Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Tárgyalóasztalhoz ül a hédervári kastély bérlője és tulajdonosa

– Azt szeretnénk, ha mielőbb kinyitna a kastély és vendégeket fogadna – hangsúlyozta Szabóné Németh Ágnes hédervári polgármester a néhány éve még szállodaként üzemelő épülettel kapcsolatban. A volt grófi lak a pereskedés áldozata, ám a jövő héten tárgyalóasztalhoz ülhet a tulajdonos és a bérlő.
Hédervár – és Szigetköz – ékessége a kastély, melynek alapjait a XII. században rakták le. Két éve itt még szálloda üzemelt, most zárva a kapu. Amint arról többször is írtunk, az épület a tulajdonos és a bérlő közti pereskedés áldozata (Kisalföld, 2014. május 19., „Bíróság dönthet a hédervári kastély sorsáról"). Ahogy a helyiek is szívügyüknek tartják a kastély sorsát, úgy a faluvezetés sem várja karba tett kézzel a megoldást. Már csak azért sem, mert ez jelentős – mintegy félmilliós – adókiesést jelent a település számára. A szállodából eddig befolyó idegenforgalmi adó mellett egyéb kapcsolódó szolgáltatásoknál is megcsappant ez az összeg.

Mint ismeretes, a jelenlegi tulajdonos, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) egy alkotóházat alakítana ki az ingatlanban. Korábban Bartha Sándor bérlő érdeklődésünkre elmondta, ő azt reméli, hogy mégis megmaradhat itt az általa üzemeltetett szálloda, miután cége százmilliókat fordított a felújításra.

– Mi azt szeretnénk, ha mielőbb újból kinyitna a kastély és vendégeket fogadna. Nem kívánunk sem a tulajdonos, sem a bérlő pártjára állni – hangsúlyozza Szabóné Németh Ágnes, aki éppen a napokban tárgyalt Bartha Sándorral.

– Ősszel a MANK vezetője számolt be a kastéllyal kapcsolatos terveiről. Akkor elhangzott, hogy egy, a szigligetihez hasonló alkotóházat alakítanának ki, mely nyitott lenne, szállodai szobákkal. A tulajdonos ezt maga szeretné üzemeltetni. Május 28-án délután fél hatkor Bartha Sándor tart falugyűlést az önkormányzat épületében – hívta fel a figyelmet a faluvezető, aki úgy tudja, hogy a fórum napján végre tárgyalóasztalhoz ül a két fél.

A kastély kőszobrai is gondos gazdára várnak – mondja Szabóné Németh Ágnes polgármester.
A kastély kőszobrai is gondos gazdára várnak – mondja Szabóné Németh Ágnes polgármester.

Ahogy maga az épület, a kastély parkja is mielőbbi megoldásért kiált. A mintegy hathektáros külső parkot az önkormányzat maga tette rendbe. Egyelőre úgy látszik, hogy adományként.

A polgármester szerint hamarosan be kell avatkozni, hiszen újból nő a gaz a területen, és a hidakkal is volna munka. A faluvezetés egyébként egy önkormányzati cég létrehozásán gondolkodik, mely a későbbiekben a kastélypark gondozását is elvégezné. A belső park karbantartását a bérlő vállalta, ottjártunkkor is éppen dolgoztak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ilyen az élet kerekes székben

Tovább olvasom