Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Tíz körzetben választhatnak képviselőt Mosonmagyaróváron

Az eddigi huszonhárom helyett tizennégy tagja lesz a képviselő-testületnek Mosonmagyaróváron.

Ennek következtében a korábbi tizennégy választókörzetből tízet alakítottak ki a városban. A körzetek határait Mosonudvar önállóvá válása is átrajzolta.

A választási törvény változása, ezzel a képviselők számának csökkenése nagyban átrajzolta a mosonmagyaróvári választókörzetek határait is (térképünkön). A városban egyébként a törvény módosítása nélkül is szükség lett volna a körzetek átalakítására, hiszen a jelenleg még Mosonmagyaróvárhoz tartozó Újudvar ősztől Mosonudvarként önállóvá válik, így az ott élő mintegy négyszáz választópolgár már ezen a településen voksol. Az önkormányzat képviselő-testülte jelenleg huszonhárom tagú, tizennégyen egyéni választókerületből, kilencen pedig kompenzációs listáról kerültek be.


– A módosítások eredményeként a lakosság száma alapján az őszi önkormányzati választáson összesen már csupán tizennégy képviselő kerül a testületbe – tudtuk meg dr. Németh Andrea jegyzőtől, a helyi választási iroda vezetőjétől. Elmondta: minden évben felülvizsgálják a körzeteket, ám ezúttal nem csupán a törvénymódosítás, hanem Újudvar leválása és az egyes városrészek lakosságszámának változása miatt is szükségessé vált a határok átrajzolása. Megfigyelhető például, hogy míg a városközpont egyre inkább „kiürül", addig a külső részeken, az új lakóparkokba folyamatosan telepednek le. A választókörzetek kialakításánál erre is figyelemmel kellett lenni, amellett, hogy próbálták szem előtt tartani a hagyományosan kialakult határokat is. A tíz választókörzet mindegyikébe mintegy 3200 lakos tartozik. A jegyző felhívta a figyelmet arra, hogy nem csupán a határok, de sok helyen a körzetek számozása is megváltozott, így adott városrész már nem biztos, hogy ugyanabba a választókörzetbe tartozik, mint az előző voksolások idején.

Míg a körzetek száma kevesebb lett, addig a szavazóköröké – eggyel csupán, de – nőtt a lakosságszám alapján. Így a korábbi 29 helyett ősszel 30 helyen adhatják le voksaikat a mosonmagyaróváriak.

Az ősztől önállóvá váló Mosonudvar lakói négy tagból álló képviselő-testületet választhatnak majd.

Olvasóink írták

 • 10. tudo 2010. július 23. 07:47
  „A várost hasonlíthatjuk Sopronhoz Sárvárhoz Zalakaroshoz adottságai alapján.A szenátus tagjait egyenként
  végig lehet gondolatban minősíteni.Azt írja le valaki,hogy a súlyadóból beszedett pénzen miért nem javítanak utakat?Mert az lenne törvényes.Most hallom valami pénzt kell kitüntetésre elkülöníteni? Civil valaki -ez kell most?Jut eszembe Jánossomorja Mosonszolnok megérne egy kis körbenézést.”
 • 9. Tmoha 2010. július 22. 17:23
  „A képviselők számának csökkentésétől a bürokrácia és a "vízfej" még nem fog csökkenni!”
 • 8. pancser 2010. július 22. 12:33
  „Csodák nincsenek, minden város szoros szimiózisban él környezetével. Magyarul nem lehet virágzó Mátészelka virágzó környezete nélkül.
  Mosonmagyaróvár jó helyen van, ez igaz. De a környezetéhez idomul nem lóg ki lefelé, vonzása van, sok a betelepülő közelről és távolról, ez a város, a városvezetés minősítése egyben. Szent meggyőződésem, hogy a hasonló nagyságú városok között a leggyorsabban fejlődik. Hibák? Hol nincsenek?”
 • 7. tudo 2010. július 22. 08:04
  „A munkanélküliség alakulása Ausztria és a környékbeli német cégek hatása.A lakóparkoknak semmi köze

  a közgyűlésnek.Bizony örüljünk,hogy nem vagyunk egy szinten Kelet-Magyarországgal.Ne is fejlődjünk míg

  utol nem ér minket Kisvárda.Utakat véletlenül sem újitsunk pl a súlyadóból.Legyen világosság és sok sok

  fesztivál.Meg adjuk el a városi fűrdőt a szemétszállítást és a városi területeket kb 5 % ért.Szavazzunk

  az MSZP-re mert az Orbán is lop meg azok is gazemberek a Stipi is mosolyog meg szexuálisan amúgy is

  túlfűtöttek.Ki kell tüntetni azt aki a legtöbb Óvárnál elmaradottabb települést fel tudja sorolni.”
 • 6. RickCartman 2010. július 21. 23:55
  „Hadd fújjak egy követ 5-tel: ... és ahol 3 (három!!!) százalékos munkanélküliség, és a város legkisebbikeinek népessége is gyarapodik (bölcsődék!), ott nem sok ok van jajgatni! Járt mostanában (vagy életében egyáltalán) egy borsodi, 98%-ban munkanélküli, árvíz-sújtotta faluban? Vagy Szabolcs megyei kisvárosban (Mátészalka, Kisvárda, Vásárosnamény)? Mert akkor tudnátok, mi a magyar "rögvalóság", és nem jajgatnátok városunk "embertelen" pusztulása miatt.”
 • 5. pancser 2010. július 21. 21:30
  „Ha az a pusztulás, hogy a városban minden irányban gomba módra nőnek ki a földből az új lakóépületek akkor a város az ország legpusztulóbb városa. Ha az a pusztulás, hogy a város népessége minden évben gyarapodik akkor pusztulunk. "embereteln" Mosonmagyaróvár az ország egyik legvirágzóbb városa valójában!”
 • 4. KoPi 2010. július 21. 19:04
  „embertelen:
  Mostanság emberségesekre van szükség és nem embertelenekre. Vagyis rád és a fajtádra semmi szükség. A Jobbik meg a komenyisták kreálmánya az igazi polgári jobboldal gyengítésére.”
 • 3. janó68 2010. július 21. 17:51
  „Embertelen ! Rád illő ez a név, olyan embertelen bolsevik vagy Te is mint az elvtársaid ! Még az a "jobb" utalás is csak kábítás, hiszen a nagy jobbikban is hemzsegnek a komcsik ! Persze, az elvtársak mindíg mindent jól csináltak, pl. erre az elmúlt 8 év, és akkor még Trianonról nem is beszéltem, Ha ugyanis nem tudnád, a Ti Kun Bélátoknak meg a haverjainak köszönhetően szabdalták szét az országot. Tűnjetek már végleg el a fenébe, ha szépen kérhetjük !!!”
 • 2. Abrafax 2010. július 21. 12:16
  „Ne reménykedj, egyeske, Neked biztosan csak a látogatók között jut szék odabent!”
 • 1. embertelen 2010. július 21. 12:02
  „Tök jó, kevesebb képviselőnek kell fizetni a ,,tisztelet"-díjat! Kilenc képviselővel lesz kevesebb, remélem, kilenc fideszessel. Jöjjenek helyettük a ,,jobb"-ak, a fideszesek négy évig nem csináltak semmit, a város pusztul és eladósodik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz kilométernyi távhővezetéket cseréltek ki

Öt éve tartó távhővezeték-rekonstrukciós program végéhez érkezett a mosonmagyaróvári Városüzemeltető… Tovább olvasom