Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Tizenhárom pontos elégedetlenségi lista

Tizenhárom pontban határozta meg a mosonmagyaróvári önkormányzati képviselő-testület azokat a „reform” elképzeléseket, amikkel hatékonyabbá és átláthatóbbá tennék a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. tevékenységét.
Városüzemeltetés: A döntés nyomán hatékonyabbá válhat.
A mosonmagyaróvári önkormányzat tulajdonosi bizottsága tavaly októberben vetette fel, hogy vizsgálják meg, miként tudna a Városüzemeltető és Fenntartó (VÜF) Kft. a jelenleginél hatékonyabban és átláthatóbban dolgozni. A bizottság nem javasolta azonban azt vizsgálni, hogy a kialakult helyzetért milyen mértékben felelős a tulajdonos önkormányzat és a társaság vezetése.

Összhang nélkül

A bizottság egyrészt azért tartotta indokoltnak az átvilágítást, mert a társaság a tulajdonában lévő ingatlanok állapotának megőrzését, hasznosítását eredményesen nem tudja ellátni, s a kft. az ingatlanberuházások területén – óvári piac – sem sikeres. A társaság többségi tulajdonában lévő Anubisz Kft. sokéves türelmi idő után sem működik nyereségesen, a városüzemeltetés jelenlegi „kétpólusú" (városháza-ügyvezetés) formája nem működik, alkalmanként kölcsönösen gátolják a sikeres munkavégzést. A bizottság szerint gyakran illetéktelenek is jogot formálnak a VÜF irányítására, valamint a kft. tevékenységeinek árai nem összehasonlíthatók piaci körülmények közt. A vizsgálatra munkacsoportot hozott létre a testület.

Az eseti bizottság javaslatai

A több hónapos munka eredményeként az eseti bizottság a képviselő-testület legutóbbi ülésére terjesztette elő javaslatait. Az elkészült többoldalas dokumentum részletei nem nyilvánosak, miután ezt zárt ülésen tárgyalták. Az itt elhangzottakról nem, csupán a határozatról beszélt lapunk megkeresésére dr. Tóásó Gyula, a tulajdonosi bizottság elnöke. Elmondta, a határozat tizenhárom pontban foglalja össze a szükséges tennivalókat. Eszerint a testület a városfejlesztési és üzemeltetési munkák hatékonyabbá tétele érdekében elrendeli, hogy a VÜF Kft. készítsen részletes kimutatást a felvett hiteleiről, lízingszerződéseiről. Az ügyvezető vizsgálja meg a gazdasági vezető munkaköri leírását és annak módosítását mutassa be.

Az ügyvezetőnek felül kell vizsgálnia a szervezeti felépítést és javaslatot tennie a gazdasági és termelési vezető, valamint az ügyvezető felelősségi körének pontosítására. El kell készíteni továbbá az egykori orosz laktanya rekonstrukciós engedélyeztetési tervét és költségkalkulációját. A rekonstrukciónak tartalmaznia kell a Városkapu téri telephely áthelyezését is. A testület azonnali hatállyal utasítja az ügyvezetőt a telephely és a volt laktanya rendbetételére és tisztán tartására. A határozatban szerepel továbbá az Engels utcai irodaház hasznosítása, amire a VÜF-nek a Movinnov Kft.-vel közösen kell javaslatokat készítenie.
A testület elrendelte, hogy a VÜF mérlegében szerepeltesse az Anubisz Kft. üzletrészét is, illetve a saját üzleti tervével együtt a temetkezési társaságét is be kell nyújtania a tulajdonosi bizottságnak. A városatyák a VÜF jövő évi üzleti tervében elemzést kérnek a magyaróvári temető fenntartási és üzemeltetési feladatairól, azok pénzügyi hatásairól. A városháza illetékes osztálya pedig a város egész területére felméri a városfenntartással és üzemeltetéssel kapcsolatos igényeket, a szakbizottság pedig a kertészeti munkák szervezésének indokoltságát vizsgálja meg és javaslatokat tesz a megoldásra. A határozat szerint az ügyvezetőnek ki kell dolgoznia a cég önköltségszabályzatát, ami alkalmas az árképzésre, és a társaságnak a következő évtől az elszámolásokat, költségszámításokat már ennek figyelembevételével kell elkészítenie.

Az ügyvezető egyetért

Bednarik György, akit most újabb egy évre bíztak meg a VÜF ügyvezetésével, lapunknak elmondta: nem érzi elmarasztalásnak az önkormányzati határozatot. Egyetért az abban foglaltakkal és maradéktalanul végre is hajtják azokat. Csupán néhány határidő módosítását kérték a testülettől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanulmány helyett szakembert

Öt szigetközi térségfejlesztési társulás levelet írt dr. Kovács Györgynek, a Duna-rendezésre… Tovább olvasom