Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Térségi feladvánnyá vált a bevándorlás

A szlovákokat a megfizethető árú házak, a keleti és északi országrészből ide érkezőket a jobb élet és a munkahely reménye vonzza.
A szlovákokat a megfizethető árú házak, a keleti és északi országrészből ide érkezőket a jobb élet és a munkahely reménye vonzza Mosonmagyaróvárra és környékére. Az idetelepülők kapcsán gondok vannak a közszolgáltatásokkal, az óvodával és az orvosi ellátással.

Csordás Zoltán Mezősasról barátaival érkezett mintegy fél éve Mosonmagyaróvárra. Mostanra közülük a 27 éves Zoltán maradt itt, s bár asztalos a szakmája, egy mosonszolnoki cégnél operátorként dolgozik: „Már nem szeretnék hazamenni" – árulja el érdeklődésünkre. Közben barátságok is szö- vődnek, hiszen a munkásszállóról többen is egy helyen dolgoznak és szabadidejüket is együtt töltik.

A törökszentmiklósi Antal Dániel barátnőjével több mint egy éve szintén a Lajta-parti városban kereste boldogulását. A 24 éves fiatalember itt szeretne letelepedni. Ehhez szerinte jobbak itt a feltételek. Velük ellentétben a tiszaörsi Ugró Boldizsár már csak egy hónapot tölt a megyében: párjával egy családi házra takarékoskodtak. S most hogy ez összejött, a szívük hazahúzza őket.

„Vegye napirendre a migráció kérdését a társulás" – ezt javasolta Kovács Gábor lébényi polgármester a Mosonmagyar- óvári Térségi Társulás áprilisi tanácsülésén (Kisalföld, 2014. április 25.). Ennek hatására a modern kori népvándorlás pozitív és negatív „hozományait" vizsgálták legutóbbi ülésükön.

A Botos Gábor kistérségi koordinátor által összeállított beszámolóból kiderül: térségünkre a külső és belső migráció egyaránt jellemző. Előbbi elsősorban Pozsony terjeszkedésének a következménye. A Szlovákiából hozzánk költözőket a megfizethető árú telkek és házak vonzzák ide, s nem utolsó szempont a főváros közelsége, az olcsóbb élet és természetközelség. Ők egyébként kevéssé veszik igénybe a helyi munkahelyeket és szolgáltatásokat. Gondot jelent ugyanakkor – miután nagyobb részük csak „alvó" településként használja otthonát –, hogy a ténylegesen ide költözők pontos száma nem ismert.

A munkásszállón Antal Dánielt, Ugró Boldizsárt és Csordás Zoltánt barátokká tette a közös munka, szállás.
A munkásszállón Antal Dánielt, Ugró Boldizsárt és Csordás Zoltánt barátokká tette a közös munka, szállás.


Az országon belüli vándorlást a munkahelykeresés, a szolgáltatások jobb minősége, az ausztriai munkahely lehetősége gerjeszti. Így elsősorban vagy oda költöznek, ahol helyben van állás, vagy ahonnan könnyen tudnak osztrák munkahelyükre ingázni. Mosonmagyaróvár mellett Jánossomorja, Mosonszolnok, Rajka, Hegyeshalom a leginkább érintettek. A belső bevándorlók lakhatása is új megoldásokat követelt. Magánszemélyek és vállalkozások – idén már a mosonmagyaróvári önkormányzat is – jelentős számú szállást biztosít a betelepülőknek. A környéken gyakorlatilag nincs szabad albérlet. Sőt, több önkormányzat jelezte, uniós támogatással bérlakás-építési programot szeretne.

A vitaanyag rávilágít a gépjárműadó körüli anomáliákra. Ugyanis a tulajdonos nem itt, hanem bejelentett lakcímén fizeti az adót. Az oktatási-nevelési intézményeknél elsősorban az jelent fejtörést, hogy az uniós országból érkező gyermekek ellátásra jogosultak. Ám ha a szülő más országban dolgozik, nem igényelhető utánuk állami normatíva és a szolgáltatásokért díjat kötelesek fizetni.

Az egészségügyben a magyar ide vándoroltak közül az alapellátásra az lenne jogosult, aki bejelentkezik a lakóhelye szerint illetékes háziorvoshoz. Ez gyakran nem történik meg. Közegészségügyi szempontból a nem legális lakhatás gondokat okoz. Például a be nem jelentettek után hiányzik az elegendő szemetesedény. A szo- ciális ágazatban az étkeztetésben, házi segítségnyújtásban, hajléktalanellátásban, nappali és bentlakásos ellátásban jelentek meg efféle igények. Itt nehéz az állami támogatás elszámolása és a személyi térítési díjak szabályozása.

A belső és külső migráció térségünkben ugyanakkor jelentős településfejlesztési eredményekkel és a gazdasági teljesítőképesség növekedésével jár. Ugyanakkor néhány szolgáltatás esetében a magyar szabályozás nem tudja követni a felmerülő igényeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az öntözés módja is számított

Kiemelkedő minősítést kapott a veteményesek, gyümölcsösök zöme a minapi kertszemlén. A legszebb… Tovább olvasom