Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Tizenkilenc igen a múzeumra

Tizenkilenc igen szavazattal a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete elfogadta a XX. Századi Múzeum kialakítását.

Lapunk elképzelése, az ipartelepi határőrlaktanya XX. Század Múzeummá alakítása kapcsán Szentkuti Károly elmondta: az SZDSZ nemes gondolatnak tartja a Kisalföld ötletét. Jelenleg a Hansági Múzeum egy termében találhatók az ’56-os sortűz tárgyi emlékei. Valóban helyes lenne, ha az eseményt, de rajta keresztül hazánk huszadik századi történetét átfogóbban lehetne bemutatni. Az alpolgármester szerint amennyiben a város nem tudja megszerezni a határőrlaktanyát, úgy a Hansági Múzeum belső udvarának lefedésével lehetne létrehozni a kiállítást.

Határozati javaslatukban a polgármester vezetésével egy munkacsoport felállítását indítványozták, ami a múzeum létrehozásának lehetőségeit vizsgálná, valamint az ’56-os forradalom ötvenedik évfordulójának megünneplésével kapcsolatban dolgozna ki elképzeléseket.
Az előterjesztő a munkacsoport tagjainak Stipkovits Pált, Szabó Miklóst, Árvay Istvánt, Szentkuti Károlyt, Vida Istvánt, Németh Andrea aljegyzőt, Böröndi Lajost, Kuroli Gézát és Botos Gábort jelölte ki.

A határozati javaslat – főként az ötvenedik évforduló megünneplésével kapcsolatos pontja – erős érzelmeket és indulatokat váltott ki néhány képviselőből. Néhányan kirekesztésről és az ünnep kisajátításáról beszéltek. A Kisalföld eredeti elképzelésével – a laktanya múzeummá alakításával – azonban szinte minden képviselő egyetértett. Nyitrai József (Labe) azt javasolta: a tűzoltóság tetőterében kellene berendezni a múzeumot, mivel az közel van a Gyász térhez és így sokkal olcsóbban lehetne megvalósítani. Pap János és Árvay István (Fidesz) azt kifogásolták: pártjuk nem kapott külön meghívást hétfői „laktanyafórumunkra". (Lapunk a három felkért előadón kívül senkit sem invitált meghívóval fórumunkra, újságban tettük közzé rendezvényünket. A szerk.)

Hosszas vitát és érzelmi megnyilvánulásokat követően Stipkovits Pál javaslatára végül kivették a határozati javaslatból az ötvenedik évforduló megünneplését érintő részt. Így a testület tizenkilenc igen szavazattal elfogadta a határozatot, melyben megbízza a polgármestert, hogy kezdjen tárgyalásokat a Belügyminisztériummal a laktanya városi tulajdonba kerülése érdekében. Ezzel együtt a munkacsoport a szeptemberi testületi ülésre elkészíti a múzeum megvalósításának terveit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A félsorompót is kikerülték

A vasúti átjárókban az elmúlt években történt balesetek bebizonyították, hogy a sorompó nem pótolhatja az emberi figyelmet. Annak ellenére, hogy az elmúlt két évben százharmincnyolccal több fél csapórudas vasúti átjáró van Magyarországon, az így felszerelt átjárókban bekövetkezett balesetek száma nemhogy csökkent, hanem nőtt ez idő alatt. A tragédiák okát a szakemberek a közlekedési morál hiányosságaiban látják. Tovább olvasom