Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Természetvédelmi partnerség

Megújult a lipóti Szigetközi Tájvédelmi Központ és a Kapuvár-Öntésmajorban található hansági bemutató- és fogadóközpont, míg a felvidéki Kisudvarnokon a kistérségi természetvédelmi, információs és oktatóközpontnak otthont adó kúria szépült meg.

Mindez egy szlovák–magyar projekt keretében a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság és Kisudvarnok önkormányzata együttműködésében.

A Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság és a felvidéki Kisudvarnok (Malé Dvorníky) 85 százalékos támogatottságú, közel 564 ezer eurós teljes költségvetésű fejlesztésében fele-fele arányban osztozott a magyar és a szlovák fél.

Amint azt a projekt zárórendezvényén – melynek a Szigetközi Természetvédelmi Központ adott otthont Lipót-Gombócoson – megtudtuk: a három épület felújítása mellett eszközbeszerzés történt, workshopokat, diákcsereprogramokat szerveztek, kiadványokat, térképet adtak ki, pihenőket újítottak fel és információs táblákat helyeztek ki.Reischl Gábor, a Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatója a Kisalföld érdeklődésére elmondta, a gombócosi épületet a vízügytől a kilencvenes évek elején vették át, az elmúlt húsz évben nem volt rajta komolyabb felújítás. Fersch Attila igazgatóhelyettes szerint 8,5 millió forintból szigetelték, épületgépészeti felújítást, tetőfedést végeztek, akadálymentesítették az ingatlant. Az eszközbeszerzésben négy motorcsónakmotor és egy csónaktest is szerepelt.

Kapuvár-Öntésmajorban az életveszélyessé vált hansági bemutató- és fogadóközpont épületét „mérnöki és műszaki bravúrral", 33 millió forintos beruházás során mentették meg az utókornak. Az igazgatóhelyettes hozzátette: egy másik pályázat keretében a Hanság élővilága című kiállítást újítják fel. Várhatóan a nagyközönségnek majd a jövő évi madarak és fák napja alkalmából adják át. Marczell Zoltán kisudvarnoki polgármester megemlítette, hogy e partnerség a nemzetipark-igazgatósággal egyfajta hiánypótlás, hiszen szlovák viszonylatban is ritkaságszámba menő természetvédelmi oktatóközpontot hoztak létre. A felvidéki beruházásról szólva elmondta: egy 1830-as években emelt régi kúriát rekonstruáltak 261 ezer euróból.

Reischl Gábor hozzáfűzte: Lipóton idén tizedszer szerveztek tábort fiataloknak, ezt az oktatási-nevelési funkciót erősítenék a továbbiakban is.
A szlovák–magyar projekt keretében egyébként 250–250 csallóközi, illetve szigetközi és hanságbeli diák ismerhette meg szomszédai természeti kincseit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Prémium kategóriás szállodakomplexum épül?

Sürgősséggel vette napirendre a képviselő-testület tegnapi ülésén egy prémium kategóriás… Tovább olvasom