Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Tankok és harci repülők a makettkiállításon

Második világháborús életképek elevenedtek meg, harci és polgári járművek, repülőgépek kicsinyített másai fogadták a hétvégén az érdeklődőket a mosonmagyaróvári makettkiállítás és -verseny keretében, mely mára Európa kiemelkedő versenyévé vált.

Európa szinte minden országából érkeztek makettezők a tizenhetedik alkalommal megrendezett mosonmagyaróvári nemzetközi makettkiállítás és -versenyre. A résztvevőket ezúttal főként a második világháború ihlette meg. Az egyetemi kar auláját megtöltötték a harcjárművek és repülőgépek, történelmi figurák, polgári járművek és hajók kicsinyített másai. A színvonalas szervezés a Mosonmagyaróvári Makettező Klubnak köszönhető.

Az alkotók kreativitása és fantáziája határtalan volt.
Az alkotók kreativitása és fantáziája határtalan volt.

– Több mint hatszázan neveztek, a versenymunkák száma pedig elérte az ezerkétszázat. Ennyi minőségi makett közül lehetetlen lenne csak egy-egy díjat kiosztani. Így a helyezések helyett arany-ezüst-bronz szinteket határoztunk meg – mondta el a Kisalföldnek Egresi András, a program főszervezője.

– Külön örömünkre szolgált, hogy a svájci makettezők szövetségének elnöke is megtisztelte a rendezvényt – mesélte a főszervező.
Az egyetem aulájában sokan kíváncsian nézegették az apró alkotásokat, ki kisebb, ki nagyobb szakértelemmel. Ihász Kálmán és Elek Imre Tatabányáról érkeztek a Lajta-parti eseményre. „Tizenkét éve járunk a rendezvényre. Barátokkal, rokonokkal jövünk, s ilyenkor szállást is foglalunk, hogy mind a két napon részt vehessünk. Tatabányán a Makettezők Baráti Körének tagjai vagyunk, így kicsit szakmai szemmel mondhatjuk: a vásárt és a makettek minőségét tekintve is az ország legjobb rendezvénye, és a szervezés is mindig kifogástalan. Ide mindenkinek érdemes eljönni" – tette hozzá Ihász Kálmán.

Minden évben óriási az érdeklődés a mosonmagyaróvári makettkiállítás iránt.
Minden évben óriási az érdeklődés a mosonmagyaróvári makettkiállítás iránt.

Szeghalmi Attila és Szabó Péter gyermekkoruk óta barátok, ötödik alkalommal látogattak el a kiállításra Székesfehérvárról. „Mindig együtt jövünk. Hatéves korunk óta makettezünk, ez a közös hobbink. Most ugyan van otthon néhány darabunk, ami idő hiányában még összerakásra vár, ennek ellenére – ahogy mindig – most is vásároltunk néhány makettet és kiegészítőt. A kiállított darabok közül a repülőgépek, második világháborús gépjárművek tetszenek a legjobban" – mesélték.

Nagy Lászlóné gyermekeivel érkezett a rendezvényre. „Kapuvárról jöttünk, most vagyunk itt először. Tamás fiam ötödik osztályos, az iskola mellett makettező szakkörre jár, így mindenképpen meg kellett néznünk ezeket a csodákat. A kilencéves lányom is nagyon élvezi a látottakat, egy-két darabot szeretne is hazavinni. Azt hiszem, ezentúl minden évben ellátogatunk a mosonmagyaróvári rendezvényre" – véli az édesanya.

A program persze nem kizárólag a makettezőknek szólt, hanem a helyiek szórakoztatásáról is. A vár területén étellel-itallal, zenés programokkal várták a látogatókat. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízéves a Jánossomorjai Társaskör

A közelmúltban tartotta éves rendes közgyűlését a 10 éves Jánossomorjai Társaskör Egyesület. Tovább olvasom