Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Tárlat a Szépművészeti egyiptomi gyűjteményéből Mosonmagyaróváron

Az ókori Egyiptom világába enged bepillantást az a kiállítás, amely szombaton nyílik a mosonmagyaróvári Hansági Múzeumban a Szépművészeti Múzeum egyiptomi gyűjteményéből.
A kiállított tárgyak bemutatják az Egyiptomban egykor élt emberek hitvilágának és temetkezési szokásainak egy-egy szeletét - mondta Szentkuti Károly múzeumigazgató az MTI-nek pénteken.

Az érdeklődők elé tárnak egyebek között állatmúmiát, festett maszkokat, amuletteket. A szépen megmunkált amuletteknek varázserőt tulajdonítottak, így még haláluk után sem váltak meg tőlük: a múmiák pólyájába helyezték el a varázserejű tárgyakat - közölte a szakember. A festett maszkok egymásra préselt vászonlapokból vagy papiruszrétegekből készültek és a múmia arcára helyezték azokat.

A tárlaton látható számos sírmelléklet, múmiatartozék és egy ember alakú gyermekkoporsó is. Az érdeklődők számos tapintható tárgyat vehetnek a kezükbe a kiállításon. Megvizsgálhatnak több amulettet, továbbá állatmúmia-másolatot és egy ládát, amelyben a szolgaszobrokat tartották. A szolgaszobrokat a sírkamrákban a múmiák mellé rakták, mivel úgy gondolták, hogy a szolgáknak fontos szerepük lesz a túlvilági életben is.

A tapintható embermúmia-másolaton a kiállítás látogatói megfigyelhetik, hogy milyen módon burkolták be pólyarétegekkel a bebalzsamozott testet. Egy templom és egy aknasír makettje pedig az ókori egyiptomiak építészeti tudásáról ad képet a közönségnek. Szentkuti Károly szólt arról, hogy a kiállításhoz kapcsolódóan a diákoknak múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak. A tárlat július elsejéig látogatható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bántalmazta, majd elvette a fiú telefonját a mosonmagyaróvári vasútállomáson

A Győr felé tartó vonatra várakozó fiút támadott meg egy fiatalember a mosonmagyaróvári vasútállomás… Tovább olvasom