Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

Tanulmány helyett szakembert

Öt szigetközi térségfejlesztési társulás levelet írt dr. Kovács Györgynek, a Duna-rendezésre felállított magyar–szlovák tárcaközi bizottság titkárának. Ebben azt kérik, hogy a térségbeli önkormányzatok helyi szakemberek segítségével dolgozhassanak ki rehabilitációs javaslatokat.
Rehabilitáció: A helyiek önálló megoldást sürgetnek.
„ A Szigetközben a fejlesztési lehetőségeket megbénította a vízlépcsőkérdés megoldatlansága. Nincs kialakult jövőkép a térség fejlesztését alapvetően meghatározó vízgazdálkodás tekintetében" – áll az öt helyi térségfejlesztési társulás – az Alsó-szigetközi Önkormányzatok Térségfejlesztési Társulása, a Szigetközi Önkormányzatok Szövetsége, a Felső-Dunatáj Térségfejlesztési Társulás, a Felső Mosoni-Dunatáj Térségfejlesztési Társulás, a Nyugati Kapu Térségfejlesztési Társulás – által a tárcaközi bizottság titkárának, dr. Kovács Györgynek írt levélben.

Megoldást a Szigetközben

Az egységes álláspontot képviselő szervezetek úgy vélik: a mostani állapot csak a vízlépcsővita résztvevőinek, a tanulmánytervek készítőinek és a vizsgálatokat végző szervezeteknek jó. Az itteni önkormányzatok nem kaptak lehetőséget, hogy saját maguk oldják meg a kérdést. Véleményük szerint a Szigetköz ma már az egyik leginkább „kutatott terület": az eredmények értékelése azonban senkinek sem fontos. A kutatásokban a helyi szakemberek közül csak néhány vesz részt, holott a Nyugat-Magyarországi Egyetem mosonmagyaróvári karának munkatársai jóval több feladat ellátására lennének képesek.

Önálló javaslattal

A levélírók állítják: a szigetközi önkormányzatok szándéka, hogy a térség jövőképét leginkább szolgáló saját rehabilitációs megoldást dolgoztatnak ki. Csak olyan javaslattal állnának elő, ami megfelel az 1977-es szerződésben foglaltaknak, s nem befolyásolja a vízlépcsővita által érintett többi magyar területet. Az önkormányzatok a Duna szigetközi szakaszának rehabilitációjára tennének önálló megoldási javaslatot. Ehhez kérik Persányi Miklós miniszter erkölcsi és anyagi támogatását. (Mint korábban kiderült: a szaktárca hajlana a korábban már megismert meanderező megoldásra, sőt, a szlovák partner minisztérium egyértelműen ezt támogatná.)

Eredmények helyből

– Miniszteri felkérésre válaszoltunk közös levelünkkel – állítja Babos Attila dunaszegi polgármester, egyben az Alsó-szigetközi Önkormányzatok Térségfejlesztési Társulása elnöke. – Minden társulás egységes a kérdésben, ezért azonos tartalommal öt levelet küldtünk a minisztériumnak. Szeretnénk helyi, a térség állapotának javításában érdekelt szakembereket bevonni a munkába. Eredményt eddig úgyis csak ők értek el: a dunakiliti fenékküszöb megépítése, s a hullámtéri

elárasztás terve is a nevükhöz fűződik. Egyébként az Alsó-Szigetközben különösen siralmas a helyzet: a Mosoni-Duna vízszintje alacsony, több helyen jelentős az eliszaposodás. Komplex rehabilitációra van szükség: lehetőség esetén a saját megoldási javaslatunk kidolgozását két hónapon belül el tudnánk kezdeni – állítja Babos Attila.

Szakmai fórum

A folyógazdálkodási változatok újraértékeléséről, s a dunakiliti tározó területének rehabilitációjáról tart szakmai fórumot szerdán a fővárosban a VITUKI Consult Rt. A cég képviselői szeretnék, ha az elkészülő tanulmány segítséget nyújtana a magyar–szlovák tárgyalások folytatásához.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fáklyás, hintós gazdászbúcsú

A valétálás közel évszázados hagyományainak megfelelően előbb fáklyákkal a kézben gyalog, majd lovas… Tovább olvasom