Kisalföld logö

2016. 10. 20. csütörtök - Vendel 6°C | 9°C

Tanszállodák akarnak a pálos rendházból

Lébény - Az ETO-szurkolók egykori kedvence, Korsós György beváltja ígéretét: a sportban elért sikerek után az üzleti életben is babérokra tör. Most éppen egy 18. századi barokk épület tanszállodává alakításán fáradozik.
Varrodák üzemeltetése mellett a vendéglátóiparban gondolkodik Korsós György, aki a magyar sportélet mellett kipróbálta magát külföldön is. Győr és Mosonmagyaróvár közelségét, az autópálya lehajtó és az ipari park nyújtotta lehetőségek kiaknázásának szándékával vásárolta meg a Németh-Modell Kft. tavaly májusban a lébényi TSZ-től az egykori pálos rendházat.

A középkori alapokon nyugvó barokk stílusú épületet a 18. században emelték, a Földes-család tulajdonát képezte. A néphagyomány úgy tartja, hogy sokáig pálos rendházként működött, de oktatás is folyt falai között, majd az 1849-es szabadságharc idején hadikórházat rendeztek be itt. Néhány évtizedig a tsz irodái kaptak itt helyet, aztán azok elköltözésével sokáig üresen állt.

Az ódon falak hamarosan újból megtelhetnek élettel:
- A régi épületek rajongójaként vásároltuk meg a lébényi pálos rendházat. Elsődleges szempontunk, hogy megmentsük az utókornak és turisztikai célponttá alakítsuk Lébény fekvését kihasználva - avat be a tervekbe az egykori focista. A sokáig üresen álló falak közé egy négycsillagos tanszállodát álmodtak meg a tulajdonosok, emelt szintű szolgáltatásokkal. Nem csak a turisták, hanem a helyiek javát is szolgálná az épület közösségi térként, civil szervezetek rendezvényeinek is otthont adna. Tanszállodaként a turisztikai és vendéglátóipari tanulók itt gyakorlatot, sőt munkalehetőséget is találhatnának.

A valamikori pálos rendház üresen - most még omladozó vakolattal, betört ablakokkal.

A fiatal vállalkozó elmondta: a terv készül, jó kezekben van, hiszen a budapesti örökségvédelmi hivatal munkatársainak szakmai segítségét is igénybe veszik. A felújítás költségeiről csak annyit árult el, hogy a vételár harminc-negyvenszeresét is felemésztheti a korszerűsítés-átalakítás. Ezek fedezésére pályázati forrásokban reménykednek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ringató kodályi elvek alapján

Lébény - Ölbéli játékokkal, mondókákkal és egyszerű népdalokkal ismerkedhetnek meg havonta két… Tovább olvasom