Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 23°C Még több cikk.

Téli álmot alszik a kastélyszálló

Novembertől február végéig "téli szünetet" tart a hédervári kastélyszálloda. Bartha Sándor szállóvezető szerint ez nehéz döntés volt, ám a takarékoskodás áll mögötte. Márciustól azonban újból várják a vendégeket.

"Kedves Vendégünk! Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a kastélyban téli szünetet tartunk! Ebben az időszakban a szálloda és az étterem nem üzemel." Ezt a szöveget találtuk a hédervári kastély honlapján.

A téli leállással kapcsolatosan megkerestük Bartha Sándort, a szálloda igazgatóját.

– Nehéz döntés volt, főként, hogy a szilveszteri programokról is le kellett így mondani. Ez most egyfajta útkeresés, mely mögött a gazdaságosabb működtetés áll – kezdi a szállóvezető, aki szerint a téli időszakban a költségek és a bevételek aránya jelentősen különbözött, az előbbiek javára.

Ezért ésszerű megoldásnak tűnt, hogy a több mint háromezer négyzetméteres, közel fél évezredes épületbeli szálloda novembertől február végéig szüneteljen.

Egészen február végéig nem fogad vendégeket a hédervári kastélyszálló.
Egészen február végéig nem fogad vendégeket a hédervári kastélyszálló.


– A közüzemi számláink a hideg időszakban nagyon megugranak, csak a fűtés havonta többmilliós tételt jelent. A korábbi évben szerettünk volna pályázni a fűtéskorszerűsítésre, de ehhez a tulajdonos állami alapítvány engedélye nem érkezett meg időben.

Természetesen ezen tervről nem teszünk le – fogalmazta meg Bartha Sándor, aki szerint Nyugaton gyakorlat, hogy a vidéki kastélyszállodák az év hideg hónapjaiban bezárnak. Számításaik szerint ugyanis kisebb veszteség ilyenkor szünetelni, mint az alacsonyabb kihasználtság – ami a téli időszakot jellemzi – mellett nyitva tartani. Továbbá az ilyenkor keletkező veszteséget sem akarják ráterhelni a nyári vendégekre.

A fenntarthatóságról is érdeklődtünk: a 18 szobával és négy lakosztállyal üzemelő szálloda működtetése a szállóvezető szerint nem "profitorientált" vállalkozás.

A korábbiakban sikerült nullaforintos mérleggel zárni az évet, idén elképzelhető, hogy kisebb mínuszt lesznek kénytelenek elkönyvelni.

Egyébként jövőre nem kell lemondanunk arról, hogy "grófok vendégei" legyünk. Már most várják az előjegyzéseket, az ünnepekre csomagajánlatokkal készülnek.

– Nem örömteli hír, hogy télire bezár a gyönyörű kastély, hiányozni fog a feldíszített, kivilágított épület vendégcsalogató látványa – mondja már Juhász József, a falu polgármestere.

Sajnálja, hogy szilveszterre, a báli időszakban nem telnek meg élettel az ódon falak, viszont reméli, hogy tavasztól újult erővel indul újból majd a vendéglátás. A településvezető szerint a foglalkoztatás szempontjából is fontos a helyieknek és a környékbelieknek a szálloda, és nem jó, ha átmenetileg is, de szünetel a vendéglátás.

Olvasóink írták

  • 3. Pofátlan 2012. december 15. 17:40
    „Búzakörte! A hédervári gróf Khuen-Héderváry család kihalt 1960-ban, az oldalági Khuen grófok tudtommal Németországban élnek, de nekik semmi közük volt soha Hédervárhoz. A kastély műemlék, a XVI. században épült. Hédervári lakosoktól úgy tudom hogy nem ez az első leállás, amióta szálloda a kastély. Kevés a szoba a kastélyban a gazdaságos fenntartáshoz, de a műemlékvédelem miatt nem lehet több szobát kialakitani.”
  • 2. győrikeksz 2012. december 14. 06:14
    „és a szálloda dolgozói mit csinálnak márciusig? Ki lettek rúgva emiatt? Csak kíváncsi vagyok...”
  • 1. Búzakörte 2012. december 13. 21:25
    „Az egész huszadik század el van ba...va! Nem kellett volna elvenni az arisztokraták javait, birtokait, a gróf Khuen családot is békén kellett volna hagyni Héderváron. A koszos komonisták után a még koszosabb európai uniós establishment bevégzi a pusztítást. A kastélyhoz gazda tartozik és birtok, ami jövedelmez. Persze, hogy nem lehet fenntartani szobáztatásból! Szégyellje magát mindenki, aki a gróf birtokából próbál élősködni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyi díszek

A Fehér Ló Közösségi Ház bütykölő szakkörének foglalkozásán péntek délután fél 6-kor érdekes és… Tovább olvasom