Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Tizenhárom első osztály biztosan indul Mosonmagyaróváron

Idén kevesebb kisgyereket írattak be első osztályba. A Móra-iskola kivételével valamennyi önkormányzati fenntartású intézményben csak két-két osztályt indítanak. A piarista iskolába május 15-ig lehet még jelentkezni.

Mosonmagyaróvár önkormányzati fenntartású oktatási intézményeibe eddig 279 gyerek, az egyházi fenntartású piarista iskolába pedig 38 leendő első osztályos jelentkezett. Míg tavaly 13 első osztályt indított az önkormányzat, idén a kisdiákok tizenegy osztályon ˝osztoznak".

– Idén a beíratási ˝verseny" abszolút győztese a Bolyai-iskola. Elismerjük az itt folyó kiváló pedagógusi munkát – jelentette ki dr. Nagy István, oktatásért felelős alpolgármester. Az intézménybe közel kilencven kisgyerek jelentkezett, ebből csupán 17-en a saját körzetéből.

– Az önkormányzat több – elsősorban gazdasági – ok miatt nem támogatta, hogy a Bolyaiban három osztály induljon ősztől. Míg más iskolában ˝fél osztályok˝ jöttek volna létre, itt túlórát kellett volna a pedagógusoknak fizetni. A másik ok, hogy az egyik osztályt csak a számítógépteremben tudták volna elhelyezni – magyarázza a városvezető.

A Soproni utcai Bóbita Óvodában 26 nagycsoportos készül ősztől iskolába.
A Soproni utcai Bóbita Óvodában 26 nagycsoportos készül ősztől iskolába.

Az önkormányzat az optimálisan kihasznált osztálylétszámokat tartotta szem előtt. Így a Móra-iskola kivételével – ahol marad a három első – minden más intézményben két-két első osztályt engedélyeztek, átlagosan 25-ös gyermeklétszámmal.

– Korábban született egy városi rendelet, mely szabályozza, hogy milyen sorrend szerint veheti fel az intézmény a nem a területéhez tartozó gyerekeket. Minden iskolában kiváló színvonalon folyik az oktatás, és a gyerekek az újraosztás után is képességeiknek és készségeiknek megfelelően tanulhatnak majd – tette hozzá dr. Nagy István.

Tavaly 13 első osztályt indított az önkormányzat, idén a diákok tizenegy osztályon ˝osztoznak˝.
Az óvodákban viszont – ahol maximális létszámmal működnek sok esetben a csoportok – sok iskolaérett gyereket tartanak vissza a szülők.

Mint megtudtuk, a piarista iskolában két első osztály már biztosan indul ősztől. Farkas István igazgató elmondása szerint eddig harmincnyolc kisgyereket írattak be, de május 15-ig még várják azon jelentkezőket, akik elfogadják az intézmény által képviselt keresztény értékrendet. Lehetőség szerint akár egy harmadik osztály indítására is nyitottak.

Az önkormányzat minden első osztályos kisdiáknak (a nem városi fenntartású piarista iskola tanulóinak is) ingyenes füzetcsomagot juttat tanulmányainak megkezdése alkalmából.

