Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Tiltakoznak az ötvenkét lakás ellen

– Ezúttal úgy tűnik, az üzleti érdekek felülemelkedtek a városért érzett felelősségen – így fakadtak ki a mosonmagyaróvári Wittmann park lakói a Gazdász utcai telkek tervezett értékesítése kapcsán. Erről csütörtökön határoz a képviselő-testület.
A Gazdász utcai két – 1869, illetve 3661 négyzetméteres – ingatlant még 2008-ban jelölte ki értékesítésre az önkormányzat. Korábban az egyetem használta azokat kollégiumnak és kertészeti célokra.

A négy éve meghirdetett pályázatra senki sem jelentkezett, ezután a kedvezőtlen ingatlanpiaci helyzet miatt a város nem kísérletezett tovább az értékesítéssel. Most viszont úgy döntött az önkormányzat, hogy ismét megpróbál túladni a telkeken. Ezúttal négyzetméterenként bruttó 15 ezer forintért hirdették meg az ingatlanokat, azaz bruttó 28,035 millió, illetve 54,915 millió forint irányáron.


A szabályozás a telkeket központi vegyes zónába sorolja, legfeljebb 30 százalékban beépíthetők és a legnagyobb építménymagasság 6,5 méter. Az értékesítéssel kapcsolatos egyéb kikötéseket is tett a város. Eszerint az önkormányzat célja az, hogy a városnak ezen a frekventált részén, szép természeti környezetben olyan beépítés jöjjön létre, ami összhangban van a Wittmann parkkal.

Éppen ezért a pályázónak a területhasznosítási elképzeléséről beépítési tervet kellett készítenie a megvalósítandó funkció, a létesítendő épületek elhelyezkedése, megközelítése, kialakítása, a beépítés mértéke és a lakások számának megadásával. A Gazdász utcai telkek értékesítésére beérkezett ajánlatot ma bírálja el a testület.

Az itt lakók azonban úgy tudják, a tervezett beépítés egyáltalán nincs összhangban a Wittmann parkkal, és tartanak attól, hogy az építkezéssel elveszti mostani jellegét a terület. Néhányan rögtönzött „lakógyűlésen" osztották meg aggályaikat lapunkkal. Dr. Erdős Attila, Csenárné dr. Kozák Ilona, Németh István és Tóth András elmondták: annak idején éppen a környezet miatt vásároltak itt ingatlant és a beépítéseknél is erre törekedtek.

Most azonban tudomást szereztek arról, hogy az utcájukbeli telkekre beérkezett egyetlen vételi ajánlat három darab háromszintes épületben összesen 52 lakás megépítését tartalmazza.

– Nem készült előzetes hatásvizsgálat, hogy milyen terhelést okoz ez a parkra – hangsúlyozták a lakók, akik szerint ezzel számos per elé nézhet az önkormányzat. Nem értik, miért akar a város ilyen hirtelen megszabadulni ezektől a telkektől, hiszen még tart az ingatlanpiaci válság. Szerintük meg kellene várni, míg magasabb áron is értékesíthetők lennének e parcellák. A korábbi elképzelés szerint egyébként három-négy telket alakítottak volna itt ki, egy-egy családi házzal. A jelenlegi tervek nem a park védelmét, hanem a lakók szerint egészen más érdekeket szolgálnak.

A lakók úgy tudják, ráadásul a beruházó azt tervezi, hogy a megépülő lakásokat nem értékesíti, hanem a keleti országrészből érkező vendégmunkások számára adja majd bérbe. Így félnek attól, hogy megszűnik a környék nyugalma. Aggályos továbbá, hogy az ötvenkét lakás miatti gépjárműforgalom olyan közlekedési és környezetszennyezési terhelést jelent majd, amit már nem bír el park, az ide látogató emberek és sportolni vágyók. Szerintük nemcsak az itt élők, hanem az egész város számára káros az elképzelés, hiszen a Wittmann park védett terület, amely így veszélybe került. – A lokálpatriotizmusról nemcsak beszélni kell, hanem akként is cselekedni. Ezúttal azonban úgy tűnik, az üzleti érdekek felülkerekedtek a városért érzett felelősségen – vélekedtek a lakók.

