Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Tartósan átmeneti helyzet

Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter tegnap a Szigetközbe látogatott. Ígéretet tett: a térségben jövőre – Magyarországon az új helyszínek közül elsőként – natúrparkot létesítenek.

Ehhez már a jogszabályi feltételek is adottak. A miniszter támogatná, hogy Szigetköz a hátrányos helyzetű térségek közé kerüljön. Úgy véli: a térségben lassan két évtizede tartósan átmeneti helyzet alakult ki. A környezetvédelmi és vízügyi tárca vezetője a magyar–szlovák vízmegosztási tárgyalások elhúzódását jósolja, mivel a két fél érdeke és álláspontja egyelőre messze esik egymástól.

„ Miért nem visszük át kézben?"

A környezetvédelmi miniszter a helyszínen gyűjtött tapasztalatokat

A környezetvédelmi és vízügyi miniszter szigetközi látogatása Dunakilitin kezdődött. A duzzasztómű vezérlőjében a vízügyes szakemberek mellett a nemzeti park igazgatóságának dolgozói és a tudományos akadémia szakértői tájékoztatták Persányi Miklóst a dunai helyzetről. A félórás egyeztetés után a résztvevők motorcsónakba szálltak, s meg sem álltak a denkpáli hallépcsőig. Ahogy egy miniszternek kijár: itt a vízügyesek egy kisebb darus kocsi segítségével átemelték a csónakokat, bár Persányi Miklós viccesen megjegyezte: „Miért nem visszük át kézben?" Erre azonban nem volt szükség, s folytathatták útjukat Dunaremetéig. Szokásához híven a tárca első embere fényképezőgéppel érkezett, s felvételeket készített a Szigetközről.

Tárgyalás igazságosabb vízmegosztásról

Itt egy rögtönzött sajtótájékoztatón a tárca vezetője a magyar–szlovák vízmegosztási tárgyalásokról elmondta: az unióban a közös ügyek új dimenzióban vethetők fel. Az egyeztetések tárgyszerű légkörűek: a gazdasági kérdésekben illetékes közös albizottság még nem alakult meg. Mint mondta, a magyar delegáció „a legnagyobb határozottsággal képviseli a magyar érdekeket". Igaz, az álláspontok között még meglehetősen nagyok a különbségek. A Szigetköz állapotában az utóbbi időben jó néhány változás történt: a főmederben lévő kevesebb víz beszűkítette ezt a részt. A miniszter szerint több víz kellene, ám ennek százalékos aránya még nem tisztázott. A tárgyalások napirendjén szerepel egy sokkal igazságosabb vízmegosztás rendszere. A megállapodás azonban nem lesz sem könnyű, sem gyors, mivel a két fél érdeke eltér egymástól. Persányi Miklós hisz abban, hogy nem lesz szükség ismételten a Hágai Nemzetközi Bíróságra. Psszel szeretnék folytatni a miniszteri szintű tárgyalásokat Szlovákiával. A miniszter kényes kérdéseket is kapott. Egy „reális zöld" újságíró azt kérdezte tőle: a reggeli tájékoztatón Hajóssy Adrienne – 1992 után ismét – azt javasolta-e neki, hogy mindent le kell bontani? A miniszter elmondta: a szigetközi monitoringmérésekben járatos szakértő nem tájékoztatta elképzeléseiről.

Natúrpark mint jogi fogalom

Persányi Miklós kijelentette: 1991 óta országgyűlési határozat, hogy ebben a térségben nemzeti park létesüljön. Ez az igény jogos, s végre is kell előbb-utóbb hajtani. A korábban megszabott határidő 1995 volt: az előző két kormány ebben a kérdésben nem sokat tett. A miniszter szerint jelentős lépést tesznek hamarosan, az előkészületek már folynak. A Szigetközi Tájvédelmi Körzetet másfélszeresére bővítenék: a természetvédelmi kezelési koncepcióját a napokban készítette el a nemzeti park igazgatósága. Ez megalapozza a következő lépést, melyre jövőre készülnek: 2005-re natúrparkot hoznának létre. A természetvédelmi törvény júliusi módosítása már törvényre emelte a natúrparkot mint jogi fogalmat. Persányi Miklós úgy véli: ez a védelmi forma reális cél, minden olyan támogatási formát megnyit, amit a nemzeti park is adhat. Időközben készül a második nemzeti fejlesztési terv: ebben a szigetközi fejlesztések külön programké nt jelennének meg.

INTERJÚNK A KÖRNYEZETVÉDELMI MINISZTERREL:

– Fél éve Dunacsúnyban bejelentette, hogy nemzeti park helyett natúrpark létesül a Szigetközben. Úgy tűnik, a kérdésben azóta sem történt sok előrelépés.

„ A feltételeit meg kell teremteni"

 – Mindössze azt jelentettem be, hogy natúrpark lesz a térségben. Most is azt mondom: el tudom képzelni, hogy a Szigetközben egyszer nemzeti park legyen, de ennek a feltételeit meg kell teremteni. Az első lépés a Szigetközi Tájvédelmi Körzet kibővítése, a második egy natúrpark kialakítása. A jövendőbeli nemzeti parknak olyan intézménynek kell lennie, mely gondoskodik az értékek védelméről. Ha a folyamat a Szigetközben gyorsan halad, akkor hamarabb lehet itt nemzeti park. Nem lassult le a natúrpark kialakítási folyamata: a nemzeti park igazgatósága beadta a kezelési tervet – egy natúrpark kategóriának is megfelelő –, mely a természetvédelmi feltételrendszert foglalja össze. Emellett a természetvédelmi törvényt is módosítottuk.

A hazai listán elsőként

– 2005-re megvalósulhat itt a natúrparki védelmi forma?
– Reálisnak tartom, hogy a Szigetközben jövőre jogszabályban kihirdetve natúrparkot tudjunk létesíteni. Ezen a listán Magyarországon az első e térség lesz, erre ígéretet teszek.

Indokolt lehet a bekerülés a hátrányos helyzetűek közé

– A szigetközi polgármestereknek néhány hónapja azt mondta: támogatja azon elképzelésüket, hogy a Szigetköz felkerüljön a hátrányos helyzetű térségek közé. Ez többlettámogatásokat is jelentene. Van-e esélye bekerülni ebbe a kategóriába?
– Úgy gondolom, indokolt a Szigetközt ezek közé sorolni, azonban nem az én kompetenciám ezt elvégezni. Ez a területfejlesztéssel összefüggő kérdés: tudomásom szerint ez a folyamat már zajlik. Támogatom, hogy hátrányos helyzetű térséggé nyilvánítsák, ám dönteni más fog ebben a kérdésben. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korábban nyitják meg a zsilipeket

Mégsem kell két hónapon át zárva tartani a Malom-ági Lajta zsilipjeit Mosonmagyaróváron. A… Tovább olvasom