Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

Tíz gyerekkel nem csendes a ház

Jánossomorja - Kiskarácsony, nagykarácsony, kisült-e már a kalácsom... – a jánossomorjai Henczéknél már igazi ünnepi hangulat fogadja a látogatót. A nagycsalád a sorozatos tragédiák ellenére méltóképp ünnepli meg a karácsonyt.
Tíz gyerekkel soha nem csendes a ház. Így van ez a jánossomorjai Henczéknél is, akiket karácsony előtt néhány nappal kerestünk fel. Az édesanya, Éva ünnepi készülődés, nagytakarítás közben sérült meg: most, a legnagyobb szükségben alig tud megmozdulni, combig gipszben a lába. A legnagyobb lány, a tizenkilenc éves Mónika már igazi felnőttként sürög-forog a lakásban: sok terhet levesz a szülők válláról. Rendezi a legkisebbeket, kiszolgálja, fürdeti őket, mos, főz. Egy helyi gyárban dolgozik, családját anyagilag is támogatja, de ha kell, akkor a beteg édesanya, testvér mellett áll.

Közben megérkezik az édesapa is, Antal, aki 2004-től rokkantnyugdíjas: a szíve már nem bírta a fizikai munkát. A kevéske rokkantnyugdíjból és a családi pótlékból tartják fenn a tizenkét fős családot:a kötelező költségek kifizetése után havonta 80–100 ezer marad élelmiszerekre. Márpedig sok az éhes száj: Mónika mellett a 18 éves Antalt, a 14 éves Krisztiánt, a 12 éves Anasztáziát, a 11 éves Tímeát, a 9 éves Balázst, a 8 éves Adriennt, a 6 éves Ivettet, az 5 éves Dánielt és a 4 éves Cintiát látják el.

A család anyagi helyzetét nehezíti, hogy a nyolcéves kislány Down-kórral született, két éve pedig leukémiát diagnosztizáltak nála és szívbillentyűzavarral is küzd. A műtétet akadályozza, hogy a már iskoláskorú gyerek alig tizenegy kilós, nem bírna ki egy esetleges operációt. Szombathelyen kezelik, korábban gyakrabban utaztak el oda, mostanra havi egy alkalommal tudják a kicsit oda eljuttatni.
Az orvosok legfeljebb nyolc-tíz évet jósolnak neki – jegyzi meg könnyes szemmel az édesapa.

Henczék: A szeretet ünnepe közeledtével együtt a család. A lányok és a fiúk is egyforma ajándékot kapnak.

A nehézségek ellenére a család méltóképp ünnepli meg a karácsonyt. A fenyőfa feldíszítése Mónika irányításával a legkisebbek feladata. A legnagyobb lány a konyhában is biztonságosan mozog, főként, ha süteménnyel kell meglepnie családját. Idén Raffaelóval, Kinder és Sport szelettel örvendezteti meg az édesszájúakat. A nagymama is besegít nyalánkságokkal: zserbót és piskótát hoz karácsonyra.

Minden évben több mint húszan ülnek az ünnepi asztalhoz. A menü összeállítása az édesapa feladata. Mi tagadás, a hétköznapokon is ő vállalja fel a főzést. Nem hiányozhat a göngyölt hús, a hagyományos hal és kalács sem, és lesz franciasaláta is.

A kicsik már számolják a napokat a Jézuska megszületéséig. Hogy mi lesz a fa alatt, az még titok, de az édesanya elmondta, a lányok és a fiúk is egyforma ajándékot kapnak. Ha akad olyan, aki még szebbé varázsolná a család ünnepet, a 20/950-3701-es vagy a 70/539-6522-es telefonszámon érdeklődhet. Akármilyen apró segítségnek örülnének.

Olvasóink írták

  • 1. Lívia 2007. december 25. 12:32
    „Egy 19 éves lány már felnőtt nő és nem ( "igazi felnőttként sürög-forog" ) gyerek.Elég szomorú , hogy sok ennyi idős lány még mosogatni sem tanult meg .”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékoszlop avatás Barrosóval

Hegyeshalom - Emléktábla avatással zárult a schengeni övezet kibővítése alkalmából rendezett… Tovább olvasom