Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

Tizenkilenc országból ezerháromszáz makett

Főként a második világháború ihlette meg azokat az alkotókat, akik elhozták makettjeiket hétvégén a mosonmagyaróvári kiállításra és vásárra. Tizenkilenc országból érkeztek érdeklődők a Lajta-parti rendezvényre, melyen mintegy ezerháromszáz makettet mutattak be.
A mosonmagyaróvári egyetem hétvégén adott otthont az ország legnagyobb makettkiállításának és vásárának. Sőt, a Lajta-parti rendezvényt Európa legszínvonalasabbjai között tartják számon. A programot tizenöt éve elindító Mosonmagyaróvári Makettező Klub mára már egyesületként vállalta a szervezést.

– Tavaly áprilistól már egyesületként működünk, jelenleg tizenöt taggal. A makettkiállítás megszervezésében az ország klubjaitól is sok segítséget kaptunk – hangsúlyozta Egresi András, a főszervező egyesület elnöke, aki a jubileum alkalmából – 15 éves a rendezvény – a kezdetekről is beszámolt.

– Az első kiállítást a könyvtár előterében szerveztük meg. Aztán azt kinőve a művelődési ház adott otthont a rendezvénynek. Néhány éve azonban már az egyetem aulája fogadta be a programot – emlékezett az egyesületi elnök. Az első években csak a szűkebb régióból érkeztek a városba kiállítók, mára azonban tizenkilenc országból láttak vendégül makettezőket. Nem kétséges, hogy a település és környéke vendéglátósai is profitáltak a nagyszabású rendezvényből. Ugyanis – főként a tapasztaltabb makettezők – már jó előre lefoglalták a szálláshelyeket.

De térjünk vissza az idei rendezvényre. A látogatót elsőként egy régi dokumentumok alapján készült Hetzer tank és egy eredeti BM–13 sorozatvető, más néven katyusa fogadta. Az életnagyságú harci járművek egy győri magángyűjtő tulajdonát képezik, ám a kiállításon bárki beülhetett, fotózkodhatott vele. Egy szépen felújított Trabant – mely már egy mosonmagyaróvári gyűjtőé – mellett is többen sorakoztak.

Fotók: Kovács Péter


Az egyetem aulájában is sokan kíváncsian nézegették az apró csodákat, melyek készítőjük kézügyességét, technikai és történelmi ismereteit egyaránt dicsérik. A versenyzők egyébként több mint hatvan kategóriában indultak a megmérettetésen ezernegyven makettel, de további két-háromszáz versenyen kívül is szerepelt. Harci járművek, repülőgépek adták a tárlat nagy részét, sokan hajójukat hozták el Mosonmagyaróvárra. Az érdekesebbnél érdekesebb diaporámák főként csatajeleneteket elevenítettek fel. Többségüket a második világháború ihlette, bár néhányuk már az iraki, afganisztáni beavatkozások egy-egy jelenetét villantotta fel. Nem győztünk csodálkozni a néhány centiméteres figurákon sem Rambótól a görög harcosokig.

Nem kétséges, hogy a település és környéke vendéglátósai is profitáltak a nagyszabású rendezvényből. A tapasztaltabb makettezők már jó előre lefoglalták a szálláshelyeket.

Vadász István Budapestről érkezett a rendezvényre. Az egyébként asztalosként dolgozó férfi egy gyerekkori barátnak, valamint a történelem iránti tiszteletnek köszönheti, hogy „rátalált" a makettezésre.

– Elsőként repülőgépeket kezdtem makettezni, aztán rájöttem, szűkítenem kell a témakört. Így ma már orosz repülőgépekkel foglalkozom – magyarázza. Arra a kérdésre, hogy makettjei közül melyik a legkedvesebb, eleinte csak a „valamennyi" választ kapjuk, aztán mégis megnevezett egyet: egy P–47 makettjét, melyen mintegy száz órát dolgozott. A balatonalmádi Varga Gábor mostanában inkább a szervezésben vállal szerepet, de elmondása szerint ő a harci járművekért rajong. Az M113-as család tagjaiból már többet birtokol.