Hangsúlyozták: nem fogják szó nélkül hagyni ezt az eljárást. Ha kell, aláírásgyűjtésbe kezdenek és az összes jogorvoslati lehetőséget kihasználják.

Olvasóink írták

 • 10. buruska 2012. május 07. 17:22
  „Olvasom a hírek között, hogy a Gazdász utcai kertészet helyére három háromemeletes társasházat terveznek építeni. Összesen ötvenkét lakást. Önkormányzati segédlettel. Azt mondja, kell a pénz, meg még mindig jobb mintha az Önkormányzat munkásszállást csinálna a Witmann Park tövébe... Tényleg jobb, még annál is, ha szemétlerakót nyitna itt. Minden relatív.

  Azt is mondja, évek óta a gaz veri fel a területet, jágerkender, meg minden. A város szégyene. (Idézem: kloákája) Van önkormányzati rendelet, amely kötelezi a telek tulajdonosát a telek rendben tartására, gyomtalanítására. Kérdezem, nem az Önkormányzat volt a tulajdonosa, aki nem tartotta rendben a telket?...

  Meg még azt is mondja, nem kell félni a forgalomtól eddig is jó sok autó járt oda: kollégiumba, sportcsarnokba, no meg május elsején a majálisra. Ha ennyit elbírt, kétszer ennyit is el fog.... Meg azt is mondja, soha nem volt ez a terület családi házas övezet, sorházas beépítésű ez, amitől nem idegen a tömb-beépítés sem. Most nem a családi házakhoz igazodnak, hanem a kollégiumokhoz... Papíron rendben van.

  Lássuk az arányokat: a három tömb, amit ide terveztek, fele akkora területen épülne meg, mint az etalonnak szánt egyetemi kollégium két régebbi épülete. Ez azt jelenti, hogy az épületek melletti beépítetlen részt az utak és parkolók betonja fogja fedni, zöldterület gyakorlatilag egy tenyérnyi sem marad. A kisebbik telken lévő fákat ki kel vágni. A Természetvédelmi terület közvetlen szomszédjában.

  Még mindig az arányokról: Ha csak egy autó tartozik minden lakáshoz, az is ötvenkettő autó. A nemrég egyirányúsított Gazdász utca fogja bevezetni reggelente a park keskeny útjaira ezt a mennyiséget, aztán a parki kisbolt előtti útkereszteződésben hosszú perceket áll a kocsisor, (mert már a Halászi út is túlterhelt reggelente és délután) és a Parkba eregeti a füstöt, feltöltve ezzel a park tiszta levegőjét. A Parkban érhető el a legnagyobb szabadtéri sportfelület a városban....

  Természetvédők, forgalommérnökök hol vagytok?

  Egy bizalomra okot adó momentum azért történt a fenti beépítést tárgyaló önkormányzati ülésen: a hallgatóság sorában helyet foglaló főépítész kért szót a vita során, miszerint a beruházó üzeni, megelégszik 36 lakással is. Nem lehetett eldönteni hogy a döntéshozók arcán a megkönnyebbülés, vagy az értetlenség jelei jelentek-e meg.