Olvasóink írták

 • 11. sicc 2010. május 09. 11:56
  „Érdekes , hogy az önkormányzat "oktatási és sportrészleg" tagja a Bólyai egyik alsós tanítónénie :Star Katalin ?! Ő kinek az érdekeit képviseli ?”
 • 10. rezi 2010. május 08. 18:04
  „Szülőtársak ! Ne nyugodjunk bele az önkormányzat által hozott döntésbe !
  Éljünk törvényadta jogunkkal, s fellebbezzük meg az önkormányzati döntést ! Tisztelt Döntésthozók , abba nem gondoltak bele , hogy ovistársakat , barátokat , utcabelieket szedtek szét a döntésükkel ?
  Hol van Önökben az emberi jóérzés ? Az alpolgármester úr úgy tudom demokratikus úton jár , vagy már csak járt ? Ha a testület újra átgondolná , mérlegelné az elhamarkodott döntésüket , s a törvényességi utat választaná , talán elindulhatnánk egy " másik " , mindenki számára elfogadott úton.Tisztelt Döntésthozók , ha látták volna azokat a gyerekeket , akik örömmel mondogatták egymásnak én a Bolyaiba megyek . S most ? Mit mondjak a gyerekemnek ?Ami a levélben van , azt hiába olvasom fel neki .”
 • 9. Francika14 2010. május 08. 17:00
  „Miért a Móra indíthat három osztályt? Információim szerint egy nemzetiségi és egy sima osztályra volt gyerekük, valószínű nem mind a körzetükből!Azt a néhány plusz főt, pedig lehet hogy innen kellett volna oda irányítani, ahol fél osztálynyi gyerek volt!Nem kell közgaszdásznak lenni ehhez az egyszerű gazdasági számításhoz!Vagy talán a döntéshozók közül valakinek a szíve a Mórához húz?”
 • 8. Foci 2010. május 08. 16:49
  „Én is bolyais diák voltam. Mit érezhetnek azok a bolyais szülők, akik szeretett iskolájukba íratták gyereküket és elutasították őket az önkormányzat határozata miatt?Vannak szülők, akik ugyan a Bolyait szidják, pedig a Bolyaiban felsőbb utasításra cselekedtek. A bolyais nevelők biztos örömmel látták volna tanítványaikat, most szülőként viszont!Kár, hogy az aki ezt az önkormányzati döntést véghez vitette, nem hívta össze az érintett szülőket és gyerekeket, hogy ő maga közölje az érintettek szemébe nézve. A döntést meghozzák, a balhét pedig vigye el a Bolyai!Kár, hogy nem fogtak össze az érintett szülők, lehet, hogy még most sem késő!”
 • 7. Ponty 2010. május 08. 16:31
  „A Kisalföld 2010.03.24-i számában Dr Nagy István oktatásért felelős alpolgármester így nyilatkozott:"terveink szerint 12 első osztály indulna az önkormányzati fenntartású iskoláinkban, de az igények és a hely függvényében az oktatási bizottság mérlegeli majd egy újabb osztály létrehozását" A Bolyaiban 85 fő jelenkezett, tehát az igény nagy volt.(négy osztálynyi gyerek)Aki tud húszas számkörben számolni, az könnyen kiszámolhatja, hogy ha az iskola kettes számú épületéből 3 hatodik osztály megy ki, és három első be, akkor nincs változás!Ha jól összehúzzák magukat a negyedik osztály is elfért volna!Még gazdasági okokból sem a jól működő, a szülők által választott iskolát kellene bűntetni, ott kellene rendet rakni ahol baj van!Nem az iskola döntött így, hanem az önkormányzat utasítását teljesítette.és kik döntöttek erről? Olyan képviselők is, akik gyermekeiket nem a saját lakóhelyük körzetébe tartozó iskolába járatják!Nekik szabad az iskolaválasztás, míg a választópolgároknak nem?
  Érdekes, Győrben tudták hogyan kell jó döntést hozni!”
 • 6. Mici51 2010. május 08. 16:09
  „Mióta van beíratási verseny a város iskoláiban? A szülőknek állítólag joguk van eldönteni melyik iskolát válasszák! Nem versenyeznek, hanem ép észérvek alapján döntenek!(pl.:milyen az iskola pedagógiai programja-mint tudjuk minden iskoláé más-milyen eredményeket értek el a kompetencia méréseken?, mennyire gyerekcentrikusak?, területi elhelyezkedés stb..)”
 • 5. Francika14 2010. május 08. 16:01
  „Hiányos volt az újságcikk információtartalma, elfelejtették közölni, hogy melyik intézménybe hány gyereket írattak be!(első körben nem azután, amikor a Bolyaiból elutasított szülők másodsorban valahova jelentkeztek)
  Ezeknek az adatoknak a tükrében még furcsább az önkormányzatnak a döntése!”
 • 4. szocdem 2010. május 07. 12:41
  „Hehehehehehehe

  Egy ismerősöm mesélte:

  A gyerekét a városnak azon iskolák egyikébe íratta be amit a "bölcs" önkori gazdasági indokkal egy intézménybe vont össze. Szabad iskolaválasztás keretében persze, arra gondolván, hogy a lakókörzet elve érvényesülhet ettől függetlenül is.....
  Szeptemberben meg elájult, mert az önkori úgy döntött, hogy nem csak iskolákat kell összevonni, hanem osztályokat is. Enek keretében egy évig hetente tetüírtás és más élősdi volt náluk a hétvégi program, noha eladdig az ilyesmit nem ismerték, és a szabadság jogával élve el is kerülhették volna ha nem dönt velük szemben az önkori.
  A gyerek jövője védelmében el kellett költözniük, hogy normális, az igényeiknek megfelelő iskolába járhasson a gyerek..

  Bár hozzá kell tennem: erre szavaztak a képviselő testület és a polgármester megválasztásakor!!!!”
 • 3. trisa 2010. május 07. 11:29
  „Korábban született egy városi rendelet, mely szabályozza, hogy milyen sorrend szerint veheti fel az intézmény a nem a területéhez tartozó gyerekeket.
  Érkezési sorrend?
  Protekció sorrend?
  Vagy miröl beszélnek?
  200m-el lakom messzebb a Bolyaitól, mint a Mórától.
  Mégsem kerültünk be, mivel ,,gazdaságilag inkább a Mórát nyomja az Önkormányzat.(vajon mért?)"”
 • 2. anyaovi 2010. május 07. 10:51
  „Ilyen országabn élünk! Nekem sem vették fel a gyermekem a Bolyai Iskolába, pedig közel lenne, sok csoport társnak viszont szerencséje volt. Nem értem mi alapján döntötték el?! Miért nem lehetett volna 3 osztályt indítani? Amit a szülők szeretnének az nem fontos, mint ahogy a Bartók Iskola bezárása is zajlott...”
 • 1. rezi 2010. május 06. 21:40
  „Mit szólnak ehhez a helyi rendelethez a szülők?
  A szabad iskola választása akkor csak jogilag létezik?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hét év fegyház egy mosonmagyaróvári virágbolt kirablásáért

Első fokon hét év fegyházra ítélte a bíróság azt a férfit, aki tavaly augusztusban rabolt ki egy… Tovább olvasom