Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Távhő helyett egyéni gázfűtés

A következő fűtési idénytől vélhetően megszűnik a mosonmagyaróvári ipartelepi lakások távhőszolgáltatása.
A vezetékrendszer kiépítésekor sem felelt meg a szabványoknak.
Vélhetően a következő fűtési idénytől megszűnik a mosonmagyaróvári ipartelepi lakások távhőszolgáltatása, miután a vezetékrendszer igen magas felújítási költségeit a lakók többsége nem tudja vállalni. Az önkormányzat támogatási rendszert dolgoz ki az egyéni fűtéskiépítésre.

Mint ismeretes, ebben a városrészben 252 lakás vásárolt közvetlenül – két kisiparoson keresztül – hőenergiát korábban a Motim Rt.-től, most pedig a MESZ Kft.-től. A vezetékrendszer az érintett lakók közreműködésével épült ki alig egy évtizeddel ezelőtt, ám már akkor sem felelt meg a műszaki szabványoknak. A rossz minőségű hálózat miatt az elmúlt években a folyamatos lyukadások miatt jelentős mennyiségű víz folyt itt el. A vezetékek tulajdonjoga is tisztázatlan.

Lakásonként több százezer forint

Korábban a Joule Kft. megvizsgálta a rendszert. Kiderült, a teljes hálózatot ki kellene cserélni. A rekonstrukcióra költségtervezetet is készítettek. Eszerint még ha valamennyi korábbi fogyasztó meg is maradt volna a rendszeren, akkor is az egy lakóra jutó költségek több százezres nagyságrendet tettek volna ki. Időközben a lakók közül egyre többen átálltak az egyedi gázfűtésre. Ez az egy lakásra jutó rekonstrukciós terheket a többszörösére emelte. Emellett a jelenlegi fűtési idényben már olyan mértékű a vízveszteség – naponta eléri a száz köbmétert –, hogy az időnként az energiaszolgáltató kazánrendszerének működését is veszélyeztette.

Egyre kevesebben igénylik a felmérés szerint

Az önkormányzat és a helyi képviselők az elmúlt évben folyamatosan informálódtak arról, hogy a felújítás költségeivel hányan igénylik továbbra is a távfűtést. Ez a szám folyamatosan csökkent, a múlt év második felében például már csupán 133 lakó nyilatkozott így. A MESZ Kft. az üzemzavarok ellenére vállalta, hogy a rendszert idén áprilisig működteti, a későbbiekben azonban már csak a hálózat teljes újjáépítése után tudja a fűtést biztosítani. Erről még tavaly júniusban tájékoztatta az érintett lakókat is.

A hálózatépítés szinte vállalhatatlan költségei miatt a következő idénytől a lakóknak maguknak kell gondoskodniuk a fűtésről, így várhatóan az ipartelepi lakások távhőszolgáltatása megszűnik.
Az önkormányzat képviselő-testülete következő ülésén dönt arról, hogy a szociálisan rászorultaknak kidolgoznak egy támogatási rendszert, amivel az egyéni fűtés kialakítását segítik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zálogot szednek az osztrák rendőrök

Jogszerűen kérnek az osztrák egyenruhások biztosítékot azoktól a magyar autósoktól, akik szabálysértésük esetén nem tudják vagy nem akarják kifizetni a helyszínen a bírságot. Az értéktárgyakat azonban erőszakkal nem vehetik el. Többször előfordult, hogy pénz híján autórádiót, ékszereket, fényképezőgépet, illetve egyéb értékes személyes tárgyat kért a csendőr biztosítékként. Tovább olvasom