Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Tizenheten maradtak munka nélkül

A napokban 17 dolgozó kapta meg a felmondását a jánossomorjai Ruhaipari Szövetkezetetnél.

A szövetkezet épülete
A szövetkezeti tagság nemrégiben úgy döntött: megszüntetik a nagy múltú jánossomorjai Ruhaipari Szövetkezetet, mivel a cég már évek óta veszteséges. A napokban 17 dolgozó kapta meg a felmondását. A felszámolás folyik.

A Ruhaipari Szövetkezet jogelődje, a kezdetben gyékényfonással foglalkozó Pusztasomorjai Háziipari Szövetkezet 1952-ben alakult meg, 30 bedolgozóval. Tíz év múlva már 329 tagja volt a szövetkezetnek.
A rendszerváltást követően Ruhaipari Szövetkezetté alakultak, és a közös tulajdont magántulajdonná osztották fel. Stabil partnerkapcsolatokat alakítottak ki külföldi megrendelőkkel. Belgiumba, Németországba és Ausztriába szállítottak. Ekkortájt már nem munkát keresett, hanem kínált a szövetkezet: alvállalkozókkal dolgoztatott, gépeket, klímaberendezést vásárolt, az épületet tatarozta, és rendezte a telephelyet.

Három-négy éves folyamat eredménye

Balsay Sándorné elnök elmondta lapunknak: az 1990-es évek végén ismét nehéz időszak következett számukra. Az olcsó kínai textiltermékek elözönlötték az országot, és a válság a külföldi partnereket is érintette.  Ezzel együtt az elmúlt években folyamatosan emelték a minimálbért, amit a dolgozók fele nem tudott kitermelni. Az erős forint és a magas költségek miatt a külföldi partnerek megrendelései folyamatosan elmaradtak. Így a szövetkezet minden tartalékát felélte, a dolgozói létszám 18-ra csökkent. A  tagság idén februárban úgy döntött, hogy bezárják a céget, hiszen már-már szociális feladatokat ellátó intézménnyé váltak.

A már évek óta nyugdíj mellett dolgozó Balsay Sándornéra hárult a feladat, hogy a még meglévő dolgozóknak átadja a felmondásukat, amit az érintettek február 11-én kaptak meg. Egy munkavállalójuk jelenleg betegállományban van. A többség a felmondási idejét tölti. A munkásokat nem érte váratlanul a döntés, hiszen nem egyik napról a másikra alakult így a helyzet. A cég megszűnése három-négy éves folyamat eredménye. A szövetkezet évek óta 2-3 millió forintos veszteséggel zárt, tőke- és alaphiánnyal küzdött.

- Tavaly augusztusban ismertettem a dolgozókkal a kialakult helyzetet. Akinek lehetősége volt, már akkor munkahelyet váltott. Csak a kisgyermekes és a nyugdíj előtt állók maradtak - mondta Balsayné.
Az elnök szerint a ruhaipar munkaigényes. Magas a bérköltség, és még minimálbérekkel sem lehet a magas járulékokat kitermelni a jelenlegi bérmunkadíjak mellett. Megrendelésük az utolsó pillatanig volt, de egyes munkavállalók negatív hozzáállása is nehezítette egyre súlyosbodó helyzetüket. A legnagyobb nehézséget viszont a magas adók, az árfolyam növekedése jelentette. Ezen problémák összessége vezetett a cég bezárásához. Jelenleg a végelszámolás folyik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az unokáknak is bizonyít

A 78 éves T. András is jelentkezett a megyei pedagógiai intézet (MPI) első számítástechnika-tanfolyamára. A tanulás nem jelent problémát számára. Szorgalmasan jegyzetel az órán, unokáival rendszeresen gyakorol. T. András egyedül él Mecséren. Nyugdíjasként is aktív, sokat utazik, de legszívesebben unokáival tölti az idejét. Most az informatika alapjait szeretné elsajátítani. Tovább olvasom