Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Tanévkezdés másként, máshol

Kissé átírta a korábbi évek tanévnyitóinak megszokott forgatókönyvét, de az oktatás megkezdését nem befolyásolja a mosonmagyaróvári Hunyadi-iskolában nyáron elkezdett jelentős beruházás, melynek során az egyik szárnyat felújítják és újjal bővítik eszközbeszerzéssel együtt mintegy 648 millió forintból.

A Térségi Integrált Szakképző Központ (TISZK) fejlesztésével a kivitelezőnek jövő év februárjáig kell elkészülnie.

Javában dolgoznak a munkások a mosonmagyaróvári Hunyadi-iskola épületében – hogy hogyan befolyásolja a több százmillió forintos beruházás a tanévnyitót, az új tanévet, erről érdeklődtünk Gede Zoltán iskolaigazgatónál.

Amint arról korábban írtunk (Kisalföld, 2011. 07. 11., „Új épületszárnnyal bővül a szakképző"), nyár elején kezdődött meg az iskola átépítése, melynek során a Gyárfás utcai épületet kétezer négyzetméteres, háromszintes szárnnyal bővítik, valamint a meglévő részre (melyet felújítottak) is újabb emeletet húznak. A beruházás része annak a projektnek, amire a Térségi Integrált Szakképző Központ (TISZK) csaknem 900 milliós támogatást nyert. Az összeg jelentős részét – mintegy 648 milliót – a mosonmagyaróvári Hunyadi-iskola bővítésére, eszközbeszerzésére fordítják, de fejlesztik a csornai Csukás-iskolát is.
A felújított épületszárnyat egyébként ma adják át. Itt egy iroda, a tanári és az orvosi rendelő összenyitásával két nagyobb közösségi teret kaptak. A nyílászárók cseréje, a vizesblokkok korszerűsítése mellett a belső felújítással is végeztek.

Gede Zoltán: A felújított épületszárnyat ma adják át, a teljes beruházással jövő év februárjára kell a kivitelezőnek elkészülnie.
Gede Zoltán: A felújított épületszárnyat ma adják át, a teljes beruházással jövő év februárjára kell a kivitelezőnek elkészülnie.


– A tanévnyitónak a megszokottól eltérően nem a főépület ad otthont, csütörtökön reggel 8 órakor az iskola Gulyás Lajos utcai szárnyában lesz az ünnepség. Pénteken a gyakorlati órákat megtartjuk, az elméleti oktatás szünetel – ezt később pótoljuk –, mert ekkor tudjuk elköltöztetni az ideiglenesen a tantermekben elhelyezett irodákat, a könyvtárat. Jövő hétfőtől azonban már gőzerővel indul az oktatás – osztja meg a gyakorlati tudnivalókat az évkezdéssel kapcsolatosan az intézményvezető.

A régi bejáratnál alakítják ki a büfét, az új bejárat pedig a felújított szárny és a bővítmény között kap helyet. Ennek megnyitásáig a Sattler János utca felől közelíthető meg az intézmény. Az új szárny földszinti részén a gépészek szaktantermeit rendezik be. Efölött a nyelvi laborok és számítógépterem kap helyet, míg a harmadik szint a kereskedőtanulóké lesz, valamint a TISZK-irodáké. Az orvosi és a pszichológusi szobát is itt kell majd keresni. A bővített iskola egyébként a TISZK hét tagintézményének gyakorlóhelye lesz – tudtuk meg Gede Zoltántól.

A tavalyi tanévtől eltérően – akkor harmincnyolc indult – idén harminchét osztálynak csengetnek be csütörtökön. Százhatvan kilencedikes diák iratkozott az intézménybe. Hároméves szakképzést gépi forgácsoló, géplakatos, élelmiszer- és vegyiráru-eladó, valamint fodrász szakon indítanak. Építő- és faipari szakokra a régi két plusz két éves képzés keretében lehetett jelentkezni.

Az iskolaigazgató a távlati tervekről is beszélt: mivel a jelenlegi kézilabdapálya területén gépkocsiparkolót hoznak létre, egy új pálya kialakítására pályázni kívánnak. Ehhez a megfelelő terület rendelkezésre áll. Továbbá tervezik egy új tornaterem és aula építését is, ezt a jelen beruházásnál a közművek vezetésénél is figyelembe vették.

Olvasóink írták

  • 3. pidali 2011. szeptember 01. 20:56
    „itt a gyakorlati hely a gyerekeknek!!!!”
  • 2. sicc 2011. augusztus 31. 21:52
    „Hajrá csak így tovább !”
  • 1. embertelen 2011. augusztus 31. 18:34
    „Nem lehet egyszerű dolog ilyen nagyfokú átalakítás közben vezetni az iskolát. Minden tiszteletem Gede Zoltán igazgató úrnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Művészeti képzés az Ujhelyiben

Aki szeptembertől az Ujhelyi Imre Általános Iskolába íratta gyerekét, több mint valószínű, hogy az intézményben folyó nívós művészeti kiegészítő képzés miatt tette. Tovább olvasom