Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Tizenhét év után távozott a Karolina Kórházból

Dr. Vermes Tamás: Mosonmagyaróvár egyike volt azon helyeknek, ahol végül politikai döntés született.

Tizenhét év után távozott a Karolina Kórházból dr. Vermes Tamás korábbi főigazgató. Az elmúlt hetek történéseiről és a vezetői pályázata körüli politikai vitákról is kérdeztük.

– A múlt év vége óta már nem ön vezeti a Karolina Kórházat. A főigazgatói pályázat elbírálása politikai felhangoktól sem volt mentes, erről lapunkban többször is írtunk. Akkor nem kívánta ezt kommentálni, mondván, az ügy még nem zárult le. Ma miként vélekedik erről?

– A szakma és az államtitkárság az én pályázatomat támogatta. Közismert azonban, hogy Mosonmagyaróvár egyike volt azon helyeknek, ahol végül politikai döntés született. Tudható, hogy a helyi politika és egészségpolitika meghatározó személyeinek a véleményét kikérték. Ezt az új főigazgató is elismerte nyilatkozatában. Nevek említése nélkül is egyértelmű a szereplők, a felelősök személye. Elfogadtam a döntést, de lehetett volna sokkal elegánsabban is intézni az ügyet. Én a kellő időben megtettem a megfelelő lépéseket a helyi döntéshozók felé. Sajnálom, hogy nem sikerült a kulturált megoldást megtalálniuk.

Nagyon sok szép élményt őrzök, és számos jelentős sikerre lehetek büszke – mondja dr. Vermes Tamás a Karolina Kórházban eltöltött évekről.
Nagyon sok szép élményt őrzök, és számos jelentős sikerre lehetek büszke – mondja dr. Vermes Tamás a Karolina Kórházban eltöltött évekről.

– Ezek után marad, vagy elválnak útjaik a Karolinával?
– Tizenhét év után, tegnap, január 31-én megszűnt a közalkalmazotti munkaviszonyom a Karolina Kórházban. A döntés után kezdettől észlelhető volt, hogy komoly, értékelhető ajánlata nincs a jelenlegi vezetésnek a további együttműködésre. Megértettem a szándékot és közös megegyezéssel szerződésbontást ajánlottam. A betegektől, a háziorvos kollégáktól és nem utolsósorban a kórházi dolgozóktól kapott kedves, időnként már megható visszajelzések hatására azonban kézsebészeti rendelésemet és műtéti tevékenységem folytatom itt hetente, keddenként. A többi munkanapokon más egészségügyi szolgáltatókat szándékozom segíteni részben traumatológiai-kézsebészi, részben vezetői tapasztalataimmal.

– Az intézményben már elindított pályázatokat továbbviszi?
– A pályázati munkában sem számítanak a tapasztalataimra. Ezt is elfogadtam. Bár úgy érzem, egy pályázat befejezése előtt nem szerencsés a szakmai vezetőváltás. Vélhetően a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) is nyomós érveket vár majd az intézménytől erre a változtatásra.

– Tizenhét évig dolgozott a Karolinában. Miként értékeli ezt az időszakot?
– Nagyon sok szép élményt őrzök, és számos jelentős sikerre lehetek büszke. Ezek azonban a kórház dolgozóinak közös munkáját, odaadását dicsérik. Számomra nagy megtiszteltetés volt, hogy vezetőként részese lehettem mindennek. Nehéz példákat kiragadni egy folyamatból, de feltétlen említést érdemel az önálló baleseti-sebészeti ellátás megszervezése Mosonmagyaróváron. 1995 augusztusától 2006 szeptember végéig vezettem a traumatológiai osztályt, ami több fiatal baleseti sebész szakorvossal – dr. Nyikovics Attila, dr. Bertalan István, dr. Fömötör Imre –, valamint egy nagyon lelkiismeretes nővérgárdával – Bider Katalin főnővér vezetésével – igazi kollektívaként szép sikereket ért el. Gyakorlatilag egy új szakmát honosított meg a Karolina Kórházban. 2006-ban a kilépő orvosok távozása miatt az osztály létszáma drasztikusan csökkent. A következő évben aztán más intézményekből jó nevű szakemberek érkeztek. Most azonban aggasztó jeleket látok az osztály jövőjét illetően.

