Kisalföld logö

2017. 04. 29. szombat - Péter 4°C | 13°C Még több cikk.

Templom lehetett a kápolna alatt

A mosonmagyaróvári Hansági Múzeumban a közelmúltban nyílt várostörténeti kiállítás.
Romokra épült? A mai Nepomuki Szent János-kápolna alatt lehetett a templom.
Egy új régészeti kutatás szerint II. Ottokár cseh király mégsem rombolhatta földig a mosoni ispáni várat 1271-ben. A mosonmagyaróvári Hansági Múzeumban a közelmúltban nyílt várostörténeti kiállítás emellett további új kutatási eredményeket is bemutat.

A közelmúltban „Porta Regni – A királyság kapuja" címmel a mosonmagyaróvári Hansági Múzeumban nyílt kiállítás egyebek mellett olyan új kutatási eredményről számol be, ami több eddigi feltételezést megcáfol. Aszt Ágnes, a Hansági Múzeum régésze a Kisalföldnek elmondta: a mosoni ispáni vár, Moson templomai, valamint a magyaróvári vár elővédművonalával kapcsolatban vetődtek fel új elemek. Ezek részben bizonyítottak, részben pedig egy újabb feltárás szolgálhatna teljes bizonysággal.

Több évtizedes régészeti kutatás

– A mosoni ispáni vár a tizenegyedik században épült ki. Lekerekített téglalap alapú területe 4,5 hektárt fog körbe. Kétkazettás szerkezetű sánca mintegy 15 méter széles, 2 méter magas és 900 méter hosszú volt. A több évtizedes régészeti kutatás során sikerült átvágni a sáncot és az árkot is. Az átvágás révén vita bontakozott ki a „vörös sánc" problémája körül.

A vörös szín minden bizonnyal valamiféle égetés során keletkezett. Pusztai Rezső régész szerint akkor égett ki a védvonal, amikor II. Ottokár cseh király 1271 tavaszán ostromolta a mosoni várat, amit aztán néhány hét alatt bevett. Egy fennmaradt írásos emlék szerint Ottokár hazaírt levelében arról szólt, hogy az erődöt földig romboltatta és a lakókat kitelepíttette. A várban, illetve a környékén az eddigi régészeti kutatások nem mutattak ki az ottokári levélben megfogalmazott mértékű pusztítást. Egy másik forrás szerint pedig II. Ottokár 1273-ban újból vívta a várat. Abban a korban azonban két év alatt lehetetlen volt újjáépíteni egy ilyen méretű erődítményt.

A közelmúltban megrepedt a padlózat

– Az új kutatások Moson Árpád-kori templomairól is új elemeket vetnek fel. Moson területén mindeddig egyetlen templom kis részletét ismerjük, Pusztai Rezső szerint ez lehetett az esperesi templom. Egy másik Isten háza helyére csak közvetett módon következtethetünk. A helyi hagyomány szerint, és az elméleti régészeti felvetésekkel ennek helyét a mai Nepomuki Szent János-kápolna alá lokalizáljuk.

Miért volt nagyobb az épület alapozása?

A kápolna semmiféle funkcióval nem bír, valamint elhelyezkedése is rendkívül furcsa, hiszen megtöri az utak ívét. A közelmúltban megrepedt ott a padlózat. A javítás előtt régészeti megfigyelést végeztünk, s ennek során meglepő felfedezésre jutottunk. Alapozása lényegesen nagyobb, mint amekkorát a felépítmény megkíván. Így vélhetően bizonytalan alapokra, romokra épült a kápolna. Ezt a feltételezést egyelőre sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudjuk. A teljes bizonyossághoz ásatásokra lenne szükség a területen, amihez minden feltétel adott, egyedül a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélye hiányzik hozzá – mondta Aszt Ágnes.

A „Porta Regni – Királyság kapuja" című kiállítás még egy eddig nem ismert új felfedezést mutat be. Dr. Winkler Gusztáv, a Budapesti Műszaki Egyetem fotogrammetria és térinformatika tanszékének munkatársa új kutatási módszereket alkalmazva a magyaróvári vár elővédművonalának eddig ismeretlen elemeit tárta fel. A méretarányos maketten is bemutatott, a tizenhetedik században épült lucsonyi erődítményt egy pajzsgát is erősítette. A legújabb régészeti kutatási eredményeket is bemutató kiállítás március 1-jéig látogatható a Hansági Múzeumban.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kibövűl a szolgáltatás

Mosonmagyaróváron  3200 otthon és 200 intézmény fűtését, melegvíz-ellátását biztosítja a Joule Kft.Mintegy 1,5 milliárd forintból a Motimtól megvásárolt berendezések mellé egy új gőzkazánt és két nagy teljesítményű gázmotort telepített a mosonmagyaróvári energia- szolgáltatást elnyert társaság. A becslések szerint az új így csaknem 1,5 milliárdos megtakarítás érhető el. Tovább olvasom