Fotók: Talpas Balázs


A szolnoki Magó Károly mestersége és hobbija szorosan összefügg. A helikopterszerelő végzettségű férfi az ország legnagyobb katonai repüléstörténeti múzeumának munkatársa. Így azon már nem is lepődünk meg, amikor hozzáteszi: ő repülőket készít mintegy húsz éve, főként a magyar légierő járművei ihletik meg.

Harci járművek mellett repülőgépek is sorakoztak az asztalokon.
Sok diaporáma a közelmúlt harci eseményeit elevenítette fel.

A miniatűr világ mellett életnagyságú harci járművek is „felvonultak". Sokan felkapaszkodtak rájuk.

Olvasóink írták

 • 12. Capr 2011. április 20. 13:08
  „Boli! Az Isten áldjon meg, írtam én valahol, hogy roadshow-vá kellene degradálni a rendezvényt? Szerintem nem. Azt írtam, hogy van egy nemzetközileg ismert rendezvény, amely kinőtte a kereteit. Jönnek hozzánk Európa minden szegletéből, rangja van a kiállításnak. Erre kell építeni, ehhez kell felnőni, ennek színvonalas kereteit kell megteremteni. Igazad van Boli, ehhez pénz kell. Nem grandiózus terveket kell itt felállítani, hanem abból gazdálkodni amink van. Azt írod, hogy önkéntes csapat szervezi a rendezvényt. Hidd el nem őket fikázom, köszönet illeti meg a munkájukért. A felajánlások is rendkívül fontosak, a tied is az volt. Nem vitatja senki az érdemeiteket. DE, ne haragudj, kit kerestek meg a szervezők kéréseikkel, támogatási igényeikkel? Széles kört kerestek meg és elutasítás volt a válasz vagy csak úgy ötletszerűen, találomra és ennyi jött össze? Már megbocsáss, de az egyetem is felajánlhatná ingyen a helyet, ez is a támogatásnak egy formája. Sőt van ott elég hely zárt sátor felállítására is. Persze az megint pénzbe kerül. A város támogatásával mi van? Boli, nem tudom a részleteket, nem is akarok más zsebében turkálni, csak a rendezvény rangja és a körítés közötti ellentmondásra hívtam fel a figyelmet. Sajnos a marketing, a kiszolgáló-standok minősége, a helykihasználás messze elmarad a kívánatostól. Kár feszegetned azt, hogy ki, mikor, mit tett a rendezvényért, ill. van-e egyáltalán tapasztalata a szervezésben, vagy csak osztja az észt. Én is szerveztem egy teljesen más témában rendezvényt. Tudom, hogy nehéz forrást találni, tudom, hogy milyen nehéz az igényeket a lehetőségekkel összeegyeztetni. Írod, hogy szükséges lenne TENNI valamit a szervezésért. Én azt mondom, hogy igen, ám a szervezők is épp ezért legyenek nyitottabbak mind finanszírozásban, mind összefogásban, mind kapcsolatteremtésben. Építő jellegű kritikát fogalmaztam meg, ha te vagy a szervezők ezt fikázásnak érzik, akkor nincs miről tovább beszélnünk.”
 • 11. Boli 2011. április 20. 10:25
  „Capr. Rbar.
  A kiállításról szerintem annyit, hogy ezt a rendezvényt nem óriási pénzekből valósítják meg. Javítsatok ki, ha tévedek! Ez nem a mosoni roadshow. Amit megemlítesz, az feltételezne egy komoly marketing és reklámcsapatot, programszervezést és finanszírozást - PÉNZT, nem kicsit. Ezt egy önkéntes csapat rakja össze - tudomásom szerint, saját kútfőből és támogatásokkal. Ha valaki úgy érzi, hogy megtudja a világot váltani, szerintem nyugodtan odamehet és felajánlhatja a segítségét és azt a pluszt nekik, amit Ő, személy szerint hozzá tud tenni mindehhez!
  Én speciel megkerestem őket és tettem nekik egy felajánlást, ingyen, amivel lehetett is színesíteni a rendezvényt és kapcsolódott hozzá - örömmel vették. Én pedig szívesen felajánlottam, óváriként ezt nekik!
  Az itt kifogásokat emelők mennyit tettek ezért a rendezvényért? Tudják-e, mennyibe kerülnek a bérleti és egyéb díjak? Tudják-e, mennyiért jönne el egy komolyabb csapat, csoport, előadó? Mekkora munka van mindezek mögött? Egyáltalán csak próbáltak valaha is hasonlót összeszervezni? Tudja-e valaki, hol lehetne ilyen rendezvényt lebonyolítani, mivel óváron nincsen nagyobb rendezvény lebonyolítására alkalmas épület, mint az egyetemé?
  Én régen is csináltam és jelenleg is csinálok egy másik témában hasonlót, többekkel együtt. Önként! Ingyen!
  Lehet fikázni, meg utólag okosnak lenni, de tessék kicsit a szájjártatás helyett valamit TENNI!
  Néhány millióból megváltanám a világot én is, persze, de tessék a földön járni. Nyugodtan meg lehet keresni a szervezőket és azt mondani nekik, hogy itt és így kell ezt csinálni, mert ez még olcsóbb, mert ezek az előadók ingyen eljönnek, mert ezek az árusok sokkal jobbak,... Lehet sorolni és TENNI valamit. Mert csak dumálni az elég szánalmas... Ez "A tipikus magyar módi"!”
 • 10. Rbar 2011. április 19. 16:49
  „Mint ahogy 5-ös példája is mutatja, szövegértés NULLA, ülj le, egyes! :-D
