Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Timaffy-sorozat: Állatúsztatók a folyó mellett

A Timaffy-sorozat következő részeként a szigetközi állatúsztatásokat mutatjuk be.
A Timaffy-sorozat következő részeként a szigetközi állatúsztatásokat mutatjuk be. Tartóik a lovakat, szarvasmarhákat a sebes Dunán keresztül vitték legelni.

Az állattartással kapcsolatban ismeretes, hogy régen a Dunán voltak úszásra, úsztatásra kijelölt helyek: lóúsztatók, marhaúsztatók.
A sebes folyó lassúbb részein keresztül jutottak el az állatok a „táplálékban" gazdagabb részekre. Nem volt könnyű a jószágokat a vízbe terelni, gyakran csak a szarvukhoz kötött kötél segítségével tudták bevezetni a Dunába a marhákat. A kísérők eközben csónakon evezve figyelték őket.

A lovakat és a szarvasmarhát fürösztötték, csutakolták, más helyeken libákat és kacsákat is úsztattak: a juhokat leginkább csak állóvízen hajtották át fürösztés céljából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmillió kell a kotráshoz

A lébényi Rabi–tóban élő halak idén „kaptak levegőt”: az oxigénszint nem csökkent a kritikus szint alá. A gondok azonban megmaradtak: a helyi polgármester a vízügyi igazgatóval a minisztériumban járt, ahol elhangzott, hogy a teljes alsó szakaszt rehabilitálni kell. A kivitelezéshez 100–110 millió forint szükségeltetik, melyet uniós forrásból biztosítanának. Tovább olvasom