  A felgyorsított telekeladási projekt kapcsán tűnt fel, hogy már nincsenek a Park bevezető útjai elején a Természetvédelmi Terület feliratú táblák.......”
 • 9. KoPi 2012. április 06. 14:51
  „7. Contar 2012.04.04. 10:49 :
  Bizony a szomszédok az eladás ellen tiltakoznak. Mert más ellen nem is tudnak jelenleg! Ugyanis az építés ellen majd akkor tudnak tiltakozni, ha a leendő tulajdonos megkapja az építési engedélyt. na akkor tudnak az ügyben érintettek fellebbezni! A lakások számátegyébként alapvetően az elhelyezhető gépkocsik száma fogja meghatározni, mert annyi gépkocsitárolót kell létesíteni, méghozzá épületen belül, ahány lakás épül. Ez vélhetően jóval kevesebb lesz 52-nél. Az építménymagasságról pedig annyit, hogy a hatályos jogszabály szerint az építménymagasság a tervezett épület négy homlokzatának összes felülete elosztva a kerületével, vagyis a tető nem számít bele. Durva közelítéssel ez nem más, mint az épület párkánymagassága. Ebbe pedig simán belefér két szint + egy tetőtér beépítés. Vannak általános érvényű építési jogszabályok, van a helyi építési szabályzat és ezek együttesen határozzák meg, hogy egy telek milyen mértékig építhető be. Márpedig a helyi építési szabályok már akkor hatályban voltak, amikor a szomszédos telkeken felépítették a házaikat a tulajdonosok. Tudni való volt, hogy ott építési telkek vannak, amik egyszer vélhetően be fognak épülni, ezért aztán érthetetlen a mostani csodálkozás és tiltakozás. Az, hogy valaki egy adott helyen lakik, nem jelenti azt, hogy a környezet beépítését tetszése szerint korlátozhatja, mert azt az ő személyes érdekei úgy kívánják. Minden ingatlan tulajdonosnak alkotmányos tulajdonjoga a saját telkét úgy beépíteni, ahogyan azt a jogszabályok lehetővé teszik.”
 • 8. ladarevolution 2012. április 05. 17:46
  „valószínűtlen hogy ilyen drága telket vegyenek egy munkásszállónak :)
  mondjuk itthon sosem lehet tudni :D”
 • 7. Contar 2012. április 04. 10:49
  „4. KoPi !
  A címben is benne van: az 52 lakás, és nem az eladás ellen tiltakoznak. Ehhez, mint szomszédoknak joguk is van!

  6. ladarevolution!
  Két szint a föld alatt lesz, és már rendben is van a 2,70-es belmagasság!”
 • 6. ladarevolution 2012. április 02. 20:59
  „Ide szerintem kínaiakat fognak hozni. Legalábbis elég alacsony belmagasságú szintek lesznek a 3 szintes lakóépületben, ha 6,5 méterbe bele kell férni :D :D”
 • 5. nagyjancsi 2012. április 02. 08:46
  „Vicc. Most ez a pénz, milyen mértékben segít ezen a nyamvadt eladósodott önkormányzaton?”
 • 4. KoPi 2012. április 02. 05:19
  „Vásárolják meg a telkeket a panaszosok, aztán, ha úgy tetszik nekik, kecskét is legeltethetnek rajta! Egy építési teleknek az a sorsa, hogy beépítik. A tervezett beépítés mindenben megfelel a 15 éve hatályos helyi építési szabályzatnak. A 30 %-os beépítés kimondottan alacsony terhelést jelent, az építménymagasság sokkal kisebb, mint a közeli telkeken meglévő beépítettség (pl. kollégium). A munkásszállóval való riogatás meg egyenesen butaság, ha a szerző bemutatta volna a látványterveket is, akkor kitűnne, hogy ezek bizony, méregdrága luxuslakások lesznek. Egyetlen befektető sem olyan buta, hogy munkásszállásnak ilyen minőségű épületet építsen!”
 • 3. zöldike 2012. április 01. 13:43
  „Hmmm... Érdekes koncepció! Turisztikai látványosság a Futurában, munkásszálló a Wittman parkban. Mi jöhet még? Javaslom, az 500 ágyas luxus szállodát a panelek közé építsék!
  Apropó építés: ki tudja, mi van a magánklinika építésével, amit a kórház Vízpart utcai épületére terveztek (a Kisalföld 2009. jún. 30-án megjelent cikke szerint)?”
 • 2. pityus 2012. március 31. 17:35
  „Sajnos ez a város teljesen leépül a keletről jövő olcsó munkaerő miatt,és még nyaljuk a seggüket is!Városvezetés olyan mint volt nulla!”
 • 1. Losba 2012. március 30. 16:57
  „..megint egy moderálva lakópark, nem igaz, hogy a városnak nem lenne oda jobb ötlete amit közösségek használhatnának..na igen , valaki megint jól jár vele...egykutya itt minden testület...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az államosítás előtt még bővítenék az iskolát

A körzeti iskola épületét még idén bővítenék, a tanodák jövő évi államosítása előtt.… Tovább olvasom