Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Tekintse meg videón a mosonmagyaróvári iszaptározót!

Bár a Google-műholdképeken még vörösen csillognak, a valóságban már humusz és bozótos borítja a Mosonmagyaróvár melletti iszaptározót. Fotók.
Mint azt már a Kisalföld korábban a Motim Zrt.-től megtudta, a környék lakosságára gyakorlatilag semmilyen veszélyt nem jelentenek a hatalmas medencék, hisz azokat sűrű bozótos borítja.

A műholdképen látható tározókat a Motim Zrt. a környezeti és szakmai előírásoknak megfelelően agyagréteggel és humusszal fedte be - mostanra sűrű bozótos fedi be a majdnem 100 hektáros területet.

Felmerül azonban a kérdés, hogy a Google műholdképen miért látható mégis vörös folyadék a tározókban?


A Google Map térképes adatbázisában még ez a kép szerepel a Móvári zagytározóról.
A Google Map térképes adatbázisában még ez a kép szerepel a Móvári zagytározóról.


Egy magyarországi, de nevét nem vállaló szakértő a Google-val kapcsolatban elmondta: a felvétel valószínüleg még azelőtt készült, hogy a hatalmas medencéket letakarták volna.

A Google műholdképeket általában ugyanis a turisztikailag forgalmas, illetve frekventált (nagy)városok és azok vonzáskörzeteinél frissítik leggyakrabban.

Az elmúlt évben azonban egyre több kevésbé jelentős terület fényképe is megújult. Sőt, a jövőben feltehetőleg a Google a korábban "elhanyagolt" területeket is alaposabban feltérképezi.


Videó: Cseh Róbert.

Fotókon a mosonmagyaróvári iszaptározó - képek: Cseh Róbert.

"Előfordul, hogy a felvételt nem ismétlik meg, csak jobb felbontásra állítják. Így gyakorlatilag ugyanazt a fotót láthatjuk, mint eddig, csak jobb minőségben" - tudtuk meg a Google egyik hazai munkatársaitól.

A fenti okokból tehát előfordulhatnak eltérések. Néhány új épületet vagy a frissebb változásokat adott tájban, így nem biztos, hogy megtaláljuk.

Ezért ne essünk pánikba a fenti fotót látva: a tározókban már rég nem lötyög a folyékony vörös frász.

Videónk a zagytározó környékén készült, ahol már látható a területet borító bozótos.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. Japo 2010. november 01. 07:01
  „Azt kértétek, hogy jobban szeretnétek látni a mosonmagyaróvári tározót, hát tessék: http://www.youtube.com/watch?v=8xGZ61s14vg”
 • 38. Japo 2010. október 31. 07:31
  „Boli-nak! Én pontosan tudom,hogy mit írtam. Az csak puszta szerencse,hogy Feketeerdőn tudtunk egy új kutat létesíteni. Én nem arról beszélek, hanem arról amelyik a MOTIM főbejáratával szemben van. Azok az eredeti ivóvízkutak, és azokat azért kellett kiváltani a mostanival mert folyamatosan szennyezik az ivóvizet. Természetesen a Rekultiv ugyan így szennyezi a vízbázist és attól, hogy jelenleg nem onnan isszuk a vizet a lényegen nem változtat.SZENNYEZIK AZ IVÓVÍZBÁZIST! másodpercenkét nagyobb szennyezést juttatnak a földbe mint amennyit a város összes családja 100 év alatt akik nem kötöttek rá a csatornarendszerre,és akiket ezért az önkormányzat 36.500 Ft büntetéssel sújt éves szinten. Na erre varrjál gombot!”
 • 37. Boli 2010. október 30. 18:16
  „35. Milyen ivóvízbázissal? A feketeerdeivel? Mert óvárnak onnan van a vize! Hülyeségeket irogatni oly egyszerű... A szeméttelepeben lévő hulladék miatt nem is kell aggódni - ugye... Az a bizonyos híres osztrák szemét mit is tartalmazott? Az nem is olyan fontos - ma már, pedig ott van! Ja, az most nem olyan divatos téma... A vörös porra pedig sajnos emlékszünk, bizony voltak olyan színű esők is...”
 • 36. Goldhofer-Anhängerbau 2010. október 28. 16:48
  „Emlékszik még valaki, hogy mi volt a "rekultiválás" valós oka? Nem? Hát 1998. esetleg 1999. nyarának magasságában eléggé szerecsétlen szélviszonyok uralkodtak és egész Mosonmagyaróvárt beterítette a vösösiszap por. Érdekes, hogy ebből az ügyből nem kerekedett országos botrány, pedig egyes magyaróvári panellakások ún. kamraszekrényeinek rejtett (felsőbb) zúgaiban talán még a mai napig ott fogyel a vörös por!”
 • 35. Japo 2010. október 26. 06:46
  „Tessék itt vannak a mosonmagyaróvári tározók. http://www.youtube.com/watch?v=8xGZ61s14vg
  A felvétel 2006-os, letakarták vagy nem a veszélyes anyagok akkor is ott vannak több 10 méter mélységben állandó kapcsolatba az ivóvízbázissal.”
 • 34. fighter86 2010. október 26. 01:56
  „azok halnának bele akik a lovét lehuzták az összes aluminium meg egyéb gyárakból amiknek a mellékterméke az iszap stb.( többnyire komcsik zsidók stb.)
  Az a sajnálatos hogy ártatlan magyar emberek szivnak a rohadt természetszennyezés miatt akik meg megcsinálják az egészet a cégigazgatók stb. a bársonyszékbe röhögnek otthon!!! :@”
 • 33. janes.78 2010. október 24. 15:28
  „Tudod kedves Bela001 mi nem csodát várunk egy videótól! De aki ide ír az szerintem pontosan tudja mi van ott a tározónál! Köztük én is,mert láttam!! És mi akik ide írunk felháborodottan csak azt szeretnénk,hogy a valós képet mutassák meg az embereknek! És ne a Cseh Róbert féle tároló környéke semmitmondó gagyi videót!!!! Ja és honnan tudod,hogy be van kerítve,meg senki nem tud bejutni???? Ha nem veszélyes minek van körbekerítve??? Minek őriznek egy szép erdős parkot??? Várom kielégítő válaszodat!!!”
 • 32. bela001 2010. október 24. 14:11
  „Ti most csodát vártok egy videótól?
  Főleg, hogy annyira körbe van kerítve, hogy senki sem tud bejutni, majd gondoltátok, hogy lesz róla normális videó?
  Akinek van pénze az Bőnyről repkedjen el ide és nézze meg.”
 • 31. robi04 2010. október 24. 10:55
  „Valamiért az a kényszerképzetem támadt,hogy szándékosan nem csinálnak normális képeket,ily módon pánikban tartsák a zembereket.Remélem tévedek...”
 • 30. janes.78 2010. október 24. 10:01
  „Ja még valami,kedves Cseh Róbert! Nem tudtam,hogy a tározó tetején már nagyfeszültségű vezetékek illetve szélerőműpark van! AMATŐR!!!!”
 • 29. janes.78 2010. október 24. 09:56
  „Cseh Róbert! Gratulálok a semmit mondó,gagyi videó felvételedhez! Miért nem a tetejét videóztad le?
  Nem tudom az embereket miért kell hülyének nézni? Valaki menjen már ki és csináljon egy rendes videó felvételt! Nekem sajna nincs kamerám. Bár szerintem már őrzik Gyurcsány kutyái a területet! Lehet Róbert is azért az oldalát videózta a területnek! Talpra Magyar!”
 • 28. Gonoszkodó 2010. október 23. 22:32
  „Tisztelt kételkedők !

