Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Temetés közben hangszóróból „árulták

Házhoz jön és olcsó, ám rendkívül hangos, nem ad számlát, s ellehetetleníti a helyi kereskedőket.
Volt olyan fagyiskocsi, melynek bedobták a dühös lakók a szélvédőjét, a takarmányosautó pedig botrányt okozott egy dunaszigeti temetés mellett elhaladva.

Bár a termék házhoz jön, egyre több a kifogás a szolgáltatással kapcsolatban. A verseny élesedik: most már a mozgóárusnak nemcsak a helyi boltok, hanem saját versenytársa – például a PB-gázosok esetében – is konkurenciát jelent.

– Hétfőn írtam levelet a megyei közigazgatási hivatal vezetőjének a csilingelős autókkal kapcsolatban – kezdte Tóth István. – Többek közt azt kifogásoltam, hogy a hangszórókkal hirdető mozgóárusok nem az illetékes terület jegyzőjénél kérnek engedélyt. Dunaszigetre jönnek Mosonmagyaróvárról, Rábaközből is „csilingelős autóval": most például a településen három gázpalackot áruló autó jár. Emellett a fagyisok, a takarmányárulók is jönnek, fülsiketítő zenéléssel. Múltkor megállítottam az egyiket, s kérdőre vontam: azt mondta, ő csak a főnöke utasításait követi.

„ Nem mi engedélyeztük"

– Állásfoglalást kértem a közigazgatási hivatalvezetőtől: ezek a kereskedők a településen nem fizetnek adót, silányabb minőségű terméket árusítanak, nem adnak számlát, s tönkreteszik az itteni kereskedőket. Így a helyi, adót fizető vállalkozók kerültek hátrányba, mivel az ő tevékenységük ellenőrzött, szemben a mozgóárusok kereskedelmi gyakorlatával. Nem értem mint polgármester, hogyhogy saját településünkön nem szabályozhatjuk a mozgóárusítást, ezt más település jegyzője végzi el. A mozgóárusok ugyanazon termékskálát produkálják, mint a helyi kereskedők: senki nem érti, hogy milyen üzleti számvetés alapján tudják termékeiket olcsóbban adni, amikor számlát nem adnak. A fő gondot azonban a mozgóárusokkal kapcsolatban az jelenti, hogy szolgáltatásaikat „fülsértő", a lakosok nyugalmát erősen zavaró hangjelzések kísérik szinte mindennap és napszakban. Egy temetésen botrányt okozott, amikor az elhunyt koporsójának sírba eresztésekor a trillázó dallam és „…meghoztuk a tápot" mondat hangzott el a kisteherautóból. Egy fagylaltoskocsinak pedig a hangjelzése miatt a felháborodott emberek megdobták a szélvédőjét, s az elrepedt. A panaszokra nem tudunk érdemi választ adni, tevékenységüket nem mi engedélyezzük, a hangjelzés használatára ismereteink szerint engedélyük nincsen – mondta a polgármester.

Piaci konkurenciaharc

Szigetközi olvasóink szerint előnye és hátránya is van a csilingelős autók térnyerésének. Az idősebbeknek például könnyebbséget okoz, ha a gázpalackot nem kell távolabbi helyről cipelniük biciklivel. Ráadásul a mozgóárusok nemcsak helybe hozzák, hanem olcsóbban is adják termékeiket. A gázpalack esetében ez 200–300 forintos megtakarítást jelent: most náluk 3600 forintot kell fizetni egy PB-gázért. Emiatt a cseretelepek forgalma megcsappant, így a nagyker is árleszállításra kényszerült: a kisboltokban is már 3600 forint körül mozog az ára. Sőt, most már a mozgóárusok között is verseny van: egyik olvasónknak a csilingelős autó vezetője panaszkodott, hogy a konkurencia máris megjelent Dunakilitin. A másik gázosautó egy nappal korábban érkezik, ám ő bízik kialakult vevőkörében, amelyik tudja, hogy péntekenként melyik órában érkezik. Egyébként a vásár egyszerű: aki palackot akar cserélni, kapuja elé kiteszi azt, s nem is kell figyelnie érkezését. A szállítóautó még be is csenget a vevőhöz.

A kutyák is „énekelnek"

A szigetközi településekre egyébként hetente 2–3 gázosautó érkezik, egyik csütörtökön, másik pénteken. A takarmányt, tápot áruló autó szerdán jön, de egész nyáron folyamatosan jöttek a dinnyések is, időnként pedig a vasgyűjtők ordítják tele az utcát. A fagyisok hétvégén használják hangszóróikat: itt már mirelit zöldség, torta, sőt, póló és étkészlet is kapható. Az érkezésüket jelző hangos dallam még a kutyákat is irritálja: hangos „éneklésbe" kezdenek jöttükre.
A dunakiliti Zsigmond Ákost nem zavarják a mozgóárusok. „Lehetne több is, úgyse vásárolok tőlük" – mondja, majd hozzáteszi: „aki kulturált körülmények között akarja feltölteni éléskamráját, az úgyis egy üzletet választ".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dunacsúnynál elakadt a gálya

Hétfő este több mint ötszázan várták a dunaremetei hajóállomásnál a gályát, köztük rengeteg gyerek és a helyi polgármester. A vízi járművel azonban gond akadt Pozsony után: Dunacsúnynál ugyanis nem tudtak érkeztéről, így nem akarták átengedni őket a magyar oldalra. Több mint három órán keresztül vesztegeltek itt, már úgy tűnt, az éjszakát is itt töltik. Tovább olvasom