Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Tandíjat kell fizetniük a nem magyar gyereknek a hármas határnál

A magyar-osztrák-szlovák hármas határ térségének nagyobb külföldi - elsősorban szlovákiai - népességgel rendelkező települései sorra vezetnek be tandíjat a nem magyar állampolgárságú gyerekeknek.
A cél: pótolni azt az állami juttatást, ami a magyar gyerekek után jár, utánuk viszont nem. A polgármesterek által az MTI-nek elmondottakból az derül ki: se egységes tarifa, se egységes gyakorlat nincs.

Elsőként, még tavaly decemberben, a leginkább érintett Rajka vezette be a díjat - idén szeptembertől. A hosszú ideig 2600 lakosú településen most 2800-2900 ember él. Ennek oka, hogy a határ túloldaláról sokan vettek itt házat, új lakásokat csak mostanában kezdtek nagyobb számban építeni.

Kiss Vince (független) polgármester szerint a lakosság fele mára külföldi, elsősorban szlovák állampolgár, ötödük felvidéki magyar, körülbelül ugyanennyien lehetnek, akiknek "valami közük van" a magyarsághoz. A szlovák állampolgárok számára azért vonzó a falu - amelyet egy ideje közvetlen buszjárat köt össze Pozsonnyal - mert olcsóbbak a telkek, mint a határ túloldalán, viszont a közeli gyorsforgalmi úton könnyen elérhető a szlovák főváros.

Az óvoda-iskola kérdése azért nem akut, mert a beköltözők között sok a negyvenes-ötvenes éveiben járó házaspár, akinek gyerekei már "kirepültek", ők pedig nem ide íratják saját fiaikat-lányaikat - tette hozzá.
A polgármester közlése szerint a bölcsődések után 70, az óvodásokra pedig 41 ezer forintot kell fizetniük a szülőknek, az iskola viszont díjmentes. "Az iskola az identitástudat egyik őrzője, erősítője - ennyit meg kell tennünk a magyarságunkért" - indokolta a döntést a településvezető. Utóbbi szolgáltatásra azonban egyelőre nem mutatkozott kereslet. Tizenhárom nem magyar állampolgárságú nagycsoportosuk volt az előző tanévben, de egyet sem írattak ide iskolába - jegyezte meg.

A szomszédos Bezenyén a múlt héten született hasonló döntés: ott az óvodai ellátást 35, az iskolait 30 ezer forintra "árazták be", utóbbiból ötezret akkor kérnek a külföldi gyerekek szüleitől, ha napközis ellátást is igényelnek. Kammerhofer Lívia független alpolgármester tájékoztatása szerint, noha korábban több külföldi vásárolt házat a faluban, az óvodában egyetlen nem magyar állampolgárságú gyerek van, az iskolában pedig nincs is ilyen.

Szintén csekély az érdeklődés a csaknem kétezer lakosú Dunakilitin, ahol Szokoli Sándor független polgármester becslése szerint a lakosság 7-8 százaléka lehet külföldi, kétharmaduk szlovák állampolgár. Náluk a nyolcvan óvodás között egy-két külföldi gyerek akad, ennek egyik oka, hogy sokan Pozsonyba vagy Rajkára viszik óvodába a kicsiket. Éppen ezért itt egyelőre nem került napirendre a tandíj.

Olvasóink írták

 • 11. dorombolok 2011. szeptember 23. 09:49
  „A "tandíj"-at a fityesz gerjesztette népszavazás kiirtotta a magyar szóhasználatból !Az nem lehet , ha költségtérítésnek hívják akkor lehet annyi amennyit csak akarnak a forradalmi hevületükben, vagy éppen esti sörözés
  közben.Elég 11 órakor benyújtani a T. háznak , du 16-kor fegyelmezetten meg is szavazzák!”
 • 10. embertelen 2011. szeptember 22. 20:14
  „A tandíj a fideszes népnyúzás egyik eszköze. A következő években a magyaroknak is kell majd tandíjat fizetniük, elöbb csak a felsőfokú intézményekben, később pedig a középiskolákban, majd az általános iskolákban is, amiket akkorra már a Horthy időket idézve elemi iskoláknak fognak hívni. Mielőtt valaki az általam leírtakat kapásból le akarná söpörni az asztalról, kérem gondolkodjon el és ne tegye, mert a fidesz ezeknél idiótább dolgokat is csinált már, tehát minden lehetőség benne van abban amit leírtam. Ha valaki most nem hiszi, kérem járjon utána úgy két-három év múlva.”
 • 9. INVEKTUS 2011. szeptember 22. 15:32
  „igen van megoldás
  magyar állampolgárság
  Magyarországon bejegyzett lakcím
  magyar TB és ADÓ kártya

