Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Tiszai modell a Szigetközben

Dunasziget - A Tisza mintegy harmincegy kilométeres szakaszát modellezik a dunaszigeti ökoparkban. A létesítményt pénteken a kínai szakminisztérium meghívottjai is láthatták.

Vezseny Szolnoktól huszonhét kilométerre a Tisza jobb partján fekszik: a folyón 2000-ben érkezett árhullám súlyos károkat okozott a faluban. Ennek egyik oka az úgynevezett vezsenyi kanyar szabályozatlansága. Az itteni gondokra most Dunaszigeten keresnek megoldást.

Az ökoparkban ugyanis egyedülálló módon tavaly elkészült az immár fedett kísérleti modellközpont.

Elsőként a szigetközi rehabilitációs javaslatokat vizsgálták itt magyar és szlovák szakemberek segítségével: többek közt az alsó- és felső-szigetközi műtárgyak beépíthetőségének lehetőségét. Most újabb feladat akadt: a vezsenyi árvizes gond megoldása.

Fűzfa Zoltán, az ökopark vezetője elmondta: a szolnoki hídtól a martfűi révig modellezték a körülbelül harmincegy kilométeres szakaszt. A vezsenyi kanyarnál nagyvizek idején folyamatos árvízveszélynek van kitéve a Jász-Nagykun-Szolnok megyei település.

Bontottak, tereltek: A tiszai árvízkárok enyhítésére is Dunaszigeten keresték a megoldást, melyet Németh Károly (képünkön) is láthatott.
Bontottak, tereltek: A tiszai árvízkárok enyhítésére is Dunaszigeten keresték a megoldást, melyet Németh Károly (képünkön) is láthatott.

Az árvízvédelmi töltés áthelyezésével egy kisebb tározótér alakult ki, ám ennek vége zárt. Most azt vizsgálták, hogy mennyiben segíti a község biztonságát, ha ezt kibontják s összenyitják a Tiszával: a tervek szerint a Vásárhelyi-tervben is szereplő úgynevezett Bivaly-tó alsó és felső zárt végét kinyitják. A vizsgálatokból úgy tűnik, működőképes lehet ez az elképzelés.
A napokban a létesítményt és a modellkísérletet nyolc kínai, az ottani vízügyi minisztériumból érkező szakember is meglátogatta Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetőjének meghívására.

Fűzfa Zoltán elmondta: az ökoparki kísérletek újabb szakasz modellezésével folytatódnak, tavasszal a Mura folyó kritikus pontjait vizsgálják majd Dunaszigeten.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ádám élni, örülni tanul

Mosonmagyaróvár - Az összefogás kivételes példájáról tettek tanúbizonyságot azok a jó szándékú… Tovább olvasom