Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Tizenegy álláshely szűnik meg Mosonmagyaróváron

Mosonmagyaróvár - Tizenegy álláshely megszüntetésével évi 35 milliós megtakarítást várnak öt oktatási intézmény gazdasági önállóságának megvonásától. Az ellenzék szerint a többség a fűnyíró elv alapján határoz a költségcsökkentésről.
Összevonások: Évi 35 milliós megtakarítást várnak öt oktatási intézmény önállóságának megvonásától

Mosonmagyaróvár képviselő-testülete csütörtöki ülésén Vucsics Péter (MSZP) az MTE 1904 morális és szakmai válságban lévő labdarúgócsapatáról szólt napirend előtt. A képviselő arra kereste a választ, miként lehetne megállítani a csapatot a lejtőn, szerinte a jelenlegi helyzethez nagyban hozzájárult a támogatás nagymértékű elvonása.

A gazdaság ennyire képes

Nagy István alpolgármester úgy reagált: a klub mélyrepülése nem mostanában kezdődött. Tudomásul kell venni, hogy a város gazdasági ereje nem képes eltartani egy másodosztályú csapatot. Bíznak abban, hogy a harmadosztályban szerveződik egy új együttes, elsősorban helyi és környékbeli fiatalokkal, ahol nem csupán a pénz, hanem a játék szeretete is megjelenik majd a pályán. Szabó Miklós polgármester hozzátette: az egyesület önálló jogi személyiség, az önkormányzat csupán támogatást biztosít számára, a belső ügyeire nem igazán van ráhatása. Tiszta helyzetet kell teremteni, rendezni kell az MTE 1904 adósságait és helyi fiatalokból kell felépíteni egy új csapatot.

Három elbocsátás

Éles vitát váltott ki a napirendek sorában az oktatási intézmények gazdálkodási jogkörének megváltoztatásáról szóló előterjesztés. Az önkormányzat tavaly az oktatási ágazatban 26 pedagógus-álláshelyet érintő racionalizálást hajtott végre. Szükségeltettek azonban további ésszerűsítő lépések. Jelenleg öt intézmény – a Bolyai, Haller, Hunyadi, Kossuth-gimnázium és Móra-iskola – rendelkezik önálló gazdálkodási jogkörrel, itt a gazdálkodási feladatokat együttesen 20 álláshellyel oldják meg. A most meghozott döntés nyomán mindegyikben egy főállású gazdasági ügyintézői állás marad. A jelenlegi 20 álláshelyből az intézményekben megmarad öt, a Gazdasági Ellátó Szervezetbe áthelyeznek négyet és megszűnik összesen 11 státus.

Néhányan nyugdíjba mennek, így összesen három embert kell elbocsátani. Az átszervezéstől évi 35 millió forint megtakarítást várnak.
Dr. Kissné Németh Éva (MSZP) szerint ezzel a döntéssel teljesen megvonják az intézmények gazdasági önállóságát, nem vették figyelembe az egyes iskolák közti különbségeket, az előkészítésbe pedig nem vonták be az érintetteket. A képviselő úgy véli, egy ember nem tudja elvégezni azt a feladatot, amit korábban négyen-öten láttak el. Szentkuti Károly (SZDSZ) erőltetett menetnek nevezte ezt a döntést, szerinte több lépcsőben kellene végrehajtani.

A képviselő csodálkozott azon, hogy az érdekképviseletek szó nélkül hagyták ezt. Dr. Nagy Lajos (MSZP) hangsúlyozta: Mosonmagyaróváron az önkormányzatban diktatúra van, ennek egyik példája ez a döntés is. Fűnyíró elv alapján döntöttek a költségcsökkentésről. A képviselő szerint ez előrevetíti, hogy a karbantartásban is várhatóak leépítések. Dr. Nagy István elmondta: azért nem volt ellenállás az érdekképviseletek részéről, mert az előkészítés során minden érintettel egyeztettek. Az átszervezés kapcsán mindössze három embert kell elbocsátani, akik az alpolgármester szerint vélhetően valamelyik könyvelőirodában megtalálják majd a helyüket. Kijelentette: nincs szó további elbocsátásokról az oktatási ágazatban. Szabó Miklós elmondta: egy képviselő felelőssége nem csak addig terjed, hogy törekszik az újraválasztására. A város működését kell biztosítania, ezért kénytelen vállalni népszerűtlen intézkedéseket is.