– Fontos mérföldkő volt a korábbi kórházvezetés által 2003-ban elkezdett kórház-rekonstrukció már igazgatásom alatti befejezése. Ennek szerves folytatása a 2010-ben uniós forrásból elkezdett és hamarosan záruló, közel 800 milliós fejlesztés. Külön öröm, hogy az NFÜ tavaly novemberi ellenőrzése mindent rendben talált és az ország legjobban haladó pályázatai közt említi a miénket. Emellett jelenleg öt uniós pályázatban vesz részt a kórház. Nagy eredménynek tekintem továbbá, hogy több jó nevű, tudományosan is jegyzett kolléga választotta az elmúlt hat évben a Karolinát, hiszen ez a minőségi ellátás egyik kulcsa. Szintén fontos, hogy az elmúlt hat évben a kórház gazdasági helyzete stabilizálódott.

– Az új igazgató a Kisalföldben viszont azt mondta: a Karolina korábbi lendülete megcsappant 2012-ben, romlottak a gazdasági mutatói...
– Az állítás minden alapot nélkülöz és ellentmond dr. Varga Gábor területi igazgató novemberben ismertetett kórházi statisztikai adatainak is. Eszerint az aktív ellátást is nyújtó kórházak közül a Karolina mutatói a legjobbak a régióban. Az viszont igaz, hogy 2012-ben valamennyi kórház gazdasági helyzete romlott, a Karolina is az országos átlagnak megfelelő eredményt vesztett. Ugyanis a kórházak amúgy sem inflációkövető működési költségéből emelték meg a béreket, amit a kórházi vezetőknek kell kigazdálkodniuk. Majd az egészségügyi kormányzat hatalmas sikertörténetként kommunikálta ezt. Erre szokták mondani, ügyes húzás. Csak ettől átlagosan tíz százalékkal csökkent a betegellátásra fordítható pénz.