  Kerékpáros túrát szervezünk a mosonmagyaróvári tározó tetejére . De a delikvensek hozzanak magukkal : bozótvágó kést , puskát ( az ott élő vadnyulak szórakoztatására ) valamint növényhatározót , az olajfák beazonosítására .

  Köszönettel : egy szervező .

  VÁHÁHÁ

  U.i : tök mindegy hogy , bokor vagy fa nől a tetején , ha lugos lenne SEMMI sem nőne .”
 • 27. jobbik2009 2010. október 23. 14:34
  „A Tetejét kellene fotozni nem az ugy nevezett salak domb környéket.Gyerek koromba ott játszottam ismerem a környéket.Az emberek meg nyugtatására légi felvételeket kellene csinálni.”
 • 26. Dwatson 2010. október 23. 13:24
  „A mosonmagyaróvári tározó eltörpül az ajkai méretei mellett,és már 8 éve használaton kívül van,szerintem iszapkatasztrófával nem kellene riogatni az ott lakókat.A mérete kb egy emeletnyi míg az ajkai kb 10 emeletnyi magas,jóval nagyobb alapterületen.Ajkán a gátszakadás helyén is magasabb iszapréteg maradt mint amekkora az óvári gát.”
 • 25. Boli 2010. október 23. 11:03
  „24. Hiába magyarázod nekik, nem értik meg, vagy nem akarják! A szemétheggyel bezzeg a síkságunkon nem foglalkoznak, pedig az abban lévő osztrák szemét megérne egy misét. Az ott lévő szemét néhány száz évig fogja csak mérgezni a területet és gátolni a város fejlődését. De hát az nem olyan divatos téma...”
 • 24. kocka68 2010. október 23. 08:29
  „Tisztelt Valaki!
  Az ivóvízbázis 1992-ben kiköltözött Feketeerdő mellé, az út mellett láthatja is, ha arra halad. Több, mint száz méter mély mélyfúrású kutakból hozza fel az ivóvizet, amely olyan jó minőségű, hogy mindenféle kezelés nélkül kerül a távvezetékbe, majd a hálózatba. Tehát köze sincs már a vörösiszap tározóhoz, de ez nem hírérték, úgyhogy minden média az Ön verzióját szajkózza......Remélem megnyugtattam:-)”
 • 23. janika 2010. október 23. 06:53
  „A Google műhold térképén és a feltöltött képeken ma ép úgy látszik a lefedetlen iszap tároló minta Aldi üzletközpont reklám-táblája egy foton.”
 • 22. Mankapunka 2010. október 23. 00:20
  „Gettót a heléyre!!!”
 • 21. hovatovabb 2010. október 22. 19:08
  „http://www.kisalfold.hu/
  mosonmagyarovari_hirek/mar_erdo_nott_a_vorosiszap_folott_mosonmagyarovaron/2182230/”
 • 20. hovatovabb 2010. október 22. 19:07
  „http://www.kisalfold.hu/mosonmagyarovari_hirek/mar_erdo_nott_a_vorosiszap_folott_mosonmagyarovaron/2182230/”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítség a devecseri iskolának

A devecseri és kolontári katasztrófa hírére a mosonmagyaróvári piarista iskola már másnap gyűjtésbe… Tovább olvasom