Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Társulással mentik meg az iskolát

Intézményfenntartó társulást hozott létre az általános iskolai feladatok ellátására két önkormányzat.
Intézményfenntartó társulást hozott létre az általános iskolai feladatok ellátására a mosonmagyaróvári és a máriakálnoki önkormányzat. Ennek értelmében a községi tanoda a városi Haller-iskola tagintézményeként működik majd tovább.

Az elmúlt év júniusában megalakult a huszonhat önkormányzatot tömörítő Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás. Létrejötte óta a legtöbb vita a közoktatási feladatokkal kapcsolatban bontakozott ki, mivel az idei költségvetési törvény finanszírozási szabályai hátrányosan érintik azokat a településeket, ahol az oktatási intézményekben az évfolyamonkénti átlaglétszám nem éri el az előírtakat. Ez a finanszírozási forma azokat a településeket sújtja különösen hátrányosan, ahol az alacsony csoportlétszámok miatt eddig is aránytalanul sok helyi forrást kellett biztosítani erre a célra.

A finanszírozási rendszer ösztönzi a közoktatási feladatok hatékonyabb megszervezését társulási formában. Hiszen amennyiben több település önkormányzata ily módon gondoskodik közoktatási feladatainak ellátásáról – úgy, hogy az előírt évfolyamonkénti átlaglétszámokat teljesíteni tudja –, az alapnormatívát teljesen igénybe veheti, emellett jogosulttá válik a meghatározott társulási kiegészítő normatívákra, valamint általános működési támogatások felhasználására.

Ezekre az okokra hivatkozva kereste meg Máriakálnok polgármestere Mosonmagyaróvár vezetését, hogy kezdeményezze intézményfenntartó társulás létrehozását az általános iskolai feladatok ellátására.

A máriakálnoki iskola létszámai egyes évfolyamokon kritikusak és a születési adatok figyelembevételével várhatóan hosszabb távon fennáll ez a probléma. Az ősszel kezdődő tanévben például az ötödik osztály létszáma mindössze nyolc tanuló lesz. Az iskola helyi fenntartása a jelenlegi formában a településnek nagy nehézséget jelent anyagi és szakmai téren is.

Az előzetes egyeztetések során a két település vezetői a legkisebb érdeksérelemmel járó megoldásnak azt látták, ha a következő tanévtől a máriakálnoki intézmény a mosonmagyaróvári Haller-iskola tagintézményeként működik tovább. Ezzel a megoldással nem indítanak el a későbbiekben nehezen visszafordítható folyamatokat, és a törvényben meghatározott évfolyamonkénti átlaglétszámokat is teljesíteni lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízi erőmű helyett nemzeti park

Az ausztriai Hainburgba vízi erőművet terveztek, ám a felháborodás miatt végül nemzeti parkot alakítottak ki. A Duna menti védett területen korlátok közé szorították az erdőgazdaságot, vadászatot, halászatot, majd alkalmazták az itteni erdészeket. A szigetközi polgármesterek ausztriai tanulmányútjuk második állomásaként a Donau–Auen Nemzeti Parkkal ismerkedtek meg. Tovább olvasom