Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Tavaszi ''szeméttúra'' a képviselővel

Jánossomorjáról többen is jelezték, hogy a város külterületi részein több illegális szemétlerakó létrejött, s főútjaik mentén is sok a hulladék.
Balsay Sándor 2002 óta önkormányzati képviselő Jánossomorján. P foglalkozik a város környezetvédelmi ügyeivel. Vele indultunk el „szeméttúránkra".

Először a 86-os főút melletti autós pihenőhely környékét tekintettük meg. Annak ellenére, hogy a nagytérségi depónia csupán néhány száz méterre található, friss háztartási hulladékot, több tucat autógumit, díszpárnát, építési törmeléket találtunk.

„ Informatikai üzlet"

A szentpéteri településrész határában ezenkívül még két illegális lerakó működik. Mindkét helyen változatos képet mutat a kihordott hulladék, ám a legnagyobb meglepetés és döbbenet néhány száz méterre a település határától, a Császárrétre vezető földút mentén ért bennünket. Ott ugyanis egy kisebb informatikai szaküzlet fogadja az arra járókat. Az út szélén számítógép-monitort, több, darabokra szedett nyomtatót, faxkészüléket, írógépet, billentyűzetet és számos más, vélhetően elromlott informatikai eszközt ta láltunk egy rózsaszín esernyő és néhány újság társaságában. Ettől néhány méterre pedig különböző konzervdobozok sorakoztak tucatszám. Balsay Sándor javaslatára az önkormányzat a Lókert nevű erdő szomszédságában egy kirándulópark kialakítását tervezi. Ennek környékét is meg kell tisztítani az illegálisan elhelyezett szeméttől, hiszen az ott terjengő szagból ítélve jó ideje bomlásnak indult az o da szállított szemét.

Kutyatetemek és műanyag palackok

A legtöbb hulladék a Hanságfalvára vezető út mentén található. Kutyatetemek mellett többféle háztartási hulladékra bukkantunk e helyeken. Az egyiknél több tucat műanyag palack is éktelenkedik, ami azért is megdöbbentő, mert a városban az üveg és papír mellett a PET-palackok szelektív gyűjtésére is lehetőség nyílik.

Hétvégi randalírozás után

Jánossomorja belterületi részei rendezettek. Az évi két lomtalanítási akció sikeres. Ám vasárnap a híveket üvegdarabok fogadják a templomok környékén, a hétvégi randalírozások eredményeként.
– Összességében Jánossomorján sem rosszabb a helyzet, mint a legtöbb magyar településen. Nagyobb szeméthegyek nincsenek a városban, ám többször szemtanúja voltam, hogy egyesek az esti szürkület beálltával kiskocsival, utánfutóval vagy teherautóval, kisebb-nagyobb csomagokban a külterületi fasorokba szállították hulladékukat – mondta Balsay Sándor.
A képviselő úgy véli, nemcsak az uniós elvárások, hanem az emberi igényesség is megköveteli, hogy megoldást találjanak a problémára. Elsősorban a lakosság gondolkodásmódján kellene változtatni. Megoldást jelenthetne a – remélhetőleg a következő években megvalósuló – hulladékudvar és a város különböző pontjain kialakított hulladékszigetek. Addig viszont drasztikus módszerekkel meg kell figyelni, majd leleplezni és megbüntetni a szabálysértőket.

– Érthetetlen, miért hordják ki sokan illegálisan a szemetüket, amikor a nagytérségi hulladéklerakóba mindenki kiviheti a lomot, és egy köbméterig díjmentesen elhelyezheti ott – mondja a szakember.

Polgári szolgálat kell

A helyi vadásztársaság tagjai évente szemétgyűjtési akciót szerveznek, ám elsősorban a saját működési területüket tisztítják meg. A közmunkaprogram keretében az önkormányzat munkásai tavasszal több helyszínen – elsősorban a 86-os főút mentén és az autóparkoló környékén – is takarítanak, ám ekkora területet képtelenség alkalmi brigádokkal rendbe tenni. Balsay Sándor a jövőben szükségesnek tartja a szemetelés ellen a polgári szolgálat megszervezését.

Szemetelő városatya

Sajnálatosan a szemetelésből az egyik városatya is kiveszi részét. A helyi havilap, a Jánossomorjai Napló márciusi számában egy olvasói levelet közölt „Képviselőnk szemét ügye" címmel. A cikk szerzője több bizonyítékkal támasztotta alá állítását, mely szerint az egyik önkormányzati képviselő egy zsák háztartási hulladékot dobott ki illegálisan a hanságfalvai út mentén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghajló rendszámtábla, rendőrségi ellenőrzések

Már beszámoltunk korábban az „amatőr terepmotorosok" és a természetféltők gondjairól. Sokan közülük a jó idő beálltával a Halászi és Máriakálnok közötti Agg-erdő és a Bordács–Szúnyogvár-dűlő védett területeire igyekeztek. Tavaly ősszel a helyiek arról panaszkodtak, hogy a búzatáblákon is keresztülhajtanak, kárt okozva ezzel a gazdáknak. Tovább olvasom