  De hogy a Te példádat helyrerakjam, az lenne a felháborító, ha a rendező ország külföldi cégeket kérne fel az olimpiai vagy vb-s rendezvények biztosítására! Vagy a VIP vendégeknek Holland fapapucsot, Francia bort, Bécsi virslit, stb adnának "hazai" kuriózumként...
  Capr teljesen jól látja! A tipikus magyar módi, mint mindenhol, itt is jelen volt. A szervezők semmi pluszt, semmi újat nem kívánnak befektetni, aztán majd ha olyan sorsra jut ez is mint a termálunk, vagy a Magyar utcai bevásárló turizmusunk, lesz sírás rívás! Azt is addig facsarták, amíg szépen el laposodott az egész. A Magyar utcai turizmus nincs, a termál meg vicc! Tények ezek, nem feltételezések, 21 km-el arrébb Lipóton meg nincs a faluban szezonban parkolóhely egy sima hétköznapon sem.
  És azért, hogy mindenki megnyugodjon, minden tiszteletem a makettezőké, de ilyen csapnivaló szervezés mellett nem lesz sok jövője a dolognak. Lásd a Báger tavi vitorláshajó versenyeket. A tavalyin már kb a versenyzőkön kívül nem volt senki... S amíg a 30 évvel ezelőtt megragadt Hujber Úr rendezi, nem is lesz látogatottság, ha versenyzők egyáltalán eljönnek a későbbiekben ilyen körülmények közé.”
 • 9. Lone_wolf.. 2011. április 19. 15:06
  „Szegény janikát kiveri a víz ha harci eszközöket lát:))) Gondolom a katonaság közelébe se mersz menni mert azok mind "gyilkosok" ugye? Anyuci szoknyája alatt jobb helyed van, tovább álmodhatod pacifista álmaidat. Vajon mi az oka a mély lenézés mögé rejtett félelmednek? XDXDXD”
 • 8. Capr 2011. április 19. 13:19
  „Janika! Ne mondj olyanról véleményt, amelyről fingod nincs. Ha eljöttél volna - amelyet nem tettél meg, mert kényelmesebb a fotelből hülyeségeket kommentelgetni - láthattad volna, hogy a modellek között volt utasszállító repülő, vár, hajó, autó, motor, emberalakok stb. Az, hogy valaki érdeklődik az orosz ill. egyéb harci eszközök iránt, még nem jelenti azt, hogy berepülő vadászpilóta lenne, vagy dandártábornok vagy hóhér :) Ja, és legyélszíves rendesen leírni azt, hogy guillotine.”
 • 7. Capr 2011. április 19. 13:09
  „Az igazság, mint általában itt is középen van. Elsősorban kiemelem, hogy minden elismerésem a makettezőké. Nagyon színvonalas munkákat készítettek, mutattak be. Hajlandóak voltak sok száz, ezer kilométert utazni azért, hogy láthassuk makettjeiket. Maximális gratuláció jár érte.
  Rbar kommentjében is van igazság. Itt nem a makettezőkkel van a gond, hanem a szervezéssel. Adva van egy nemzetközileg is ismert és elismert kiállítás, verseny. Amit itt szervezés címszóval ráépítettek erre az eseményre az nulla. Marketing semmi, kivitelezés silány. Egy ilyen kaliberű eseményre lehet és kell is programokat szervezni. Nem feltétlen színpadra, mega-giga-hiper "sztárok" fellépésére gondolok, hanem bemutatókra, makettezési témájú előadásokra stb. Lenne mit fejleszteni a rendezvény-kiszolgáló standok körül is. Tudomásul kell(ene) venni azt is, hogy az egyetem kereteit a rendezvény kinőtte. Tumultus, tolakodás az volt, mind az aulában, mind a díszteremben, mind az új épületben. Komoly testi harcot kellett vívni jónéhány makett szemrevételezéséért. Örülök annak, hogy a város ad teret egy komoly eseménynek, de oda kellene figyelmi a körítésre is.”
 • 6. janika 2011. április 19. 12:52
  „Elvannak a gyereket amikor játszanak! Persze a kicsinyített gyilkolók eszközöktől nehéz a hóhéroknak megválni. Csoda, hogy giotint, bitófát nem másoltak ide. Habár azok csak olyanok mint az egy lövetű muskéta.Az nem dicsőíti készítőjét.”
 • 5. Legate 2011. április 19. 08:52
  „Igazad van! Sőt szerintem az is felháborító hogy az embereknek sokezer kilométert kell utazni hogy egy-egy olimpián vagy vb-n szerepelhessen, vagy szurkolhasson! Pedig itthon is vannak kitűnő uszodák, sportpályák, stb. !
  Nem?
  Bubbaa! :D”
 • 4. Rbar 2011. április 18. 20:49
  „Még egyszer leírom, mert úgy látom, egyesek képességeit felül múlja az alap szövegértés...
  SZÉGYEN!!! Gondolom nincs épkézláb magyarázat arra, hogy miért 40-50 km-ről jönnek ide pénzért olyant bemutatni, amire egyébként a helyiek évek óta lelkesen és INGYEN vállalkoztak. Tehát nem a rendezvény maga, hanem annak pár momentuma, amit igenis sokkal jobban, ésszerűbben, olcsóbban, stb meg lehetett volna oldani. Egy példa:
  A pálinkát a helyi rendezvényeken miért a Szigetközi cégtől hozzák? Miért a szűkebb hazait favorizálják? Van Gyulán is jó pálinka nem?
  Azért, mert arra mindannyian (kicsit) büszkék lehetünk, mert itt készül, itt adnak bele tudást, alázatot, stb-stb...

