Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Tavaly tizedével csökkent a bűncselekmények száma

A bűnügyi és közbiztonsági helyzet szilárd, szélsőségektől mentes. A nehézségek ellenére is sikerült a közterületek rendjét biztosítani és a közlekedési helyzet is javult. Így összegezte a tavalyi esztendőt dr. Csokán Csaba kapitányságvezető.

Több mint tíz százalékkal csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma a korábbi évhez képest – derült ki dr. Csokán Csaba alezredes, kapitányságvezető szavaiból. A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság tegnapi évértékelő állománygyűlésén elmondta: összesen 1974 esetben indult eljárás.

A nyomozások eredményessége is közel tíz százalékkal javult, így több mint ötvenegy százalékos ez a mutató. A kiemelt kategóriába tartozó bűncselekményekből tizenegy százalékkal – 143 esettel – történt kevesebb.

A kapitány hozzátette: az egyes bűncselekmény-kategóriákon belül zömmel csökkenés tapasztalható. Kivéve a testi sértések, garázdaságok és autólopások terén.

A bűnözés szerkezetében nem történt nagyobb változás, továbbra is a vagyon elleni bűncselekmények voltak túlsúlyban.

Örvendetes, hogy tizenegy százalékkal csökkent a lopások száma, míg a betöréseké harmadával lett kevesebb. A rablások száma csaknem felére esett vissza. Tavaly mindössze nyolc ilyen eset történt.
Összességében 810 elkövető vált ismertté tavaly, ami tizenhét százalékkal kevesebb a korábbi évhez képest. Harmadukat az úgynevezett utazó bűnözők tették ki. A sértettek száma is több mint tíz százalékkal csökkent 2012-höz képest: ezerháromszázan váltak valamilyen bűncselekmény áldozatává.

Állománygyűlésen értékelték az elmúlt évet a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányságon.
Állománygyűlésen értékelték az elmúlt évet a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányságon.Dr. Csokán Csaba elmondta: közel százezer óra közterületi szolgálatot láttak el az elmúlt évben. Ennek során 297 elkövetőt értek tetten, ami közel harmadával több a korábbi évekénél.

Összesen 139 körözött személyt fogtak el, valamint nagymértékben nőtt a bűncselekmény gyanúja miatt előállítottak száma is. Kiemelt figyelmet fordítottak az ittas járművezetők és gyorshajtók kiszűrésére.

Több mint négyszer annyi felvételt készített a traffipax, mint azt megelőzően. Így 557 esetben kezdeményeztek eljárást sebességtúllépés miatt. Ez hatvan százalékkal több az előző évinél.
Kétszázhuszonhat ittas vezetőt fogtak, köztük száznyolcnál számított bűncselekmény kategóriába az alkoholos befolyásoltság.

A baleseti helyzet is javult az elmúlt évben. Négy halálos karambol volt 2013-ban, ami kevesebb mint a fele a korábbi évinek. Csökkent a súlyos sérüléssel járó balesetek száma is, míg a könnyű sérüléseseké kismértékben nőtt. A fő ok továbbra is az elsőbbségadás elmulasztása, a szabálytalan kanyarodás és a gyorshajtás.

Nagymértékben nőtt a 86-os főúton történt balesetek száma.
Az alezredes kitért a határrendészeti osztály országosan is ki- emelkedő eredményeire: az illegális migrációval kapcsolatban összesen 985 emberrel szemben indult eljárás, ami százharminchét százalékos növekedés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékérmes díjlovaglóbajnok

A legmagasabb szintű lovaselismeréssel tüntette ki a napokban a Magyar Lovassport Szövetség Komjáthy Györgyöt, a máriakálnoki Díjlovagló Központ vezetőjét. Tovább olvasom