Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Timaffy-sorozat :Kaszálók a Duna mellett

A Timaffy-sorozat következő részeként a szigetközi kaszálókat mutatjuk be.
Kattintson a képre >>
A Timaffy-sorozat következő részeként a szigetközi kaszálókat mutatjuk be. Az – általában – évi kétszeri–háromszori kaszálásra összegyűlt helybéli férfiak szervezetten dolgoztak.

A századfordulón megépített egységes árvízvédelmi töltésrendszer szüntette meg a Szigetköz „természetes állapotát", hullámtérre és mentett oldalra osztva azt: így kívánták biztosítani a szántóföldeket, legelőket és az emberi településeket a visszatérő áradásoktól. Ez azonban mégsem jelentett tökéletes megoldást, hiszen a laza homokos-kavicsos altalajon könnyen átszivárgott víz nagy területeket borított el. A nyár eleji „zöldár" terméspusztítását úgy igyekeztek kiküszöbölni, hogy a „fakadó vizeket" levezető csatornákon a Dunába vezették.

Az árvizek azonban továbbra is bejutottak, ugyanis a töltés megépítése óta az ár a hullámterek között irányítva folyt le és így iszapját az ottani növényzetre és a mellékágakba rakta le. A Szigetköz vízvagyona kiemelkedően fontos természeti erőforrás, az ország második legnagyobb ivóvízbázisa.
Részben a természeti adottságoktól, részben pedig a gazdálkodás hagyományaitól, szokásaitól függött, hogy évente hányszor kaszálták a rétet a térségben.

Korábban egész Európában régi hagyomány volt az évi egyszeri kaszálás: az aszály és az árvizek mellett a legeltetést említik a kétszeri kaszálás legfőbb akadályának. Sarjúvágásra a vizes réteken is csak akkor volt lehetőség, ha az árvíz az „anyaszénát" tönkretette: ez a Szigetközben többször is előfordult. Később mind több jele lett a kétszeri kaszálás kívánalmának. Ahol bevezették, ott az évi első kaszálást májusra-júniusra időzítették, a sarjúkaszálást pedig augusztus végére.

A legtöbb helyen a „kétasszony-nap" között, azaz a Nagyboldogasszony napja (augusztus 15.) és a Kisasszony napja (szeptember 8.) között szoktak a sarjútakarással végezni. A Nyugat-Dunántúl csapadékos vidékein régi hagyománya volt a háromszori kaszálásnak. A munkára összegyűlt férfiak mindig szervezetten dolgoztak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Turisztikai központ 210 millióból

Kétszáztízmillió forint támogatást nyert a mosonmagyaróvári egyetemi kar és az önkormányzat a Vár-tó és környéke teljes rehabilitációjára. Ebből a pénzből és az ötszázalékos önrészből egy olyan komplex idegenforgalmi egységet kívánnak létrehozni, ahol bemutatható a Szigetköz élővilága, a halászat és a vízügyi tevékenység története. Tovább olvasom