Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Templomépítő tervek Újrónafőn

Már beszámoltunk arról, hogy az újrónafőiek modern, sátortetős katolikus templom építését tervezik.

Újrónafőn: a püspökség jóváhagyta a terveket

Lapunkban korábban már beszámoltunk arról, hogy Butsy Lajos plébános kezdeményezésére az újrónafőiek modern, sátortetős katolikus templom építését tervezik, amelyben egy altemplomszerű, hitoktatásra alkalmas szobát is kialakítanának. Emellett szeretnének sekrestyét, gyóntatószobát és egy nem túl magas tornyot, haranggal. Az egyházközség számára az önkormányzat biztosította a telket: a tervezés költségét sikerült összegyűjteni, s ezzel már el is készültek. A püspökség jóváhagyta a terveket, most az önkormányzat állásfoglalására várnak.
Idén augusztus 20-án a templom tervezett helyén szentmisét tartanak. A tényleges munkálatok jövőre kezdődnek, az alapkőletételt 2006. augusztus 20-ra tervezik.

Az elképzelés szerint három év alatt építenék fel a templomot. Az első évben elvégzik az alapozást, a másodikban felhúzzák a falakat és megépítik a tetőt, a harmadik esztendőben pedig beépítik a nyílászárókat, valamint kialakítják a templom belső terét.

Butsy atya végiglátogatta a falut, becsengetett minden katolikushoz. A hívek és a hétvégéjüket Újrónafőn töltő, többnyire magyar származású osztrákok is támogatásukról biztosították a plébánost, aki számít a helyi cégek, vállalkozások segítségére is.

Novákpuszta: külföldi, belföldi támogatással

A novákpusztaiak már évek óta templomuk építésén fáradoznak. A kimlei önkormányzat a területet ingyen felajánlotta az egyházközségnek és jelentős összeggel – mintegy tizennégymillió forinttal – támogatta az elképzelést a győri püspökség is. Két éve tízmillió forintból elkészült a templom alapozása, tavaly szerkezetkész állapotba került az épület.

A kistelepülés külföldi segélyszervezettől is kapott támogatást, a tetőszerkezethez az anyagot ugyanis egy külföldi egyházi személy, Turós Dezső atya biztosította. Dr. Bóna László általános püspöki helynöktől megtudtuk: eddig ötezer képet sikerült értékesíteni azok közül, melyek megvásárlásával a hívők is segítik a templom építését. Emellett magánszemélyek a Hitvallás folyóiratban elhelyezett csekkeken hárommillió forintot fizettek be a templom javára.

Nagy Károlyné főszervező a munkálatokról elmondta: a villanyszerelés már befejeződött, jelenleg az ipari áramra várnak, szeptemberben elkészül a belső vakolás és beépítik a nyílászárókat is. Ha minden a tervek szerint alakul, a templomépítés jövőre a külső vakolással fejeződik be.

Bezenye: szeptember elején lesz az átadás

A bezenyei önkormányzat három évvel ezelőtt térburkoló kővel látványosan felújította a templom előtti teret, amely új világítást is kapott, ezt követően pedig parkosították környezetét. A templomtér után most az isteni hajlékot is felújítják. Schmatovich Mátyás polgármester arról tájékoztatta lapunkat, hogy pályázati támogatással 43 millió forintból végzik a templom teljes külső és belső rekonstrukcióját.

Átfűrészeléses technikával már leszigetelték a falakat, majd kicserélték a teljes padozatot és átfestették a padokat. Restaurálják az oltárt, átfestik az orgonát is. A templom külső részén már helyreállították a vakolatot, a külső festés során sárgásdrapp színűre színezik majd az épületet. A torony teljes „sapkáját" ki kellett cserélni: az ácsmunkák elkészültek, az új torony rézborítást kapott. A felújított templom átadása a tervek szerint szeptember elején, Kisboldogasszony napján lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ajándék a lébényi tűzoltóknak

A hétvégén ünnepélyes keretek között adták át a lébényi önkéntes tűzoltó-egyesületnek azt a nagy teljesítményű MAN Diesel tűzoltóautót, amelyet az enzkreisi Német–Magyar Baráti Társaság adományozott a nagyközségnek. A megyei önkormányzatot Szabó Miklós alelnök, az adományozókat dr. Joachim Rösch, az enzkreisi társaság elnöke képviselte. Tovább olvasom