Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Tanuszodát álmodott Hédervár

Hédervár kétmedencés tanuszoda építésére pályázott a többcélú kistérségi társulás támogatásával.
A gyerekek most itt tanulnak meg úszni.
A mosonmagyaróvári Többcélú Társulás tanácsa korábban támogatta Hédervárt, hogy a Nemzeti Sporthivatal létesítményfejlesztési programja keretében tanuszoda építésére pályázzon. Az Oktatási Minisztérium (OM) Közoktatási Helyettes Államtitkársága a mosonmagyaróvári kistérséget oktatási mintatérségnek jelölte ki – a megyéből egyedüliként –, amely alapján tanuszodai programra is szükség van. Mivel ötven projektet támogat az NSH, ezért figyelembe veszik az OM utasítását.

„Összesítve a 19 megye egy-egy mintatérségét, illetve a fővárosi kerületeket vehetjük számításba: ez kevesebb mint 50 pályázat, így a mi anyagunk támogatását igen szívesen vennénk" – mondja Juhász József, Hédervár polgármestere.

– Nincs még tanuszoda a térségben, mely így összesen 14 ezer 518 „ellátatlan" gyermeket érint – kezdte. – A terveink szerint úgynevezett PPP-formában finanszíroznánk az építést: a reménybeli állami támogatás és az önkormányzati pénzek mellett vállalkozókat is bevonnánk az anyagi szerepvállalásba. Önkormányzatunk egyébként a működtetés során szerzett bevételből adná „utófinanszírozással" a saját részét.

A komplexum az iskolával szembeni területen épülhetne fel. Kétmedencés modellben gondolkodunk. Eszerint az egyik az iskolások úszását, a másik a „fürdővendégeket" szolgálná. Előzetes kalkuláció szerint 85–95 millió forint az építési és éves szinten 42 millió forint az üzemeltetési költség. Kedvező elbírálás esetén már idén elkezdődhetne a munka Héderváron – állítja a településvezető.

Akik igénybe vehetik

A mosonmagyaróvári kistérség 26 települése között a következő módon oszlana meg a tervezett tanuszodai használat. Rendszeresen Ásványráró, Darnózseli, Dunaremete, Dunasziget, Halászi, Hédervár, Károlyháza, Kimle, Kisbodak, Lébény, Lipót, Márikálnok, Mecsér, Mosonszentmiklós, Püski használhatná. A kistérségen kívülről Dunaszentpál, Dunaszeg, Győrzámoly, Győrladamér vehetné igénybe. A többi kistérséghez tartozó tizenegy település alkalmanként járhatna a tanuszodába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb beruházásokat terveznek

Fúvószenekarok közreműködésével és számos érdekes programmal nyílt napot tartottak vasárnap a Leier-cégcsoport jánossomorjai üzemében. A nyílt napon mutatták be a jánossomorjai Leier-üzemet a város és a környék lakóinak. Michael Leier cégtulajdonos elmondta, hogy a cég Magyarország legnagyobb bemutató- és ötletparkját is szeretné létrehozni Jánosházán. Tovább olvasom