Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Templom épül a katolikusoknak

Várhatóan év végén felszentelik Újrónafőn a még javában épülő kis római katolikus templomot. Létrehozásának ötlete még a kilencvenes évek elején merült fel, 2006 augusztusában rakták le az alapkövet. Azóta új, kevésbé grandiózus terv készült, melyhez az egyházmegye biztosított forrást.
2006. augusztus 20-án ünnepélyes keretek között rakták le az újrónafői templom alapjait. Aztán a munkálatok abbamaradtak. Egészen mostanáig: új, „a lehetőségekhez és igényekhez" szabott terv alapján építenek Isten házát, melyet várhatóan az év végén vehetnek át a hívek.

– 1991-ben fogalmazódott meg a helyiekben, hogy nincs a faluban templom, és ezért tenni kellene – emlékezik vissza a korábban három cikluson át a falut vezető Kovács Péterné. A községben az egyébként többségben lévő reformátusok évtizedek óta a helyi imateremben gyűltek össze. A római katolikusok a községháza kultúrtermében kaptak helyet szentmiséjükre.

– Eredetileg egy ökumenikus templom építésének ötlete fogalmazódott meg, mely legalább száz ember befogadására alkalmas. Erre a célra a Petőfi utca egy önkormányzati telkét adtuk el jelképes összegért a katolikus egyháznak – vezet vissza a közelmúltba az egykori településvezető. A posztján őt váltó Kertész Attila szerint az épülő templom „dísze lesz a falunak", és ezáltal maradandót hagynak hátra az utókornak.

Egy száztíz négyzetméteres kis templomot emelnek a római katolikus híveknek.
Egy száztíz négyzetméteres kis templomot emelnek a római katolikus híveknek.

– Örülünk, hogy hamarosan elkészül a templom. Közösségteremtő szerephez jut majd, és nem csak a szépszámú római katolikus hívek körében – vélekedett a faluvezető. Bizakodik, hogy a templom is szép környezetben fogadja majd a híveket. A zöldterületet egyébként sokáig a helyi önkormányzat gondozta.

– Már nyolc éve elkészültek az alapok, aztán pénz hiányában leállt az építkezés. Most erre a Győri Egyházmegye teremtett anyagi forrást. Több terv is készült, végül mintegy 30 millió forintos beruházás során egy száztíz négyzetméteres kis templom építését kezdtük el a helyi igényeknek és lehetőségeknek megfelelően – tudatta Kapui Jenő mosoni plébános.

Így az újrónafői kis katolikus közösség régi álma válik valóra: hamarosan állandó helyre költözik az Isten háza. Kapui Jenő arra számít, hogy év végére átadhatják az épületet.

Újrónafő református telepes község, az itt élő katolikusok jó része betelepült. A legutóbbi népszámláláskor 271-en vallották itt magukat utóbbi egyházhoz tartozónak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lovasoktatás, lótenyésztés

„Lótenyésztés és lovasoktatás” címmel szerveztek szakmai tanácskozást a… Tovább olvasom