Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Tanúként a történelemben

Csete Lajos élete és sorsa XX. századi és magyar. Hadapródiskolásként orosz fogságba került, az ötvenhatos óvári események tanúja volt, majd társaival fegyverrel indult a Budapesten harcoló felkelők segítségére.
A megtorlás utáni elmarasztaló bélyeget egészen 1989-ig magán hordta. A Markotabödögén élő idős tanár neve a környékbeli településeken fogalom. Fogalom, hiszen Csete Lajos, „Lajos bácsi" évtizedekig másként tanította a történelmet, mint ahogy azt a nagykönyvben megírták.

– Életem legnagyobb, mondjuk így nemzeti, társadalmi élményének tartom, amikor a második világháború idején a magyar honvédség bevonult Felvidékre, Erdélybe és Délvidékre. Ehhez hasonló volt számomra már felnőtt fejjel ötvenhat.

Csete Lajos számos „bélyeggel" indult az életben: édesapja csendőr volt, a háború utolsó évében felvették Sopronba, a honvédgyalogsági hadapródiskolába. Osztálytársaival együtt Németországba vitték kiképzésre, majd – bevetés helyett – 1945-ben orosz fogságba került. A cseh Prosenitz melletti fogolytáborból fiatal korukra – 17 éves volt – tekintettel néhány hónap után szabadultak.

– Az ötvenes évek elejétől Mosonmagyaróváron tanítottam. Az iskola mellett természetjáró szakkört is vezettem. Ötvenhat októberében, egy nappal a forradalom előtt még Budapesten voltam diákjaimmal egy versenyen, a Frank-hegyi turistaházban. Huszonnegyedikén, mikor bementem az iskolába, zsongott az egész épület, de az utcán sem volt nyugalom. Huszonhatodikán üzenetet kaptunk, hogy megkezdődött a tüntetés: az üzemek, az intézmények, az iskolák mind az utcára vonulnak. Mi is indultunk, előttünk menetelt a mezőgépgyár. Tettünk egy tiszteletkört, megkerültük az akkori Lenin utat. A városháza oromzatáról éppen akkor kalapálták le a vörös csillagot.

Valami belső sugallatra szóltam a gyerekeknek: „Menjünk vissza az iskolába!" Alighogy kimondtam, hatalmas fegyverropogás hallatszott, füstfelleg szállt a laktanya felől. Még egyszer elkiáltottam: „Hátra arc, irány az iskola!" Úgy negyed óra múlva egy ipari tanuló biciklivel esett be hozzánk, tőle hallottuk, hogy a szépen, békés menettel kezdődő nap milyen gyászos véget ért. P mondta zaklatottan, hogy belelőttek a tömegbe, rengeteg a sebesült, nők is és fiatalok. Borzasztó volt még hallani is...

Huszonhetedikén Csete Lajos mosonmagyaróvári és győri fiatalokkal – néhány katona is velük tartott – Budapestre indult fegyverrel segíteni a harcoló felkelőket. A két teherautónyi csapat estére Budakesziig jutott, ahol csatlakoztak a falu határában, egy raktárépületben meghúzódó felkelőcsoporthoz. Másnap éjjel, három óra körül a Petőfi Sándor Politikai Akadémia egy tiszti különítménye gyalogsági fegyverekkel megtámadta a forradalmárokat.

Az összecsapásban sokan megsebesültek, az elfogott felkelőket – köztük Csete Lajost – teherautón, gépfegyveres kísérettel Budára vitték. Egy lovardaépületbe terelték és „napoknak tűnő órákig" fegyverrel fenyegették a foglyokat, majd az október 29-én érkező, „csillag nélküli egyenruhás tisztek" felsorakoztatták és szabadon engedték a megfélemlített csoport tagjait.

– Óvárra hazatérve néhány hónap múlva, ötvenhét márciusában kihallgattak, majd „népgazdasági érdekből" Markotabödögére helyeztek. Bevallom, meggyőződésemet soha sem titkoltam, így aztán például egy alkalommal azért kaptam fegyelmit, mert a lelkiismereti szabadságra hivatkozva nem mentem el agitálni a hitoktatás ellen... Szüleimtől olyan erkölcsi útravalót kaptam gyerekkoromban, példájukat óhatatlanul is szivacsként magamba szívtam, ami életemet irányította, segítette. Kimondhatatlanul hálás vagyok nekik.

Elismerés a helytállásért

Csete Lajosnak két évvel ezelőtt a Honvédelemért kitüntető címet adományozta Szabó János, az akkori honvédelmi miniszter, pedagógiai munkáját pedig idén nyáron a Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért díj közoktatási tagozatával ismerte el a megyei közgyűlés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fedett pályás öbölátúszás

Fedett pályás öbölátúszást szervezett a Magyar Marathon Klub országszerte tizenkilenc helyszínen. Tovább olvasom