  :))”
 • 8. valaki_a_messzeségből 2011. szeptember 22. 10:22
  „miért, akkor milyen megoldást kellene találni? Sajnos a magyar állam és önkormányzatok nem áll/nak úgy, hogy a külföldi gyerekeket ingyen tanítsa...valahol el kell kezdeni. Ha már szinte ingyen élnek kis hazánkban...”
 • 7. pancser 2011. szeptember 22. 07:24
  „No de ez a megoldás? Nem hinném.”
 • 6. RAGGEN 2011. szeptember 22. 00:13
  „A magyar állampolgárok gyerekei után az önkormányzat kap térítést a magyar államtól.
  A külföldi állampolgárok gyerekei után pedig nem.
  Ha jól tudom, idén 12 millió forintot kellett visszafizetnie Rajkának, mert az előző két évben, jogalap nélkül igényelték az állami kvótát a külföldi állampolgárok gyerekei után.
  Ezek után talán már érthetőbb a történet.
  Az is igaz, hogy körbeudvarolják a külföldi(pénzes)ügyfeleket, telkeket alakítanak ki nyakra-főre.
  Bezzeg néhány éve, még a szlovák invázió elött, amikor még "csak" a rajkaiak részére kellett volna telket kimérni, le se tojták az ember fejét.
  "A hosszú ideig 2600 lakosú településen most 2800-2900 ember él."
  Még egy 1000-est nyugodtan tegyenek hozzá, a 3800 közelebb áll a valósághoz.”
 • 5. pancser 2011. szeptember 21. 15:02
  „Provinciális, rövidlátó intézkedések ezek fellengzős szövegekkel. Nem ez a megoldás, hanem az, hogy tárgyaljanak a szlovák féllel és szerezzenek onnét támogatást. Az Unióban a népességmozgás szabad, egyesek nagy bánatára, kicsi emberek ezek a faluvezetők ahhoz, hogy ezt megakadályozzák.”
 • 4. atenyek 2011. szeptember 21. 13:01
  „"az iskola viszont díjmentes"(...) "Tizenhárom nem magyar állampolgárságú nagycsoportosuk volt az előző tanévben, de egyet sem írattak ide iskolába - jegyezte meg. "
  Hiába van ingyen... látszik, hogy nem akarnak és nem is fognak integrálódni. Akkor sem lenne így, ha az állam - a magyarokhoz hasonlóan- kifizetné normatíva formájában őket is.
  A számok - no meg a tények - magukért beszélnek. :(”
 • 3. Lomex 2011. szeptember 21. 11:44
  „Nem mint ha különösebben sajnálnám, hogy tandíjat kell fizetniük, csak ott nem sportszerű az egész, hogy a polgármesterek örültek a legjobban, hogy jönnek a külföldiek, körbe udvarolták őket, új telkekeket alakítottak ki, eladták, nőt a népesség, most meg betesznek nekik. Magyaros, sajnos azt kell hogy mondjam. Amúgy tisztán gazdasági megfontolásból logikus a lépés.”
 • 2. dorombolok 2011. szeptember 21. 11:40
  „Rendben van ha a külföldön tanuló magyar diákokkal is ez a helyzet!”
 • 1. kibic-elek 2011. szeptember 21. 11:04
  „nagyon helyes, bőven sok volt az elmúlt 21 év alatt az ingyencirkusz amit ebből az országból csináltak jópáran, ideje hogy mindenhol behajtsák ami jár.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olimpikon és Hubertus-kereszt

Vaddisznópörköltek, halászlé és parázs fölött piruló vadhúsok illata várta a tizennegyedik… Tovább olvasom