  Na ez a nem mindegy! És igen, szomorú volt látni és hallgatni, hogy a város szélén gyakorló pilótáktól a gyermekek értetlenül kérdezgették, hogy miért nem OTT repkednek a bácsik???”
 • 3. Boli 2011. április 18. 19:41
  „Egyeske, gondolom Te sokkal ügyesebb vagy ennél és remekebb, nagyobb látogatottságú és színvonalasabb rendezvényeket csináltál már a városban! Mert különben nem is feltételezem hogy csak köpködni és prüszkölni jöttél volna ide... Gratulálok! Előtted a lehetőség! Mi tart vissza, hogy különben csinálj??? Megmutathatod. De tényleg! Na...
  Szégyen, hogy vannak emberek, akik nullák, a kreativitás és a tehetség messze elkerüli őket, de mocskolódni azt bírnak. Bár az kényelmesebb... Még egyszer, gratulálok neked!”
 • 2. Citizen 2011. április 18. 18:15
  „Mi van öreg , elgurult a gyógyszered? Inkább örülj neki hogy történik valami ebben a városban .Nem fikázni kell ,ha te jobban tudod miért nem te csinálod?”
 • 1. Rbar 2011. április 18. 16:14
  „Most is csak ez a véleményem, mint a másik cikknél:
  Szégyen amit az idei kiállításon láttam, jól leszerepeltek a szervezők előttem!
  A városi modellezők helyett egy győri modellbolt tulaja és csapata tartott "bemutatót" a kiállításon. Gratulálok!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugatra indultak, lebuktak

Magyar rendszámú taxit állítottak meg a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság határrendészeti és… Tovább olvasom