Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Tíz évet kapott a jánossomorjai lábfűrészelő

Emberrel szerencsére ritkán bánnak úgy, mint ahogy ez a hajléktalan férfi a befogadójával Jánossomorján: ha a fűrész gyengének bizonyul, akkor baltával jön.
Tíz évre ítélték emberölés bűntettének kísérlete miatt, amit egy védekezésre képtelen áldozattal szemben követett el.

Nehéz vállalkozás lesz megmagyarázni a nem jogász közönségnek, hogy miért nem különösen kegyetlen dolog a másik lábának fűrészelése, de mindjárt látni fogjuk, miért döntöttek így a táblán. A különös kegyetlenség minősített esete miatt az emberölést szigorúbban rendeli büntetni a törvény, s ily módon a megyei főügyészség vádjában is ez állt, látva a jánossomorjai áldozatnak okozott sérülések egész sorát.

A Fellebbviteli Főügyészség képviselője azonban már maga indítványozta kedden a Győri Ítélőtáblán, hogy a minősítő körülményt mellőzzék az ítéletnél, mivel a cselekménysorozat összességében vezetett életveszélyhez, külön-külön egyik tett sem lett volna önmagában halálos. Így a különösen kegyetlen mód sem társítható egyikhez sem.
Másnap hívott mentőt, azt állította nekik: a beteg leesett a lépcsőn.

De azért erős idegzet kell a cselekménysor végigolvasásához: először ököllel támadt a szobában alvó férfire Pfeiffer Károly, majd a gyomrát rúgta és a mellén taposott. Sorozatos bordatörések árulkodnak az állatias támadásról. Kerékpárvillát kapott fel, a fejét ütötte és azt ordította: Megdöglesz! Eldobta a szerszámot, vasfűrészt ragadott, először ütött vele, majd mást gondolt.

Nem túlzás: meg akarta fosztani lábától az álmából felriasztott áldozatot, majd miután a fűrésszel párhuzamos vágásokat okozott, baltával kezdte ütni, a lábon is törések sorát okozva. Az egyetlen szerencse, hogy végül egyszerűen lecsillapodott és magától tette le a baltát. Áldozatát kihúzta a szobába és elaludt. Másnap hívott mentőt, azt állította nekik: a beteg leesett a lépcsőn.
Az már csak morális értelemben teszi mindezt súlyosabbá és megmagyarázhatatlanabbá, hogy a hajléktalan férfi azt bántotta, aki befogadta őt élettársával és sokszor enni is adott neki. Ekkor azonban Pfeiffer Károly azért volt dühös, mert úgy vélte: a befogadó tüntette el az ételét. Emiatt esett neki úgy, ahogy leírtuk.

Ha a különös kegyetlenséget nem is, azt minősítő körülményként értékelte dr. Kovács Tamás tanácsa, hogy a sértett védekezésre képtelen volt. Már az ügyész is emellett érvelt: nem kellett azt látnia Pfeiffernek, hogy a másik ittas, azt azonban igen, hogy alszik a szoba közepén. Esélye sem volt tehát védekezni. Az ítélőtábla tíz évre emelte az első fokon kiszabott 8 és fél év fegyházat, éppen amiatt, mert kiszolgáltatott áldozatra támadt, s nyilván az ő szerencséje is, hogy nem történt tragédia.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztrádává alakítják az M15-ös autóutat

Tovább olvasom