Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Teherforgalom és dudaszó a díszburkolaton

Mosonmagyaróváron felülvizsgálják a belvárosi behajtási engedélyeket.


Mosonmagyaróvár képviselő-testülete várhatóan a következő ülésén tekinti át és vizsgálja felül a magyaróvári belváros behajtási rendjét. A polgármester szerint lényeges változtatásra nincs szükség, csupán néhány finomításra és a kiadott engedélyek felülvizsgálatára.
A Közlekedési Minisztérium a közelmúltban elkészített városi közlekedéspolitikai koncepciójában sok egyéb mellett azt ajánlja az önkormányzatoknak, hogy csak éjszakai áruszállítást engedélyezzenek a városokban. Ezzel a döntéssel vélhetően végre megoldás születhetne a magyaróvári belvárosban évek óta húzódó és időről időre mindig újra előtérbe kerülő problémára, a Magyar utca és környéke behajtásának szabályozására.

Hatszáz engedély


 A nyolcvanas évek végén a belvárosi rekonstrukció utolsó fázisaként díszburkolattal lefedett Magyar utca a közhiedelemmel ellentétben nem sétálóutca. Annak csak középső, egészen rövid szakaszát zárták el a forgalom elől, a többit – igaz, csak korlátozottan és engedélyhez kötve – ma is használhatják az autósok. Néhány éve lépett életbe az új behajtási szisztéma, amelynek megalkotását nagy viták és konkurenciaharcok előzték meg. A szakemberek szerint a Magyar utcát és környékét nem lehetett teljesen elzárni a forgalom elől, mivel az ottani üzletek árufeltöltési lehetőségét biztosítani kell. Ezt a behajtást engedélyhez kötötték: reggel négy-, késő délután pedig háromórás időtartam áll az áruszállítók rendelkezésére.

A magyaróvári belváros behajtási rendjének szabályozásáról és a behajtási engedélyek kiadásáról szóló helyi érvényű rendelet célja, hogy a történelmi városrészt tehermentesítse a gépjárműforgalomtól. A jogszabály a behajtási lehetőséget korlátozza és engedélyhez köti. Az övezeten azonban engedély nélkül közlekedhetnek a taxik, valamint az alapélelmiszereket szállító gépjárművek.

Az új rend értelmében a közlekedés szabályozottabb lett, de az autók száma nem csökkent. Szinte állandó a teherautó-forgalom és a dudálás a Magyar utcán. Az ország több városában elejét vették az ilyen problémáknak, ám Mosonmagyaróváron a sok kísérletezés – sorompók, időkorlátozás – ellenére a bazaltköveken olykor forgalmi dugó is kialakul. A járókelőknek, míg fél szemmel a kirakatokat nézegetik, a másik szemükkel arra kell figyelniük, nehogy a kerék alá kerüljenek. A mosonmagyaróvári belvárosban persze mindenki árut szállít – esetenként luxusautókkal is –, és engedéllyel teszi mindezt, így jogilag minden rendben, hiszen a szélvédő mögött ott díszeleg a behajtási passzus.

Az önkormányzat négyféle behajtási engedélyt ad ki ezekre a területekre. Ilyen jogosultságot szerezhetnek a bent lakók, illetve azok, akiknek üzlete, vállalkozása a területen van, létezik továbbá szállítói, valamint ideiglenes behajtási engedély. Az elmúlt években mintegy 600 ilyen jellegű okmányt adott ki a hivatal. Ez a szakemberek szerint nem terheli túlzottan a belvárost.

Éjszaka nem lehet

Az éjszakai áruszállítás bevezetésével kapcsolatban Stipkovits Pál  polgármester a Kisalföldnek elmondta: az önkormányzatnak vannak ezzel kapcsolatban tapasztalatai, korábban tesztelték már a belvárosban. Az éjszakai szállítás nem megoldható, az érintett területek lakói ellenzik, hiszen elviselhetetlen zajjal jár. Ennek ellenére szabályozni kell a belváros forgalmi rendjét, s a képviselő-testület következő ülésén kerül napirendre ez a kérdés.
– Egyrészt a vendéglátósok és a kereskedők azt szorgalmazzák, hogy oldjuk fel a Magyar utcát és környékét a korlátozás alól és szabad legyen a behajtás. A másik oldal viszont a jelenleginél is nagyobb szigort szeretne. A szabályozás felülvizsgálatára mindenképpen szükség van, ám annak lényeges módosítása nem, csupán finomítása indokolt. Átvizsgáljuk továbbá a behajtási engedélyek kiadását is – hangsúlyozta Stipkovits Pál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakaszos jövőépítés 430 millióból

A megyei közútkezelő kht. és a jánossomorjai önkormányzat még tavaly pályázott a Phare CBC-nél a várost az országhatárral összekötő út két szakaszának felújítására. Most került nyilvánosságra, hogy a projekt 1 millió 731 ezer 585 eurós támogatást kapott. Dr. Kurunczi Károly polgármester elmondta: a nyár végén igen nagy munka indul a településen. Tovább olvasom