuk. Jelenleg tucatnyian dalolnak aktívan.

„Nevünket egy német ajkú költőnő, Grete Marcsik-Neuberger, azaz Marcsik Miklósné Heideröslein című verse nyomán vettük fel. Magyar jelentése vadrózsácska" – osztotta meg velünk névválasztásuk történetét Holczinger Lajos, aki a kezdetek óta vezette a kórust. Idén az év elején adta át a karmesteri pálcát Markotáné Wagner Ilonának.

Holczinger Lajos az elmúlt évek kedves emlékeiről is beszélt. „A környékbeli – németek által is lakott – településeken mindenhol énekeltünk már. Egyszer, még a kezdetekkor a Folks fesztiválon is szerepeltünk Ausztriában. Rendszeresen részt veszünk a Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsa (Landesrat) által szervezett országos kórusminősítő versenyen is. Ezt háromévente rendezik meg. Innen hazahoztunk már két bronzot, egy dicséretes ezüstöt, idén pedig elértük az arany minősítést" – sorolja a volt kórusvezető, aki a dalkör érdekességeiről is beszámolt.

„Egyenruhánkat egy régi fotón látható ünnepi viselet alapján alkottuk meg, mivel a németek között régen nem volt jellemző a népviselet. Van nyári és téli fellépőöltözetünk is. Mindig két szólamban énekelünk. No és csak ketten vagyunk férfiak a csapatban" – mondta.

„A pénteki jubileumi koncertünk érdekessége, hogy szerepelni fog két vendéggyermekcsoport is. Harmonikán játszanak, illetve táncbemutatót tartanak. Három vendégkórus is érkezik Hegyeshalomról, Kimléről és Máriakálnokról" – tudatta Holczinger Lajos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutatók, diákok, örökösök a levéltárban

Idén 330 éve, hogy először említették közgyűlési jegyzőkönyvben Moson és Magyaróvár levéltárát. Az… Tovább olvasom