Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Területmegosztásban közel járnak a megegyezéshez

Elfogadhatónak tartja Mosonudvar polgármestere Mosonmagyaróvár ajánlatát a területmegosztásra.
Ezzel megkapná az új település a főút déli oldali vitatott ipari területeit. A vagyonmegosztásban viszont még jóval távolabb állnak a kompromisszumtól.

Megegyezéshez közeli a helyzet a terület megosztás kérdésében – mondta el Rinczki Lajos, Mosonudvar polgármestere a Mosonmagyaróvárral folytatott tárgyalásokról. A város képviselő-testülete még decemberben fogadta el azt az ajánlatot, amit aztán elküldtek az önállóvá vált falunak az osztozkodás alapjaként. Ebben összesen 125 hektáros területet ajánlott fel a város, ami tartalmazza a korábban vitatott, a községgel szembeni, a 86-os főút túloldalán lévő ipari területeket is. A vagyon megosztását viszont nehezíti, hogy a mosonmagyaróvári önkormányzatnak négy úton és két beépítetlen területen kívül nincs más tulajdona Mosonudvaron. A város 27,1 milliárdos nettó vagyonából azonban létszámarányosan 393 millió forint illeti meg Mosonudvart. A város ajánlatában mindössze 50 millió értékű a forgalomképes vagyon. A többi forgalomképtelen vagy korlátozottan forgalomképes.

A vagyonmegosztásban még tart az osztozkodás, mivel a városnak négy utcán és néhány telken kívül nincs más tulajdona Mosonudvaron. fotók: méhes
A vagyonmegosztásban még tart az osztozkodás, mivel a városnak négy utcán és néhány telken kívül nincs más tulajdona Mosonudvaron. Fotók: Méhes


Rinczki Lajos szerint a terület megosztására elfogadható ajánlatot kaptak a várostól. Ez a terület a nagyobb adózó cégek szinte mindegyikét magában foglalja, így várhatóan a képviselő-testület támogatja majd ezt a javaslatot. A mosonudvari elöljáróság januári ülésén tárgyalja ezt a kérdést. Nem ennyire előrehaladottak viszont a tárgyalások a vagyonmegosztást illetően. E tekintetben kevésbé egyezséghez közeli az állapot, hiszen a városnak alig van forgalomképes vagyona Mosonudvaron. Erről egyeztetnek, s a polgármester szerint jó esély van arra, hogy áprilisig itt is megoldás születik. Akkor jár le ugyanis az a féléves határidő, ami után a bíróságnak kellene dönteni az ügyben.

 Már elkezdődött a Mosonudvaron élők lakcímkártyáinak és egyéb okmányainak cseréje.


Az osztozkodás előkészítésére folytatott tárgyalások mellett az elmúlt időszakban számos egyéb teendője is volt a néhány hónapja létrejött új település képviselő-testületének és polgármesterének. Rinczki Lajos elmondta: az elmúlt év végén a hatósági ügyek intézésére társulási megállapodást kötöttek Mosonszolnokkal, de emellett – a jogszabályi előírásoknak eleget téve – az átmeneti időszakra, novembertől december végéig fel kellett állítani Mosonudvaron a polgármesteri hivatalt is. Ezt aztán már meg is szüntették, ugyanis január elsejével megalakult a körjegyzőség Mosonszolnokkal, így már ennek keretei között látják el a település hivatalos, önkormányzati és egyéb hatósági ügyeit.A körjegyzőség egy helybéli ügyintézővel kihelyezett ügyfélfogadást biztosít Mosonudvaron a hét négy napján. Ezt a helyiséget az önkormányzat székhelyén, az eddigi közösségi házban (Esze Tamás u. 9.) alakítják ki. Az épület a Lajta–Hanság Zrt. tulajdona, a bérleti szerződés részleteiről most folynak az egyeztetések. Emellett már elkezdődött a Mosonudvaron élők lakcímkártyáinak és egyéb okmányainak cseréje, valamint a település idei – és egyben az első teljes évre szóló – költségvetés-tervezetének előkészítése is folyik.

