Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Teleházakkal a fejlődésért

Az Európai Unió Socrates–Gruntvig-programjainak keretében nyolc ország konzorciumaként jött létre az Exchange for Rural Development Education (ERDE). Az egyesülés célja egy európai szintű oktatási hálózat felállítása. A munkában bezenyeiek is részt vesznek.
A Magyar Teleház Szövetség nevesített tagja az ERDE-nek, ám a közelmúltig meglehetősen keveset tett a kapcsolat elmélyítéséért. Az első érdemi fejleményt az hozta, hogy az ERDE képviselői nemrégiben Bécsben tartották aktuális összejövetelüket.

Bezenye, Paprét

A közelséget kihasználva a delegáció hazánkba is ellátogatott, hogy megismerkedjen a honi szövetség mindennapi életével és néhány sikeresen működő teleházzal.

A bemutatkozásra a Kőrösi Jánosné Tilda és Kőrösi Katalin vezette bezenyei, valamint papréti intézmények is vállalkoztak. Anya és lánya arról beszélt a vendégek előtt, hogy miként jött létre, s milyen anyagi forrásokból tartható fenn egy-egy teleház, hogyan szolgálja az adott közösség, település, kisrégió fejlődését, milyen helyi gazdasági és oktatási lehetőségeket teremt, melyek a konkrét eredmények...

Modern eszközökkel

Kőrösi Jánosné a következőket mondta el a találkozó összefoglalásaként:
– Az ERDE kapcsolódási lehetőségeket keres a térség- és településfejlesztés, valamint az oktatási, felnőttképzési tevékenység között. Ebben a megközelítésben a teleház olyan oktatási központnak tekinthető, amely modern informatikai eszközökkel, szervezőerejével és közösségi terével szolgálja e célokat. A hazai tapasztalatok hozzájárulhatnak a válaszokhoz. A külföldi szakemberekkel eltöltött órák számunkra is tanulságosak voltak, hisz uniós tagságunk óta először találtuk magunkat szembe azzal, hogy milyen ténylegesen együttműködni a határon túlról érkezettekkel.

Ismernek minket

Technikai felkészültségük magasan jobb volt a miénknél és csodálatra méltóan tájékozottak voltak Magyarországgal kapcsolatban. Tudásanyagból mi is profitálhatunk, s emellett arra kaptunk indíttatást tőlük, hogy legyünk információéhesek, aktívak, befogadóak, hogy mi is adhassunk másoknak. A Gruntvig-programon belül pedig közösen pályázhatnánk, egész Európában feltérképezhetnénk azokat a régiókat, közösségeket, ahol a humán erőforrás fejlesztéséhez szellemi segítségre, útmutatásra van szükség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatszázmillió forintból rekreálnak

A Dunakilitin készülő wellness rekreációs szálloda munkálatai gőzerővel folynak, hisz a tervek… Tovább olvasom