Új szakképzés

A képviselők döntöttek továbbá a Bolyai-iskola képzési kínálatának bővítéséről az újságíró-, konferanszié-szakképzés beindításával. Dr. Baloghné Staár Katalin bizottsági elnök előterjesztése szerint az iskola igazgatója azt kérte, hogy jelenlegi képzési kínálatukat a munkaerő-piaci igényeknek megfelelően így bővíthessék. Eddig a győri Móra-iskola biztosította ezt a szakképzést a régióban, a következő tanévtől azonban megszünteti – áll az előterjesztésben. (A győri Móra-iskolában lapunkat úgy tájékoztatták, fel sem merült náluk az újságíró-szakképzés megszüntetése. Most kötöttek újabb ötéves megállapodást a győri önkormányzattal – a szerk.) Az előterjesztés kapcsán dr. Tóásó Gyula (MSZP) felvetette: míg a szakképzés átszervezése kapcsán sokat hangoztatták, hogy a városban a hiányszakmákat kell erősíteni, e döntés nem ezt tükrözi.

(A testület további döntéseire visszatérünk – a szerk.)

Vezetői kinevezések
A testület határozott hét oktatási intézmény vezetőjéről is. Eszerint a Bolyai-iskolában Patai Pétert, a Fekete-iskolában Mandl Andrásnét, a Mórában Makk Zoltánt, az Őzikés Óvodában Kocsisné Zajcsics Erzsébetet, a Bóbita Óvodában Lantos Tündét, a Mosonyi Mihály Zeneiskolában Farkas Mihályt, a nevelési tanácsadóban Domsichné Mezei Mártát bízták meg öt évre az igazgatással.


Olvasóink írták

 • 5. 621 2008. május 30. 07:53
  „Mi van 4-es? Nincs kéznél egy pohár(vödör) víz??? Ha jól látom, a bújdosásban kellene lennie társuknak is, a fröcsögésed olvastán....
  Ilyen lazán átugorni, azt hogy ... lehet hogy a mostaniak sem értik a dolgukat... csak egy elhivatott fidess-hívő tud...”
 • 4. pan.cser 2008. május 26. 23:54
  „A maszop elbukik és vele a baloldal is, itt ebben a városban is. Lehet, hogy mostaniak sem értik a dolgukat, de még mindig jobban csinálják, sőt sok mindent tettek a nyúlfarknyi idejük alatt. Ha maszopos lennék, meg szadeszes, elbújdosnék a szégyentől és nem beszélnék hülyeségeket sem itt, sem a Duo tévében. Utcára meg végképpen nem mennék ki fehér alsógatyában helyi baloldali pártelnökként.”
 • 3. niederland 2008. május 26. 19:41
  „switzerland!
  Nézz már körül kiket neveztek ki?
  Többségük folytatja amit elkezdett,és meg vannak a beosztottak is elégedve a többségével.
  Abban igazad van hogy ami ebben az országban megy az valóban hihetetlen.”
 • 2. switzerland 2008. május 26. 18:51
  „Kik ezek a kinevezett vezetők? Milyen varázskalapból húzták ki Őket? Ami ebben az országban megy az hihetetlen.”
 • 1. liszka 2008. május 26. 07:55
  „Jellemző: Haller iskola plusz 77 milliós támopgatásáról nincs szó. Helyette lebocsátás (35 millióért tönkretéve az önállóságokat), s a szcientológus-érintettségű igazgató újbóli kinevezése, ész nélküli támogatása - akár hazugságok árn (lásd a cikk megjegyzését), ami további pénzt fog jelenteni az iskolának.
  Természetesen mindez az okt biz. vezetőjének kedvez.

  Szakértelem? Minek? Lobbi - ez az igazi. Az egyeztetés meg úgy zajlódhatott, mint a szakképzésnél - azaz: diktátumokkal.

  De mit is várhatunk egy oktatástól megcsömörlött, vagy nem értő, illetve további babérokra vágyó emberektől?
  Szegény város... és szegény többi intézmény...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezernyolcszáz kerekest várnak a túrára

Hármas határ - Három országból várják a jelentkezőket a május 24-én, szombaton megrendezendő… Tovább olvasom