Olvasóink írták

 • 7. Polaris 2011. január 24. 12:41
  „Most már teljesen felesleges itt személyeskedni, meg bárkinek is túráztatnia magát ezen az elválás dolgon. Az ügy lefutott, szóval hagyni kellene az egészet ! Pancser te egy "tudományos" munkatárs vagy, te mindenkinél mindent jobban tudsz, mindent megmagyarázol ! Neked itt helyed nincs! Naná te meg ne szívd meg magad! Nyugalom! Mosonudvar különvált, és eddig NYERT ezen az ügyön. Reméljük, hogy a továbbiakban is így marad :-) .”
 • 6. pancser 2011. január 18. 15:48
  „5.-höz! Na ugye itt a félreértés. A sertéstartás tisztességes háztáji elfoglaltság, melyet a városban nem lehet csinálni, az új faluban viszont igen. Hogy hányan csinálják nem tudom miért érdekes, de van akinek szüksége van ilyesmire, ha másért nem a házi hurka kedvéért.
  Az egyik embernek teszik az adott komment a másiknak nem, ízlés, felfogás és műveltség kérdése. Az eladó lányok közül is elkelnek a barnák, szőkék stb, de még a mozgássérültek is, egyszerűen kifejezve, kinek a pap kinek a papné!”
 • 5. naná 2011. január 18. 12:36
  „Pancser, szeretnélek megérteni, de sajnos Téged nem lehet! Buta, ostoba hozzászólásaid csak Téged minősítenek! Remélem egyszer Rólad fognak cikkezni, és lesz egy-két kedves hozzászólás amit olvasgathatsz.... Bármilyen témában! Te tisztességes mosonmagyaróvári... ui: a "sokan tartanak" NAGYON túlzás! Elhiheted!!!!! :-)”
 • 4. pancser 2011. január 15. 21:21
  „"juhi"! Semmi közöm immár ahhoz a faluhoz, majd a vezetőnk rendezik a rendeznivalót. Neked viszont ott a helyed, tarthatsz disznókat! Egyébként ez tisztességes háztáji munka még mielőtt félremagyaráznátok! A fuvart köszönöm, szállítsd inkább a röfiket, ott sokan tartanak, kell nekik a fuvar.”
 • 3. juhi 2011. január 15. 17:32
  „Pancser, te nagyokos, neked is Mosonudvaron lenne a helyed. Ha fuvar kell a költözéshez, szólj bátran!”
 • 2. pancser 2011. január 14. 22:16
  „"akela4" Az ilyen hozzászólások nagyfokú intelligenciáról árulkodnak, egy kiművelt emberfőről tanúskodik a véleményed. Minden tiszteletem a tied ez igen ez az igazság. Ezért is gondolom úgy ahol ilyen okos emberek vannak nem tartozhatnak Mosonmagyaróvárhoz. Ezt komolyan gondolom!”
 • 1. akela4 2011. január 14. 18:45
  „Nem érten az egészet!
  Ha eddig Móvárnak csak azért volt fontos, hogy beszedje a területről az adókat, de azért jóformán semmit sem látott viszont, sőt egyetlen utcát sem portalanítottak!
  Most meg foggal és körömmel gyarmattartó módon ragaszkodik a jogtalan jussához!
  Szerintem át kéne adni tokkal és vonóval mindent és akkor joggal követelhetne a bejáró gyerekek után az oktatási támogatást is!
  Ez egy normális demokráciában ezt jelentené!
  Mi jogot formál egyáltalán ezek után még mindíg a község területén lévő üzemektől egyáltalán valamit?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hét szünet a hédervári iskolában a drága gáz miatt

"Szénszünet" vár a hédervári diákokra februárban - tudta meg portálunk. Igaz, a pihenőt nem a szén,… Tovább olvasom