Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Tehermentesítő út, élménykert és vásárcsarnok a tervekben

Mintegy 9,5 milliárd forintból huszonegy nagyobb fejlesztést valósítana meg a mosonmagyaróvári önkormányzat uniós forrásból 2020-ig. A tervek között szerepel tehermentesítő út, vásárcsarnok, élménykert- és óvodaépítés is.
A Széchenyi–2020 keretében az operatív programok rendszere az eddigiekhez képest valamelyest átalakult. Az eddig megszokott pályázati kiírások helyett most az úgynevezett Térségi Operatív Programok (TOP) kerülnek előtérbe. Ezeket a programokat a megyei önkormányzatok fogják össze és irányítják majd a leendő kiírásokat. Az ezzel kapcsolatos „projektigényeket" előre kell bejelenteniük a településeknek a megyei önkormányzat felé. Ezekre az igényekre alakítják a 2020-ig terjedő időszakban a pályázati kiírásokat és ezekhez rendelik hozzá a rendelkezésre álló forrásokat. A pályázatok 85 százalékos támogatási intenzitással számolnak, így a fennmaradó 15 százalékos önrészről egy elvi vállalást kell tennie az önkormányzatnak.

Ennek megfelelően tervezte meg a mosonmagyaróvári önkormányzat – a Movinnov Kft.-vel egyeztetve – a következő hat évben tervezett nagyobb városi beruházásokat. Az összességében közel 9,5 milliárd forintos fejlesztésekhez a városnak több mint 1,4 milliárdos önerőt kell biztosítania.

Az elképzelések közül a legnagyobb tétel a nyugati tehermentesítő út megépítése, aminek a megvalósítása hosszú ideje várat magára. Ez a tervek szerint 1,75 milliárdba kerülne. Új vásárcsarnok és üzletház építése is szerepel a listán 1,3 milliárdos beruházással, amit ugyancsak régóta szeretne megvalósítani a város. Az elmúlt évben felmerült, hogy egy beruházó megépíti a vásárcsarnokot a mosoni piac mellett, ám ebből többszöri nekifutásra sem lett semmi. Most talán uniós forrással sikerül. Az elkövetkezendő hat év tervei közt szerepel a Kenyérgyári úti felüljáró és az ehhez kapcsolódó út megépítése közel egymilliárd forintból.

Egyre nagyobb az igény a Kiserdő utcai híd bővítésére, uniós támogatással talán sikerülhet az elkövetkezendő években.
Egyre nagyobb az igény a Kiserdő utcai híd bővítésére, uniós támogatással talán sikerülhet az elkövetkezendő években.

Több félmilliárdos tétel is szerepel a tervezett fejlesztések listáján. Ilyen például a Kiserdő utcai Lajta-híd második forgalmi sávjának megépítése. Ez évtizedes adóssága már a városnak, a folyamatosan növekvő forgalom miatt pedig egyre sürgetőbb a híd bővítése. Tervezik továbbá a polgármesteri hivatal energetikai korszerűsítését, bérlakásépítést, óvoda és böl- csőde létesítését, a Mowin-park bővítését. A tervek szerint 450 millióból megvalósulhatna a magyaróvári belváros rekonstrukciója, valamint ugyanennyiből folytatnák a vízi turizmus fejlesztését a Malom-ági Lajtán. Uniós pénzből tenné rendbe az önkormányzat a meglehetősen rossz állapotú Gyári utcát, közel 300 millióból létesítenének Szigetköz- élménykertet a Gabona rakparton. Az elképzelések között van továbbá újabb inkubátorház építése, a római limes maradványainak feltárása, látogatóközpont építése, a belterületi hiányzó kerékpárútelemek kialakítása, a helyi intézmények akadálymentesítése, óvoda- bővítés és -felújítás, a közvilágítás korszerűsítése, a Báger-tó környezetrendezése, sőt még bio-öko termékek gyártása is.

A legnagyobb tétel a nyugati tehermentesítő út megépítése, aminek a megvalósítása hosszú ideje várat magára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiégett egy melléképület Máriakálnokon

A lángok eloltása után a tűzoltók megkezdték a melléképület átszellőztetését és átvizsgálását. A… Tovább olvasom