Olvasóink írták

 • 16. Besenyőpista 2013. február 06. 19:53
  „Ugyan már hölgyeim, uraim!
  Ne itélkezzünk előre! Az új igazgató is jó képességekkel rendelkezik. Ne törjünk előre pálcát felette!
  2014-től a FIDESZ nem fog mögötte állni, ha akkor is jól csinálja, akkor jó döntés volt.”
 • 15. justitia18 2013. február 06. 11:24
  „Az új igazgató ezek szerint jobban narancsos, mint a régi volt, vagy a régi nem volt kellően szervilis...”
 • 14. 41 2013. február 06. 08:28
  „Azáltal,hogy államosítva lett az intézet,így nem meglepő a politikai döntés.Többen ítélkeznek,véleményt nyilvánítanak,még meg sem melegedett az Igazgató úr széke (annyira friss a dolog),de már támadják.Nem biztos,hogy rossz döntés született,ezt majd az idő fogja eldönteni.”
 • 13. Abrafax 2013. február 05. 13:40
  „Véget ért az MSZP-kampányoktatás, visszatértek és harapnak.
  Hölgyek-urak, ha ugyanez az új igazgató, ugyanezzel a szakmai tapasztalattal és múlttal nem lett volna semmi módon köthetö a Fideszhez, ugyanilyen durván támadnátok? Akkor ő lenne a hős a gaz pártjelölt előzőhöz képest... ne játsszunk egymással...”
 • 12. SiLa 2013. február 04. 23:16
  „Remélem igazgatónak jobb lesz, mint sebésznek, mert nagyon sokan vagyunk, akiket félre kezelt.”
 • 11. kotorék 2013. február 04. 20:39
  „10. nyuszipuszi 2013.02.04. 17:22
  Ezek a döntéshozó urak az utolsó választásoknál pontosan ezeket a módszereket ítélték el!!!
  Csak erre céloztam , meg arra , hogy milyen hamar felejtenek a zemberek , köztük Te is!”
 • 10. nyuszipuszi 2013. február 04. 17:22
  „Ja és azt sem mondom ,hogy ez jól van így, hogy bizonyos posztok betöltéséhez politikai hátszél kell, de így lesz míg világ a világ...”
 • 9. nyuszipuszi 2013. február 04. 17:20
  „Nem kéne kiabálni neki a politikai döntésekről. Mert hogy az Ő esetében sem volt másképp. Ezt mondtam...”
 • 8. kotorék 2013. február 04. 13:23
  „5. nyuszipuszi 2013.02.04. 08:14
  Azért mert akkor is így volt abból automatikusan következik , hogy most is így ke, hogy legyen és ezzel az összes abnormális dolgot elintézhessük??Minden rendben van?”
 • 7. embertelen 2013. február 04. 13:15
  „5.nyuszipuszi Hozzászólásoddal ugye nem azt akartad mondani, hogy a mostani kinevezés rendben van, mert politikamentes volt?! Lehet, hogy Vermes doktor kinevezésében is valamelyest közrejátsztt a politika, de az utódjáról mindenki tudja, hogy a fidesz választottja! Nyilatkozatod nem méltó Vermes doktor értékeléséhez. Csalódtam.”
 • 6. embertelen 2013. február 04. 13:15
  „5.nyuszipuszi Hozzászólásoddal ugye nem azt akartad mondani, hogy a mostani kinevezés rendben van, mert politikamentes volt?! Lehet, hogy Vermes doktor kinevezésében is valamelyest közrejátsztt a politika, de az utódjáról mindenki tudja, hogy a fidesz választottja! Nyilatkozatod nem méltó Vermes doktor értékeléséhez. Csalódtam.”
 • 5. nyuszipuszi 2013. február 04. 08:14
  „Ahhhha, mert Vermes doktor kinevezése annak idején mentes volt a politikai befolyástól... Jajj neeeee.
  Elegánsabb lett volna, ha csendben - esetleg az utódja "piszkálása" nélkül távozott volna.
  Nem azt mondom hogy nem végzett jó munkát, vagy hogy nem volt jó igazgató mert az volt. De ez a nyilatkozat nem méltó az eddigi tevékenységéhez. Csalódtam.”
 • 4. pancser 2013. február 02. 10:59
  „Egy döntést mindig lehet vitatni, nehogy azt higgye valaki, hogy ez magánvállalkozásoknál nem így van, van olyan csak a városban, ahol egy évtized alatt többet is cseréltek. Nagyon naiv az aki azt hiszi, hogy tudják az okot. Soha nem tudni az igazat, van ilyen is de az nagyon ritka.”
 • 3. kotorék 2013. február 02. 09:39
  „Hová nem ólálkodik még be a politika?”
 • 2. RickCartman 2013. február 02. 01:40
  „Sajnos, eljött az idő, amikor nem a szakmaiság, hanem a politikai "hűség" ( értsd:szolgalelkűség) számít.
  "Nevek említése nélkül is egyértelmű a szereplők, a felelősök személye.Én a kellő időben megtettem a megfelelő lépéseket a helyi döntéshozók felé."
  "Köszönjük" a név nélkül is egyértelmű "helyi döntéshozóknak". Ugye, most boldognak tetszenek lenni? "Sikertörténet". Gratulálunk.”
 • 1. Contar 2013. február 01. 15:59
  „Családom nevében írom: Köszönjük Dr. Vermes Tamás!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hét a jó családi kapcsolatrendszerért

Jövő hétvégén kezdődik a Házasság Hete rendezvénysorozat Mosonmagyaróváron, mely minden évben egy… Tovább olvasom