Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Termálvizes erőmű épül 3 milliárdból

Másfél hónapon belül megkezdik a termálkút fúrását, aminek vizével a városi távhőrendszert fűtik majd. A tervek szerint a jövő évi fűtési szezonban már a geotermális rendszerrel (is) hevítik a radiátorokat.
Már minden szükséges engedély megvan a mosonmagyar-
óvári geotermális erőmű megvalósításához. Másfél hónapon belül megkezdődik a kivitelezést a termálkút fúrásával – tudtuk meg Árvay István alpolgármestertől.

Elmondta: az előkészítésen 2011 óta dolgoznak együtt. A beruházásra alakult projektcégnek – Mosonmagyaróvári Geotermikus Rendszer Beruházó, Fejlesztő és Szolgáltató Kft. – négy fő tulajdonosa van. A többségi tulajdonos az EU-Fire Kft.

Kisebbségi tulajdonos az izlandi alapítású Mannvit Kft., ami a világ geotermális energiával foglalkozó cégeinek egyik éllovasa, valamint bevontak egy befektetési kockázati tőkealapot, továbbá a Városüzemeltető és Fenntartó Kft.-t.

Tulajdoni és költségarányok. A mintegy hárommilliárdos beruházáshoz egymilliárdos támogatást nyertek. A befektetőcég fedezi a fennmaradó kétmilliárdot. A költségek nagymértékű átvállalása határozta meg a projektcég tulajdoni arányait is. A VÜF tizenöt, míg a befektető nyolcvanöt százalékos tulajdonrésszel bír a Mosonmagyaróvári Geotermikus Rendszer Kft.-ben.

A jövő szezonban már működni fog. A beruházáshoz a város adja a területet. A hőenergiát termálvízből nyerik majd. Az ehhez szükséges kutat a 86-os főút melletti öthektáros önkormányzati területen fúrják. A 2300 méter mély kútból termelik ki a közel 100 Celcius-fokos termálvizet. Ezt aztán csővezetéken a Fertő soron felépítendő hőközpontba vezetik, ahol a meglévő távhőrendszerhez csatlakozik. A lehűlt vizet visszasajtolják a földbe a 86-os főút mellett.

Az alpolgármester hozzátette: a tervek szerint a jövő évi fűtési szezonban már működni fog a rendszer.

A haszon nem csak a megtakarítás. A rendszer éves szinten a jelenlegi gázfelhasználás jelentős hányadát kiváltja, hiszen a városi távfűtési rendszer hőigényének mintegy nyolcvan százalékát tudják majd ellátni a geotermális energiával. Csúcsidőszakban viszont egyelőre továbbra is szükség lesz a gázerőműre is, ezért a város tárgyal a jelenlegi hőszolgáltatóval, hogy biztonsági tartalékként megtartsák a meglévő termelőrendszert.

Árvay István szerint egyelőre nem tudni pontosan, hogy mekkora megtakarítást eredményez a beruházás, hiszen a távhő hatósági áras. A várható megtakarítás mellett azonban fontos, hogy lényegesen csökken majd a város gázenergia-függősége is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még javában aszfaltozzák a Fő utcát

Érdemes elkerülni még a következő hetekben is a Fő utcát, ha nem akarunk lépésben haladni. A… Tovább olvasom