Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 32°C Még több cikk.

Tartós ár kell halíváskor

Dunakiliti - A Szigetközi Természetvédelmi Egyesület (Szite) legutóbbi taggyűlésén szóba került, hogy a halak ívása szempontjából – elárasztás idején – tovább kellene tartani a magasabb vízszintet a szigetközi hullámtérben.

A napokban Dunakilitin tartott taggyűlést a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület (Szite), melyen egy érdekes felvetés került napirendre. A tapasztalatok szerint a szigetközi hullámtéri elárasztást követően sikeres a halak leívása, azonban az ikrák egy jelentős része még nem képes kikelni, ám közben az elárasztás véget ér. Ebben az esetben a ikrák vízborítás híján elpusztulnak.

Két megoldási lehetőség vizsgálatát javasolták: az egyik, hogy a magasabb vízszinteket tovább tartsák a hullámtérben.

Azzal, hogy idén az elárasztás után a vízszintek leengedése nem pár napig, hanem egy hétig tartott, lényegesen eredményesebb volt az elárasztás.

A másik lehetőség, hogy az ívást követően árasszák csak el a hullámteret, és a kikelt ikrák több táplálékot találva ezeken a területeken erősödjenek meg. Az ülésen elhangzott: mindkét elgondolás tudományos hátteret igényelne. Kertész József felhívta a figyelmet, hogy a tartós elárasztást az ideiglenes jelleggel kiépülő művek nem bírják. A jelenlegi elárasztás is többmilliós helyreállítási munkát tett szükségessé. Láng István javasolta, hogy a kérdéssel az egyesület forduljon kutatóintézetekhez a megfelelő szakmai megalapozás érdekében.

Olvasóink írták

  • 1. bugriskin 2009. június 16. 06:54
    „Nemelég, hogy tartósan emelik a hal és a horgászjegyek árát?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zebrán gázolta halálra a motoros a háromgyermekes édesanyát

Egy 29 éves fiatalasszony vesztette életét abban a közlekedési balesetben, ami szombaton késő este történt Mosonmagyaróváron a Szent István király úton. Az asszonyt három kisgyerek várta haza. Tovább olvasom