Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 1°C Még több cikk.

Tilos a ráépítés a Lucsony utcában

Mosonmagyaróvár - Nem támogatta a képviselő-testület az egyik Lucsony utcai ingatlanon a szabályozás módosítását, ami lehetővé tette volna az emeletráépítést. Megszavazták viszont egy Vágóhíd utcai ingatlan beépíthetőségének növelését.

A településrendezési terv módosítására érkezett két kérelmet tárgyalta legutóbbi ülésén az önkormányzat képviselő-testülete. Egy Vágóhíd utcai ingatlan esetében a meglévő lakóépület tervezett bővítése miatt kérték a beépíthető terület mértékének emelését huszonötről harminc százalékra. A Lucsony utcai ingatlanon – volt Solaris Hotel – emeletráépítést terveznek, ennek viszont akadálya a jelenlegi szabályozási előírás.

Az építési törvény által előírt véleményezési eljárás során a Vágóhíd utcai módosítással kapcsolatban észrevétel nem érkezett. A megemelt beépítésnek nincs akadálya, hiszen a Vágóhíd utca túloldalán is zömében 30, helyenként 50 százalék a megengedett beépítés. Így a kérdéses ingatlanon a 30 százalék kijelölése sem idegen a környezetétől.

A Lucsony utca a város egyik legszebb utcája több műemléki vagy helyi védelem alatt álló épülettel.
A Lucsony utca a város egyik legszebb utcája több műemléki vagy helyi védelem alatt álló épülettel.

A Lucsony utcai módosítást viszont a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, illetve a regionális állami főépítész sem támogatta. Szerintük ugyanis a beépítési mód változtatásával megteremtenék az emeletráépítés lehetőségét. A Lucsony utca a város egyik legszebb utcája több műemléki vagy helyi védelem alatt álló épülettel. Éppen ezért rendelkezik a helyi építési szabályzat erre az utcára vonatkozó különleges előírásaival arról, hogy az épületek és utca léptékét meg kell tartani. Ha ebből enged a város, az további nemkívánatos beépítésekhez vezethetne.

Mindezeket figyelembe véve a testület a Vágóhíd utcai módosítást megszavazta, ám a Lucsony utcai kérelmet elvetette.

Olvasóink írták

 • 5. Imcsi 2010. december 16. 10:26
  „Melyik is települt a másik mellé, a tejüzem, vagy a termál?
  A termál fejlesztésének pedig gátat szab, hogy azon a területen már nem tud terjeszkedni!”
 • 4. sol 2010. december 16. 02:02
  „Alex 64-nek! A Tejüzem nem a Termál tulajdonosát zavarja, hanem a turizmus fejlesztésének a lehetőségét!
  A Tejüzemnek gyakorlatilag mindegy, hol működik, de általában nem üdülő övezetekben, szállodák, fürdők mellett szokott. Vagy Ön már látott-e bármely országrészen levő termálfürdő szomszédságában Tejüzemet? Mert én csak szállodákat, éttermeket, sportpályákat, exkluzív boltokat, szépészeti szolgálatókat, stb.
  A "Kenyeres Pajtásra" nem irigykedni kéne, hanem lehetővé tenni számára, hogy bővítse, szépítse a Fürdő környékét. Ugyanis a Fürdő az egyetlen létesítmény, aminek a kedvéért két-három hétig itt tartózkodó turisták jönnek. Ezek a turisták más szolgálatásokat is igénybe vesznek (fodrász, kozmetikus, stb.),
  így más kisvállalkozások is eredményesebbek lehetnek.
  Pali bácsit pedig ne ostorozza! A Termált ugyanis nem ő játszotta át, hanem valószínűleg a rendszerváltozás utáni első városvezetés maflasága vezethetett oda, hogy előbb-utóbb kénytelen lett a város eladni. De a múlton nem érdemes rágódni! Most az lenne a fontos, hogy a jövővel törődjünk. Bocsánat: ganézzuk ki a piszkos városunkat, vakoljuk be az elhanyagolt házakat, bontassuk le a fa- és bádogviskókat, szépítsük legalább a Termál környékét. Csábítsuk vissza a vendégeket, akik azért pártoltak el tőlünk, mert Pali bácsi ugyan ígérte, de nem tudta megteremteni a minőségi turizmus feltételeit.
  Próbáljunk meg nem ellenségeskedni hanem összefogni! "Kenyeres Pajtást" pedig nem piszkálni, nem irigyelni, hanem támogatni. Képzelje csak el, hány ember halna éhen, ha ő mérgében bezárná a fürdőjét!

  U.I.. a Lucsony utca sarkán, a volt Solaris hotel épületének mindkét szomszédja emeletes! Ha az épületre emeletet húznának, a városkép szempontjából nem lenne zavaró!”
 • 3. Abrafax 2010. december 11. 09:35
  „1-hez:
  Azok az idők már elmúltak.”
 • 2. Alex64 2010. december 10. 00:00
  „Biztos keveset ígértek nekik.Palibácsi nem csak a termált játszotta át a "kenyeres" pajtásának hanem még azt is elintézte a másik "kenyeres" pajtásának segítségével, hogy a volt Konzervgyárat ne adja el így lesz lehetőség ingyen kitelepíteni a Termál tulajdonost nagyon zavaró Tejüzemet a városból. Ez van minden idő kérdése”
 • 1. tudo 2010. december 09. 07:35
  „Mindig így kezdódik.Az űj polgármester és testület huzakodik egy kicsit a Nagy Kopasz ls fiával

  aztán két év múlva széttárják kezüket és megadják magukat( nincs más lehetőség).Ez a technicus termicus

  és 300 milláért Palkó eladta a Termált.Persze bővíteni kell.Hajrá”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akadémiai székfoglalót mondott a professzor

A biorendszermérnökök szerepe az agrárium fejlődésében címmel tartotta akadémiai székfoglaló… Tovább olvasom