Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Területfejlesztési modellek kellenek

A napokban tartja alakuló ülését a Szigetközi Nemzeti Park előkészítő bizottsága, melynek Szentkuti Károly mosonmagyaróvári alpolgármester is tagja lesz.
Szentkuti Károly
A Duna-Menti Nemzeti Park kérdésében eltérő a véleménye a kormánynak és a megyei önkormányzat Szigetköz-bizottságának. Ez utóbbi önállóan, a Csallóköz bevonása nélkül képzeli el a nemzeti park létrehozását. Szentkuti Károly, Mosonmagyaróvár alpolgármestere is bekerült abba a nemzeti park létrejöttét előkészítő bizottságba, amely a napokban tartja alakuló ülését. Véleménye szerint a térség képviselőinek javaslatai meg kell hogy jelenjenek az érdemi döntéseknél.

Lényeg, hogy megvalósuljon

– A Szigetköz egyedülálló természeti sajátosságait mindenképp védeni kell, ezért van szükség a nemzeti park létrehozására – kezdte Szentkuti Károly. – Egy térségi jövőképet kell megfogalmazni. Nem az a lényegi kérdés, hogy a Csallóközzel közösen, vagy különállóan jön-e létre a nemzeti park: az a fontos, hogy megvalósuljon. Haraszti László, a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztérium helyettes államtitkára vezetésével a napokban tartja alakuló ülését a Szigetközi Nemzeti Park előkészítő bizottsága. Én is tagja vagyok ennek a testületnek, s szeretném, ha rajtam keresztül a térségi javaslatok is a bizottság asztalára kerülnének. Ezeket főleg a Mosonmagyaróvár Környezetért Munkacsoport – mely a térségbeli szakembereket és kistérségi vezetőket is magában foglalja – dolgozná ki.

A területfejlesztés kulcskérdés

– Fontosnak tartom, hogy a Miniszterelnöki Hivatalnál elkülönített 90 millió forintból elkészülhetnek azok a területfejlesztési projektek a Szigetközben, amelyek alapján jövőre az EU-s pályázatokra igényt lehet benyújtani. A területfejlesztést kulcskérdésnek tartom. Az uniós pályázatok miatt a térségfejlesztési projektekben kell megfogalmazni a térség jövőképét. Átfogó fejlesztésekre van szükség: fontos a Duna-meder és a hullámtér rendezése, a mentett oldali vízpótlás kiépítése az alsó-szigetközi térségig. A vízmegosztás kérdése nem függvénye a park létrejöttének, hisz az Öreg-Duna medrében is vannak olyan sajátos értékek, amelyek megóvása fontos feladat.

Stabil támogatási rendszer lehet

Ha létrejön itt a nemzeti park, akkor a Szigetköz bekerül az ország költségvetésének vérkeringésébe, s a mostani „töredezett" finanszírozási rendszert egy kiszámítható támogatás válthatja fel. Nem egy szigorúan ellenőrzött terület kialakításában gondolkodunk: a turizmus, az idegenforgalom, az erdőgazdálkodás továbbra is működhetne, de bizonyos keretek és feltételek mellett. Ez év végéig parlamenti döntés is megszülethet a nemzeti park létjogosultságáról, s 2004–2005-re megvalósulhat az elképzelés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvíz utáni helyreállítási munkák a gáton

A megszokottnál kevesebb víz érkezett az elmúlt napokban a Duna hullámtéri mellékágrendszerébe.… Tovább olvasom