Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Tanulmányok, milliárdok, kedvezmények

Elkészült a megvalósíthatósági tanulmány, mely a Máriafürdő-projektet világítja át.

Pál Béla turisztikai államtitkár hivatalába szerdán érkezett meg az a kiegészített megvalósíthatósági tanulmány, mely a Máriafürdő-projektet világítja át: ennek függvényében kaphatják meg a befektetők a közel ötmilliárdos állami támogatást. A bezenyei Euro Vegas ügyében hasonló tanulmányt vár a Pénzügyminisztérium december közepéig: a beruházók itt egy törvénymódosítás után játékkoncessziót és adókedvezményeket kaphatnak.

– Kár, hogy nem előbb érkeztem Mosonmagyaróvárra, hisz akkor talán a Máriafürdő-projekt befektetői előbb küldik el hivatalunkba a kért hatástanulmányt – mondta Pál Béla egy csütörtöki konferencián.

Milliárdok és kedvezmények

Az államtitkár hangsúlyozta: támogatják ezeket a térségi nagyberuházásokat, ám a megvalósíthatóságukról szeretnének először meggyőződni. Mint ismert, Máriafürdő ügyében négymilliárd a tét, míg Euro Vegas a játékkoncesszióra és adókedvezményekre vár.
Pál Béla tájékoztatójában megemlítette: a hazai turizmus 328 ezer embert foglalkoztat és a GDP kilenc százalékát adja. Nyugat-Dunántúlra idén több külföldi vendég érkezett, a fapados légitársaságok megjelenése, Euro Vegas, valamint Máriafürdő megépülése is segít ebben a folyamatban.

Garancialevelet kérnek

Robert J. Dogterom idegenforgalmi tanácsadó, a Máriafürdő üzemeltetésének felelőse idén áprilisban lapunknak azt mondta: „teljes bizonyossággal állítom, hogy egy éven belül megkezdődik Máriafürdő felépítése". A negyvenkét hektáros szabadidőparknak – mely 328 embernek adna munkát – a legfrissebb pénzügyi terv alapján a tervezett összes bérköltség és járulékai 51 millió eurót tennének ki a következő tíz évben. Ebből 26,5 millió jutna a költségvetésbe. A projekt elindításához a befektetők 15 százalékos – 19,2 millió euró, vagyis 4,8 milliárd forint – állami támogatást kérnek. Bár korábban úgy volt, hogy ezt két ütemben igénylik – s a Széchenyi-terven több mint kétmilliárd forintot elvileg nyertek is már erre a célra –, most „egyben", a projekt megvalósulása után kérnék az állami szubvenciót. A befektetők egy állami garancialevelet szeretnének: szerintük így a kormányzat nem vállal kockázatot, ám a projekt biztonságát növelnék. Az előzetes számítások szerint az első teljes évben 730 ezer vendégéjszaka várható Máriafürdőn, mely tíz év alatt 870 ezerre nőhet.

Nem akarják meggátolni

Pál Béla államtitkár elmondta: az augusztusban beadott hatástanulmányt kiegészítésre visszaküldték, s tegnap érkezett meg a módosított változat a hivatalába. Ha a szükséges feltételeknek megfelel, akkor szövegezni kezdik majd a kormány-előterjesztést. Pál Béla szerint nekik nem érdekük, hogy bármelyik nagyberuházást meggátolják, de a feltételeket – bankgaranciát és megvalósíthatóságot – teljesíteniük kell a beruházóknak. Az államtitkár már ötször tárgyalt a befektetők helyi képviselőivel, akikkel folyamatos kapcsolatban áll. Bár júliusban a turisztikai hivatal elnöke úgy nyilatkozott, hogy egy hónapon belül elkészülhet a kormány-előterjesztés, most úgy tűnik, erre még várni kell. Azt, hogy mennyi ideig, Pál Béla nem tudta megmondani.
A játékkoncesszióért

A Bezenyén megálmodott

Euro Vegas hasonló cipőben jár: itt december közepéig kell a Pénzügyminisztériumba elküldeni a megvalósíthatósági tanulmányt. A beruházók a pénzügyminiszterrel folyamatos kapcsolatban állnak, többször tárgyaltak már vele ebben az ügyben. A tét itt a játékkoncesszió – mely állami monopólium – megadása: ehhez viszont jogszabály-módosítás szükséges. A beruházók adókedvezményeket is várnak, konkrét pénzügyi támogatást azonban nem igényelnének. Információink szerint törvénymódosításra is szükség lehet Euro Vegas ügyében: az országos területrendezési tervbe is be kell illeszteni a kaszinóvárosi elképzeléseket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jószomszédi adok-kapok

A héten a kormány elé kerül a tárcaközi egyeztetésen már túljutott magyar álláspont a bősi vízlépcsővita ügyében. A javaslat – amelynek kidolgozói most az uniós irányelvektől várják a megoldást – várhatóan nem változik: lemondanánk a bennünket megillető áramról, ha több vizet juttatna északi szomszédunk a Szigetközbe. Januárban Budapesten újra egyeztethetnek a magyar és szlovák szakértők. Tovább olvasom