Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Tanműhely-korszerűsítés

A mosonmagyaróvári Haller János Általános, Szakképző, Idegenforgalmi és Vendéglátó-ipari Szakközépiskola a közelmúltban az Oktatási Minisztérium és a Munkaerő-piaci Alap pályázatain nyert milliós támogatásokat.
A magyar közoktatásban a szakiskolák népszerűsége az elmúlt időszakban csökkent.
Az állam főként a szakközépiskolákat támogatta, a szakiskolák pedig kimaradtak a fejlesztésekből. Országos gond, hogy a szakiskolások nincsenek kellően felkészítve a jövőre már az Európai Unió által is támasztott követelményekre.

A cél a szakképzés korszerűsítése

Az Oktatási Minisztérium hároméves fejlesztési stratégiát készített Szakiskolai Fejlesztési Program címmel, amire összesen tizenhárommilliárd forintot különített el. A program a szakképzés korszerűsítését tűzte ki célul. Az iskolák anyagi, tárgyi feltételeinek javítása éppúgy a program célja, mint a tanárok, oktatók módszertani, idegen nyelvi, informatikai képzése, vagy az elméleti és gyakorlati képzés arányainak módosítása és az alapműveltségi vizsga követelményeinek meghatározása.

A régióból heten

A Szakiskolai Fejlesztési Programra 167 iskola pályázott, s összesen kilencven kapta meg a három évre szóló támogatást. A három megyét tömörítő nyugat-dunántúli régióból mindössze hét intézmény – köztük a mosonmagyaróvári Haller-iskola – vehet részt a programban. Szirányi Péterné igazgató a Kisalföldnek elmondta: a hároméves együttműködés első lépéseként a Haller két pedagógusa nyelvi továbbképzésben vehetett részt Németországban a közelmúltban. A kinttartózkodás célja a szakmacsoport-alapú idegen nyelvi tartalomfejlesztés, a nyelvtanárok módszertani fejlesztése és a szakmai tanári általános nyelvi képzés volt. Továbbá a program keretében a diákok három héttől kilenc hónapig terjedő időtartamú szakmai gyakorlaton vehetnek részt.

Számítógép és fénymásoló

A hároméves támogatási program keretében a Haller-iskola eszközfejlesztés címén eddig egy komplett számítógéppel és egy 900 ezer forintot érő többfunkciós fénymásolóval gazdagodott.
A mosoni szakiskola a közelmúltban szintén sikeresen pályázott a Munkaerő-piaci Alap decentralizált keretére, s elnyert mintegy 20 millió forintot. Az intézmény ezt az összeget a szakács-, cukrász- és pincértanműhely fejlesztésére fordítja. Már elkészültek egy, a legmodernebb berendezésekkel felszerelt, közel ötvenfős tanműhely tervei. Itt a tanulók gyakorolhatják többek közt különféle rendezvények teljes körű lebonyolítását is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem az Éltes miatt zárt be a Bartók

A mosonmagyaróvári Bartók-iskola bezárása körül kialakult vitában gyakran negatív színben tüntetik… Tovább olvasom