Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Tárgyalások a határ légiesítéséről

Még a két ország európai uniós csatlakozása előtt jelentős könnyítések lehetnek a magyar–szlovák határforgalomban, ám a teljes határnyitás csak 2007 után lehetséges. Rudolf Schuster köztársasági elnök is szorgalmazza ezt, és már kétoldalú tárgyalások kezdődtek az ügyben.
Kiszáradó meder: A dunakiliti fenékküszöbnél száraz lábbal is átjuthatnánk a szlovák oldalra.
A szlovák–magyar határ közelében élők szinte karnyújtásnyira – vagy egy kiszáradóban lévő holtágnyira – élnek az államhatártól. Átkelőhely északi szomszédunk felé azonban térségünkben csak Rajkánál és attól ötven kilométerre, Vámosszabadinál vehető igénybe. Igaz, a Szigetköz időnként foltokban kiszáradó Duna-medrén keresztül így is bárki átjuthatna a túloldalra, ám ezzel a lehetőséggel egyelőre csak a környékbeli embercsempészek élnek: az északkeleti végeken, az Ipoly száraz medrén keresztül azonban sokan átruccannak egy olcsó sörre a közeli szlovák településre. Bár a tervek szerint néhány éven belül kompjárat indulhatna Bős és Lipót között, a határátlépés további megkönnyítése továbbra is napirenden van.

Kétoldalú egyeztetések

Első lépésben nálunk április 17., míg Szlovákiában július elseje óta egyszerűsített ellenőrzés lépett életbe a közös határállomásokon. Rudolf Schuster szlovákiai köztársasági elnök néhány hete kijelentette: még az EU-csatlakozás előtt meg kellene nyitni a határokat a két ország között. A szigetközieknek a határ túloldalán élő rokonok látogatása, a nagymegyeri szlovák vendégmunkásoknak pedig a napi ingázás megkönnyítése végett is fontos lenne, hogy sikerrel végződjenek a gyorsabb és egyszerűbb magyar–szlovák határátléptetésről kezdődött kétoldalú egyeztetések. Mint ismeretes, a második világháború utáni kitelepítések miatt jó néhány család szakadt ketté a térségben, s került a Duna ellenkező partjára. Így a rokonlátogatóba indulók részéről is fontos lenne az ellenőrzés egyszerűsítése. Ráadásul, mint ismeretes, Győrbe is naponta ingázik több tucat szlovák munkavállaló, akiket a megyeszékhely különböző cégeinél alkalmaznak.

Könnyítési lehetőségek

A schengeni egyezmény bevezetésére legkorábban 2007. január elsején kerülhet sor, s ez az övezet belső határnak számít majd, vagyis megszűnik itt a határőrizet. A jelenlegi helyzet szerint még van útlevél-ellenőrzés az északi határátkelőkön, de a szlovák és magyar állampolgá-

roknak csak szúrópróbaszerűen. Elméletileg nem pecsételnek, nem szkennelik az okmányokat, de vámvizsgálatot végeznek. A magyar határőrség szakemberei a napokban javaslatokat tettek az újabb könnyítésekre a szlovák félnek. A forgalom felgyorsítása érdekében felmerült az a lehetőség, miszerint mindkét fél csak a belépő forgalmat ellenőrizné. A másik szerint csak egyszer kellene megállni. Arról is folynak tárgyalások, hogy a személyi igazolvány is elég lenne az átkeléshez. A legmerészebb elképzelések szerint mindenki szabadon közlekedhet a határokon, ám ennek feltétele, hogy megszűnjön a vámvizsgálat. Erre azonban 2004. május elseje előtt csak kétoldalú kormánymegállapodás esetén lehet esély.

„ Csak Schengen után"

Orodán Sándor, a határőrség szóvivője szerint az átkelés megkönnyítésére megtették már a javaslataikat.
– Szakmai vitára küldtük el javaslatainkat a szlovák félnek, s három hete időpontot kértünk az egyeztetésekre – kezdte a szóvivő. – Ez északi szomszédunknak nem volt megfelelő, csak egy nappal Schuster elnök magyarországi látogatása után találták azt alkalmasnak. Később kiderült, miért: a szlovák köztársasági elnök „magáévá tette" azokat a javaslatokat, melyeket mi kidolgoztunk, s szorgalmazta a határátlépések megkönnyítését. Botorság lenne azonban azt gondolni, hogy a schengeni egyezmény érvényesítése előtt megnyílhat a magyar–szlovák határ, bár ennek a feltételei nálunk már most rendelkezésre állnának. A határok megszűnése egy folyamat eredménye lesz, de csak 2007 után lesz erre lehetőség. Az első lépésben, az uniós csatlakozásig kétoldalú szerződéseket kell kötnünk a szomszédos és az uniós országokkal. Jövő májustól aztán a szlovén, osztrák és szlovák határ mellől eltűnnek majd a vámosok. Ezt követheti egy egyszerűsített forgalom-ellenőrzés, az egyvonalas kontroll bevezetése. Utolsó lépésben – a schengeni egyezményhez való csatlakozás után – lebontjuk a három országgal közös határátkelőhelyeinket, s „légiesítjük" a határt – mondta Orodán Sándor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lottóláz dúl határainkon innen és túl

A Magyarországra érkező lottóturisták hazacsalogatása jó néhány élelmes szlovák „vállalkozó"… Tovább olvasom