Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 21°C | 31°C Még több cikk.

Természetvédők tiltakoznak a hullámtéri akácfák ellen

Mosonmagyaróvár - A hullámtéri akácfák telepítése ellen tiltakozik, s a tározóteret ideiglenes kutatási területnek minősítené a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület (Szite). Elfogadták a három fenékküszöbös koncepciót, s júniusban döntenek a nemzeti vagy a natúrpark mellett.
A Szite elnöke, dr. Tóásó Gyula beszámolójával kezdődött a napokban az egyesület taggyűlése. Az elnök elmondta: korábban határoztak az egyesületi honlap fejlesztéséről, és a Szite csatlakozott a Magyar Természetvédők Szövetségéhez.

Öt új taggal bővült a szervezet, mely így már nyolcvanhárom „pártolót" számlál.

A megbeszélésen a Kisalföld egy írása – mely szerint halívás idején vízügyes munkák miatt alacsony a vízszint – is szóba került. Az egyesület nem érti, miért most végzik ezeket a feladatokat, s a jövőben szeretnének részt venni a döntéshozatalokban. A Szite idegenfogalmi koncepcióját jóváhagyták: a terjedelmes anyag az önkormányzatok közötti összefogásra és a rendezvények összehangolására fekteti a hangsúlyt.

Dr. Tóásó Gyula egységes állásfoglalást kér a szigetközi natúrpark vagy nemzeti park kérdésében.
Dr. Tóásó Gyula egységes állásfoglalást kér a szigetközi natúrpark vagy nemzeti park kérdésében.

Az egyesület az általa kidolgozott három fenékküszöbös rehabilitációs megoldási javaslatot támogatja. Az elnök szerint „elébe mennének" annak, hogy ne költsenek újabb milliárdokat tanulmányok kidolgozására. „Innentől azonban nem a helyieken múlik a megoldási lehetőség elfogadása és megvalósítása" – mondta. Tóásó lapunknak a szigetközi nemzeti park-natúrpark kérdésről is beszélt: „Egységes állásfoglalást szeretnénk hozni a júniusi taggyűlésen arról, melyik változatot támogatjuk" – közölte.

Az elnökség részéről Hujber Zoltán beszélt a hullámtéri akácfák telepítésének gondjairól. „Többször tiltakoztunk ellene, de a helyben gazdálkodó, nyereségérdekelt erdészet ezt nem vette figyelembe. Igaz, legálisan telepítenek akácfákat, ám ez nem őshonos, tájidegen fa. Ahová betelepszik, onnan később nem lehet kipusztítatni, az őshonos növényekre pedig káros hatású. Általában a szintén nem őshonos nemesnyáras helyére ültetik, de előbbi legalább könnyen „áttelepíthető". A nemzeti park esélyeire is káros hatással lehet" – mondta.

Napirendre került még a Dunakiliti–Rajka tározótér ideiglenes használatának kérdése is. „A Szite itt is az erdészettel ütköző álláspontot képvisel" – tudatta Hujber: „Annak ellenére, hogy az erőmű megépítése természeti károkkal járt, azóta a terület érdemi beavatkozás nélkül regenerálódott. Értékes területről van szó, melyet nem gazdasági haszonszerzésre kellene fordítani."

Olvasóink írták

  • 1. pan.cser 2008. április 10. 23:24
    „Hujber úr téved. Egy állami cég profitorientáltsága meg sem közelíti a magán erdőtulajdonost. Nem kell hangulatot kelteni egy olyan cég ellen, amely állami tulajdonban van és mint ilyen könnyen irányítható. A múltban is állami tulajdonban voltak a legszebb erdők és itt nem a szocializmusra gondolok. Pontosan azért vettek sok erdőt államoi tulajdonba, mert egy erdő és a fák élete meghaladja az emberét. Aki erdőt ültet, valószínű az unoka fogja a hasznát élvezni, kivéve a nemesnyárast. Az akác telepítést engedélyezték, lehet vitatni, de Mátyás király idején egy darab sem volt az országban. Nem biztos, hogy a természetvédelem egyet jelent a múlt konzerválásával. A természet csodája pontosan az, hogy ember nélkül is folyamatosan változik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makettverseny: Tigris tank is látható lesz a vár udvarán

Mosonmagyaróvár - Tizennyolc országból mintegy ezer makettezőt várnak a hétvégi nemzetközi… Tovább olvasom