Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Termálvízzel termelnék a távhőt

Mintegy hárommilliárdos beruházással termálvízből állítanának elő távhőt Mosonmagyaróváron.

Gázenergia-függőségét szeretné csökkenteni Mosonmagyaróvár egy geotermikus erőmű létrehozásával, csökkentve ezzel a távhő árát a városban. A képviselő-testület már áprilisban kifejezte megújuló energiaforrások bevonására irányuló szándékát. Elhatározták, hogy az önkormányzat a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. (VÜF) segítségével pályázik támogatásért a beruházás megvalósításához. Az elmúlt év végén a képviselő-testület felhatalmazta a társaság vezetőjét, hogy az előkészítő tárgyalásokat a lehetséges befektetőkkel folytassa le. Az elinduláshoz szükséges saját erő biztosításának érdekében vizsgálja meg az idegen tőke bevonásának lehetőségeit és ha ez szükséges, a pályázat érdekében minimális alaptőkével alapítson projektcéget.

Azóta megtalálták a szakmai befektetőt és megalakult a projektcég is Mosonmagyaróvári Geotermikus Rendszer Beruházó, Fejlesztő és Szolgáltató Kft. néven. A képviselő-testület a héten rendkívüli ülésen fogadta el a megalakult társaság és az önkormányzat közti megállapodást, illetve fogadták el a pályázat beadásához szükséges szándéknyilatkozatokat – tudtuk meg Árvay István alpolgármestertől. Elmondta: a rendkívüli ülés összehívására a most megnyílt pályázati lehetőség sürgető beadási határideje miatt volt szükség. A mintegy hárommilliárdos projekthez legfeljebb egymilliárdos támogatás nyerhető el. A befektető cég azonban vállalta a fennmaradó kétmilliárd biztosítását. A költségek nagymértékű átvállalása határozta meg a projektcég tulajdoni arányait is. A VÜF tizenöt, míg a befektető nyolcvanöt százalékos tulajdonrésszel bír a Mosonmagyaróvári Geotermikus Rendszer Kft.-ben.

A beruházáshoz az önkormányzat biztosítja a területeket, erről is döntöttek a rendkívüli ülésen. A tervek szerint a hőenergiát termálvízből nyerik majd. Az ehhez szükséges kutat a 86-os főút melletti önkormányzati területen fúrják majd. Az innen nyert termálvizet aztán a Fertő soron felépítendő hőközpontba vezetik, ami a meglévő távhőrendszerhez csatlakozik.

Az alpolgármester hozzátette: a napokban adják be a pályázatot. Terveik szerint a beruházás elkészültével a 2014-es fűtési szezonban már ebből a rendszerből nyerhetik a hőenergiát. Ezzel a hőtermelési móddal a jelenleginél lényegesen olcsóbbá válik a távhő előállítása.

 A cégnyilvántartás adatai szerint a Mosonmagyaróvári Geotermikus Rendszer Beruházó, Fejlesztő és Szolgáltató Kft. az elmúlt év decemberében alakult. Fő tevékenysége a gőzellátás és légkondicionálás, tagjai pedig a Városüzemeltető és Fenntartó Kft., valamint a budapesti székhelyű Carpa-VIS Hungary Kft.

Olvasóink írták

 • 7. justitia18 2013. február 23. 20:19
  „És a város által kötött hosszú távú távhő szerződésével mi lesz ? Kötbér ? Rendelkezésre állási díj ? Egyéb ?”
 • 6. pancser 2013. február 21. 17:26
  „Hasznosítani az adott energiaforrást nem rossz gondolat. Minden a technikán múlik, naiv dolog lenne hinni, hogy ettől jelentősen azonnal olcsóbb lesz a távhő, hiszen a befektetésnek meg kell térülnie. Viszont hosszabb távon azt jelentheti, hogy nem függ a gáz árának növekedésétől ami végül is relatíve olcsóbbá teszi a későbbiekben.”
 • 5. anag 2013. február 21. 16:28
  „Hát ha már magán kézbe van a nagyobb hányad már rég megette a fene...
  Ki az a "b.rom" aki nem nyereség szándékával fektet be pénzt? Lenne jobb ötletem, hogy honnét lehetett volna megszerezni azt a 2milliárdot és akkor a távhösök tényleg maguknak érezhetnék a távhöt...de így továbra is csak kiszolgáltatott polgárok maradnak...
  Egy nagyobb összeget fel mernék tenni, hogy nem lesz olcsóbb a távhö... hamar találnak indokot, hogy miért nem.
  EMBEREK! Tényleg hisztek a mesébe, a mai világba valami is olcsóbb lesz hosszabb távon.
  Nyár elejére ígérte a kormány a víz, csatorna stb díjának csökkentését. Nocsak az AQUA Kft mári emelt a csatornadíjon 80 ft-ot... Hogy aztán nyári csökkentésnél nehogy olcsóbb legyen a vízdíj...
  Ne legyünk már naívak...”
 • 4. oxana 2013. február 21. 14:57
  „3. kerekes652 "Szépen apránként kell megszerezni". Nagyon jó gondolat. De a türelem ritka virág. Ennek ellenére remélem Móvárnak sikerül ismét.”
 • 3. kerekes652 2013. február 21. 14:23
  „Na Hál´ Isten!!! Jó Reggelt kívánok!!! 17 év után végre észrevettük, hogy kincs van a lábunk alatt???

  Na mindegy. Örülök. Kicsit. A magánbefektető kicsoda? Gyanúm az van. Sok.
  Ha nem kapzsi, oké. De én még olyan befektetővel nem találkoztam. Extraprofit lesz?

  Ez a gyönyörű város, és a polgárai messzemenőkig megérdemelnének már némi áldást. Eddig úgyis
  csak a szívás jutott (a drágaságra gondolok, amit a határok közelsége, az idevándorló népesség generált).
  Hát tessék szem előtt tartani végre az itt élők érdekeit. A VALÓBAN ITT ÉLŐKÉT, és ne holmi befektetőkét és konzorciumokét és egyéb zsákmányszerző bagázsét! A tisztes haszon nem egyenlő a megfizethetetlenül magas árral. Ha nincs türelmük kivárni a hosszú megtérülést, ne is fektessenek be. Engem NEM érdekel, hogy milyen pártállású az a csapat, aki felhatalmazást kap az ármegállapításra! DE! Nem kecsegtet túl sok jóval, ha idegen kézben lesz a 85 %. Remélem előbb vagy utóbb, de ugyanúgy a városé lesz a végén, mint mondjuk a gáztározók vagy a vízművek vagy a többi közszolgáltatás. Szépen apránként kell megszerezni. Ezért (is) fizetjük az adókat.”
 • 2. gab713 2013. február 21. 12:40
  „hm :) lehet valaki viccesen szolt: té Pityu! Térmáljuk ki mán ozt a vizét! :)”
 • 1. ISU 2013. február 21. 11:14
  „Ezt a lehetőséget már évtizedek óta emlegették, de nem volt rá kivitelező a magas bekerülési költségek miatt.
  Úgy tünik kibővültek a lehetőségek és újra napirendre került.Nagyon helyesnek találom az elképzelést, mivel a termálvíz helyben van és a természet adta lehetőségeket maximálisan ki kell használni.Sok sikert a kivitelezéshez.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Generációk vetélkedője Mosonmagyaróváron

A játék célja a generációk közötti kapcsolat erősítése volt. Tovább olvasom